Ν.Παναγιωτόπουλος: Νατοϊκότερος του ΝΑΤΟ-Δίνουμε τα πάντα στη «Συμμαχία» για ρωσική ήττα!

766
Νατοϊκότερος του ΝΑΤΟ

«Υποστηρίξαμε το τεράστιο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση»

Στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ συμμετείχε, σήμερα, στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο Έλληνας υπουργός εμφάνισε ιδιαίτερα σκληρή στάση απέναντι στη Ρωσία μιλώντας για συμμετοχή των ΕΔ στην δύναμη ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NATO Response Force) όπως «προβλέπεται» δηλαδή ο ελληνικός Στρατός θα συμμετέχει σε οποιαδήποτε –απευκταία- σύρραξη με την Ρωσία.

«Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν πλήρως στη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ, όπως προβλέπεται από τα σχετικά σχέδια και αρκετές στρατηγικές συμμαχικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα συνέβαλαν στην ταχεία απάντηση του ΝΑΤΟ στη ρωσική απειλή», υπογράμμισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

Τόνισε, δε, ότι η Ελλάδα υποστήριξε το τεράστιο πακέτο κυρώσεων που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά, επισημαίνοντας το σημαντικό οικονομικό τίμημα που θα έχουν αυτές οι κυρώσεις και στους συμμάχους του ΝΑΤΟ και τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για τη μακροπρόθεσμη προσαρμογή της στάσης αποτροπής και άμυνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ο Έλληνας υπουργός επισήμανε ότι η σταθερή αποστολή του ΝΑΤΟ είναι να διατηρήσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στον ευρωατλαντικό χώρο ως σύνολο, για όλους τους συμμάχους χωρίς εξαίρεση.

Η εξασφάλιση ίσης ασφάλειας για όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ, ανεξάρτητα από την εγγύτητά τους με τη Ρωσία, παραμένει βασικό καθήκον της Συμμαχίας. Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί μια πραγματικά αποτελεσματική προοπτική 360 μοιρών και να διασφαλιστεί η ικανότητα αποτροπής και άμυνας έναντι απειλών που προέρχονται από όλες τις στρατηγικές κατευθύνσεις.

Όπως είπε, η Συμμαχία δεν πρέπει να περιορίζεται σε μια στενή άποψη της ασφάλειας που εστιάζει αποκλειστικά στις τρέχουσες απειλές, όσο σοβαρές κι αν είναι αυτές, αλλά οφείλει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις περίπλοκες προκλήσεις ασφαλείας που προέρχονται επίσης από τον Νότο και τις δευτερογενείς επιπτώσεις τους στη σταθερότητα των μελών του ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα, συμπλήρωσε, συμβάλλει συνεχώς στην ενίσχυση της ετοιμότητας και της ανταπόκρισης του ΝΑΤΟ, συνεισφέροντας στις προβλεπόμενες αμυντικές δαπάνες των συμμάχων, αλλά και με τη συνέχιση της ενεργού συμμετοχής στις επιχειρήσεις, τις αποστολές και τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ.

«Είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας, της ελευθερίας και της δημοκρατίας» υπογράμμισε και συνέχισε: «Όπως δήλωσε στη Βουλή και ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, “η Ελλάδα ήταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας και το ίδιο κάνουμε και σήμερα”».

Όπως ανακοινώθηκε, κατά τη συζήτηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Ν. Παναγιωτόπουλος εξέφρασε την ακλόνητη υποστήριξη της Ελλάδας στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

Ο Έλληνας υπουργός επισήμανε ότι η εισβολή και οι αναθεωρητικές ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των θεμελιωδών αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι και υπογράμμισε ότι η διπλωματική οδός αποτελεί τη μόνη εφικτή λύση για την αποκατάσταση της σταθερότητας και της ασφάλειας.

Για την ανθρωπιστική κρίση, ανέφερε ότι η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή έχει στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία και επανέλαβε το έντονο ενδιαφέρον της πατρίδας μας για τους ομογενείς μας στην Μαριούπολη που δοκιμάζονται από τον ρώσικο βομβαρδισμό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας