Νέα αποβατική ενέργεια ακτές της Κριμαίας-Ρώσοι βύθισαν 6-αμερικανικά ταχύπλοα–70+ νεκροί

23684

Οι Ουκρανοί επιχείρησαν νέα αποβατική ενέργεια στο Ακρωτήρι Tarkhankut στην Δυτική Κριμαία με εννέα ταχύπλοα αμερικανικής κατασκευής Willard Sea Force τα οποία μετέφεραν δεκάδες στελέχη των ειδικών δυνάμεων.

Αυτή τη φορά οι ρωσικές δυνάμεις προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα και στη φύση των εχθρικών ενεργειών αποτρέποντας μια δεύτερη επιτυχημένη ουκρανική αποβατική ενέργεια στο Ακρωτήρι Tarkhankut.

Οι πληροφορίες του WarNews247 επαληθεύτηκαν πλήρως: Οι Ουκρανοί όπως και την πρώτη φορά ξεκίνησαν την επιχείρηση από τα σύνορα Ρουμανίας-Ουκρανίας με δεύτερο σταθμό το Φιδονήσι.

Οι Ουκρανοί επιχείρησαν απόβαση στις ακτές της Κριμαίας – Πώς έγινε η επιχείρηση

Τη νύχτα οι Ουκρανοί προσπάθησαν να αποβιβάσουν δυνάμεις στη χερσόνησο της Κριμαίας: τουλάχιστον εννέα ταχύπλοα σκάφη με ομάδες GUR και SOF κατευθύνθηκαν προς το ακρωτήριο Tarkhankut. 

Αρχικά, οι ομάδες εφοδιασμού παρέδωσαν καύσιμα και τρόφιμα στη μονάδα παραγωγής φυσικού αερίου Bezymyannaya. Μετά τα σκάφη ξεκίνησαν το ένα μετά το άλλο από το λιμάνι του Vilkovo κατά μήκος της διαδρομής Φιδονήσι – Bezymyanny – Οδησσός- Storm.

▪️ Η επιχείρηση είχε προγραμματιστεί να συμπέσει με τη λεγόμενη «ημέρα μνήμης των υπερασπιστών» της Ουκρανίας. Σύμφωνα με το σχέδιο, οι ουκρανικοί σχηματισμοί έπρεπε να δείξουν την αποτελεσματικότητα των αμφίβιων επιχειρήσεων στην Κριμαία.

▪️ Τα προηγμένα ταχύπλοα ανακαλύφθηκαν εκ των προτέρων από τα ρωσικά στρατεύματα. Αεροσκάφη Su-24, Su-30SM  και MiG-29 της ναυτικής αεροπορίας του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας τα έπληξαν με βόμβες διασποράς RBC-500 ~ 60 χλμ δυτικά της ρωσικής Olenevka.

▪️ Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τα κατεστραμμένα σκάφη: οι Ουκρανικές δυνάμεις έχασαν τουλάχιστον έξι μονάδες. Τα υπόλοιπα σκάφη υποχώρησαν προς την αφετηρία. Τους συνάντησε ένα απόσπασμα εκκένωσης στο Φιδονήσι, το οποίο παρέλαβε τους τραυματίες.

Η πρώτη ανακοίνωση της Ρωσίας: «Καταστρέψαμε 4 ουκρανικά ταχύπλοα με δεκάδες στελέχη ειδικών δυνάμεων»

Οι αρχές της Ρωσίας ανακοίνωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα πως αεροσκάφος κατέστρεψε τέσσερα ταχύπλοα που μετέφεραν ως και πενήντα μέλη των ειδικών δυνάμεων της Ουκρανίας.

Περί τα μεσάνυχτα [σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας], «αεροσκάφος της αεροπορίας ναυτικού του στόλου της Μαύρης Θάλασσας (…) κατέστρεψε τέσσερα ταχύπλοα» τα οποία μετέφεραν «μονάδες απόβασης των ουκρανικών δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων», συνολικά «ως και 50» στρατιωτικούς, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας μέσω Telegram, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Αργότερα ο αριθμός αυτός μεγάλωσε καθώς η Μόσχα ανακοίνωσε την βύθιση ακόμη δύο σκαφών. Πάνω από 70 οι νεκροί.

Παράλληλα, μέσα στη νύχτα, η αντιαεροπορική άμυνα μπόρεσε εξάλλου να απωθήσει «επιθέσεις του εχθρού με drones (ερχόμενα) από τη θάλασσα», στο επίπεδο του κόλπου της Σεβαστούπολης, της κύριας βάσης του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ανέφερε ο Ρώσος αξιωματούχος Μιχαήλ Ραζβαζάγεφ, διαβεβαιώνοντας πως η κατάσταση είναι «υπό έλεγχο».

Δυνάμεις αποτροπής υποβρύχιων καταστροφών «ολοκλήρωσαν το έργο τους στη ναυτική ζώνη. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον αριθμό ή τον τύπο των στόχων που καταστράφηκαν», σημείωσε ο κ. Ραζβαζάγεφ μέσω Telegram.

Su-30 και Su-24 βύθισαν ουκρανικά ταχύπλοα

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε σε συμπληρωματική ανακοίνωση ότι ταχύπλοο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας καταστράφηκε από μαχητικό Su-30 στη Μαύρη Θάλασσα.

«Στις 30 Αυγούστου, ανατολικά του Φιδονησίου στη Μαύρη Θάλασσα, το πλήρωμα ενός αεροσκάφους της πολεμικής αεροπορίας Su-30 κατέστρεψε ένα ταχύπλοο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας με πλήρωμα», ανέφερε το υπουργείο.

Αργότερα ακόμη ένα ταχύπλοο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας βυθίστηκε ανατολικά του Φιδονησίου από το πλήρωμα ενός βομβαρδιστικού αεροσκάφους Su-24.

Αυτό ήταν το έκτο ταχύπλοο που βυθίστηκε.

Εν τω μεταξύ, ρωσικές μονάδες απέκλεισαν το στενό κοντά στο λιμάνι Genichesk στην περιοχή της Χερσώνας για να αποτρέψουν επιθέσεις από θαλάσσια drones και την είσοδό τους στα νερά της Αζοφικής Θάλασσας. Η διαδρομή αποκλείστηκε από δύο γρι-γρι, τα οποία τοποθετήθηκαν μεταξύ του αγκυροβολίου του λιμανιού και της προβλήτας. Περαιτέρω, αναπτύχθηκαν καλώδια μεταξύ των πλοίων και της ακτής.

Δείτε στον χάρτη την πορεία της ουκρανικής επιχείρησης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας