Να ποιοι διευθύνουν ΕΕ: Πρωτοφανής επίθεση Ουκρανών στον Macron για Ρωσία

1198

Σφοδρή κριτική από την ουκρανική ηγεσία και τις χώρες της Βαλτικής αντιμετώπισε ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron, ο οποίος πρότεινε να δοθούν εγγυήσεις ασφαλείας στη Ρωσία, ως μέρος των μελλοντικών διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Τα σχόλιά του έγιναν σε συνέντευξή του στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι TF1, μετά τις συνομιλίες που είχε ο Macron με τον Αμερικανό ομόλογό του, Joe Biden στην Ουάσινγκτον.
Ο Macron είπε ότι οι δύο ηγέτες μίλησαν για την ανάγκη οι ΗΠΑ και η Ευρώπη να προετοιμάσουν μια «αρχιτεκτονική ασφαλείας για το αύριο» για την περιοχή.
«Αυτό σημαίνει ότι ένα από τα βασικά σημεία που πρέπει να αντιμετωπίσουμε —όπως έλεγε πάντα ο Putin — είναι ο φόβος ότι το ΝΑΤΟ θα φτάσει μέχρι την πόρτα του και η ανάπτυξη όπλων που θα μπορούσε να απειλήσει τη Ρωσία», σημείωσε ο Macron.
«Αυτό το ζήτημα θα είναι μέρος των θεμάτων για την ειρήνη, επομένως πρέπει να προετοιμάσουμε τι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε, πώς να προστατεύουμε τους συμμάχους και τα κράτη μέλη μας και πώς να δώσουμε εγγυήσεις στη Ρωσία την ημέρα που θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», συνέχισε.
Τα σχόλια αυτά προκάλεσαν έντονη κριτική στο Κίεβο την Κυριακή (4/12/2022).

Άνευ προηγουμένου επίθεση στον Macron

«Κάποιος θέλει να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας σε ένα κράτος τρομοκρατικό και δολοφονικό;», ανέφερε ο Oleksiy Danilov, ο επικεφαλής εθνικής ασφάλειας του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky.
Αναφερόμενος στα δικαστήρια μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, πρόσθεσε:
«Αντί για τη Νυρεμβέργη — να υπογράψουμε συμφωνία με τη Ρωσία και να σφίξουμε τα χέρια;»
Ένας σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky ανέφερε ότι ο κόσμος χρειάζεται αντ’ αυτού εγγυήσεις ασφαλείας από τη Ρωσία, η οποία θα πρέπει να λογοδοτήσει.
«Ο πολιτισμένος κόσμος χρειάζεται εγγυήσεις ασφαλείας από τις βάρβαρες προθέσεις της Ρωσίας μετά τον Putin», έγραψε στο Twitter ο Mykhailo Podolyak.
Το Κίεβο, το οποίο το ίδιο αναζητά μεταπολεμικές εγγυήσεις ασφαλείας από τα δυτικά κράτη, έχει απορρίψει κάθε πρόταση να δοθούν παραχωρήσεις στη Μόσχα.
Οι επικριτές του Γάλλου προέδρου προηγουμένως τον είχαν κατηγορήσει ότι ήταν ήπιος απέναντι στη Μόσχα, αφού υποστήριζε ότι η Δύση «δεν θα έπρεπε να ταπεινώνει τη Ρωσία» για τον πόλεμο, επειδή θα είναι ακόμα γείτονας μόλις τελειώσει ο πόλεμος.

Κύμα αντιδράσεων για Macron

Ο Alexander Stubb, ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας, η οποία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ ως συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δήλωσε ότι διαφωνεί ουσιαστικά με τον Macron.
«Οι μόνες εγγυήσεις ασφαλείας στις οποίες πρέπει να εστιάσουμε είναι ουσιαστικά μη ρωσικές», έγραψε στο Twitter.
«Η Ρωσία πρέπει πρώτα να εγγυηθεί ότι δεν επιτίθεται σε άλλους. Μόνο τότε μπορούμε να ξεκινήσουμε συζητήσεις για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», σημείωσε.
Ο Artis Pabriks, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Λετονίας, δήλωσε στους Financial Times: «Η ιδέα ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να τερματιστεί από τη Δύση δίνοντας εγγυήσεις ασφαλείας στη Ρωσία πέφτει στην παγίδα της αφήγησης του Putin ότι η Δύση και η Ουκρανία είναι υπεύθυνες για τον πόλεμο και η Ρωσία είναι ένα αθώο θύμα».
Ο Linas Linkevicius, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, έγραψε στο Twitter: «Η Ρωσία έχει όλες τις εγγυήσεις ασφαλείας εάν δεν επιτεθεί, δεν προσαρτήσει ή δεν καταλάβει τους γείτονές της.
Αν κάποιος θέλει να δημιουργήσει μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας που να επιτρέπει σε ένα τρομοκρατικό κράτος να συνεχίσει τις μεθόδους εκφοβισμού του, θα πρέπει να το ξανασκεφτεί».
Τα σχόλια του Macron φάνηκε επίσης να δίνουν αξιοπιστία στα λεγόμενα του Putin ότι το ΝΑΤΟ είχε «επεκταθεί» προς τα σύνορα της Ρωσίας με την αποδοχή πρώην σοβιετικών κρατών και ότι αυτός ήταν ένας νόμιμος λόγος για την εισβολή.
Η συμμαχία αρνήθηκε κατηγορηματικά αυτόν τον ισχυρισμό, ενώ επαναλαμβάνει τακτικά την πολιτική των «ανοιχτών θυρών» ότι κάθε κράτος μπορεί να κάνει μια κυρίαρχη επιλογή να υποβάλει αίτηση για ένταξη, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική του θέση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας