«Nein» από το Βερολίνο για την υποδοχή προσφύγων από τα νησιά

956
προσφύγων
Ακόμα «πακεταρισμένη» η βοήθεια που έστειλαν

Εν όψει της επίσκεψης του Ν. Μηταράκη στο Βερολίνο εκφράζονται αντιδράσεις για το εάν φιλοξενία στη Γερμανία προσφύγων από τα νησιά θα δώσει τα σωστά μηνύματα.

Βοήθεια ύψους 1,56 εκ. ευρώ για τους πρόσφυγες στα νησιά που έστειλε η Γερμανία το Δεκέμβριο με φορτηγά στην Ελλάδα παραμένει ακόμη «πακεταρισμένη» στην ηπειρωτική χώρα.

Πρόκειται για προμήθειες από αποθέματα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF) που δεν τα χρειάζονται άλλο οι αρμόδιες αρχές. Μεταξύ άλλων 5.000 διώροφα κρεβάτια και 9.900 στρώματα και κουβέρτες, όπως επισημαίνει στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) ο εκπρόσωπος για θέματα εσωτερικής πολιτικής της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών Ματίας Μίντελμπεργκ. Όπως τονίζει, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στέγασης προσφύγων στα νησιά θα μπορούσε σε συνεννόηση με τις ελληνικές αρχές η Τεχνική Υπηρεσία Έκτακτων Αναγκών THW της Γερμανίας να δημιουργήσει καταλύματα και να τα διαχειριστεί.

Εκφράζει δε την πεποίθηση, πως «η γρήγορη επί τόπου παροχή ευρύτερης βοήθειας είναι ο καλύτερος τρόπος, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής των προσφύγων». Μονομερείς γερμανικές πρωτοβουλίες για άμεση υποδοχή προσφύγων από τα ελληνικά νησιά θα ήταν σύμφωνα με τον κ. Μίντελμπεργκ το «λάθος» κίνητρο, επειδή θα παρότρυναν περισσότερους ανθρώπους να έρθουν από την Τουρκία στην Ελλάδα. Σε δικές του δηλώσεις ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Μάριαν Βεντ διαπίστωσε μιλώντας στο ίδιο πρακτορείο ότι «η κατάσταση στα νησιά είναι κακή, αλλά δεν μπορεί να αποτελέσει λύση, όπως προτείνουν ορισμένοι πολιτικοί να μεταφερθούν χιλιάδες πρόσφυγες στη Γερμανία».

Στη Γερμανία ο Νότης Μηταράκης

Αφορμή για αυτές τις δηλώσεις είναι η συζήτηση που διεξάγεται εδώ και μήνες στη Γερμανία σε ό,τι αφορά την υποδοχή προσφύγων από τα ελληνικά νησιά, κυρίως ασυνόδευτων ανηλίκων. Πάνω από 40 γερμανικές πόλεις και τρία κρατίδια έχουν εκφράσει την πρόθεση να δεχτούν προσφυγόπουλα. Το πράσινο φως θα πρέπει όμως να το δώσει η γερμανική κυβέρνηση. Σχετική πρόταση που κατέθεσαν οι Πράσινοι και το κόμμα Η Αριστερά στη γερμανική βουλή τέλη Ιανουάριου απορρίφθηκε με τις ψήφους των Χριστιανοδημοκρατών, των Σοσιαλδημοκρατών, των Φιλελευθέρων και του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία ( AfD).

Σύμφωνα με τη DW το όλο θέμα όπως και η γερμανική πρόταση για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική παροχής ασύλου αναμένεται να συζητήσει την ερχόμενη εβδομάδα ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη. Σύμφωνα με το DPA η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στη γερμανική πρωτεύουσα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας