Moody’s: “Σιωπή”… για δεύτερη φορά φέτος-Δεν προχωράμε σε αξιολόγηση Ελλάδας

672
για δεύτερη φορά φέτος

Διέψευσε τελικά ο οίκος Moody’s τις προσδοκίες για αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας που είχαν καλλιεργηθεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς για δεύτερη φορά φέτος τήρησε “σιγήν ιχθύος” μην εκδίδοντας έκθεση για την ελληνική οικονομία, όπως ήταν προγραμματισμένο, κλείνοντας με μάλλον “άδοξο” τρόπο τον κύκλο των ραντεβού της χώρας με τους οίκους αξιολόγησης.

Σημειώνεται ότι ο οίκος αξιολογεί την ελληνική οικονομία στο Ba3 με σταθερές προοπτικές, δίνοντας στη χώρα τη χαμηλότερη βαθμολογία (τρία σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα), καθώς οι S&P, Fitch και DBRS βαθμολογούν όλες την Ελλάδα δύο σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Η Moody’s είχε τηρήσει “σιγή ιχθύος” κατά την προηγούμενη φετινή προγραμματισμένη αξιολόγηση τον Μάιο, και έτσι δεν έχει αλλάξει την αξιολόγηση της Ελλάδας από τον Νοέμβριο του 2020 όταν και την είχε αναβαθμίσει κατά μία βαθμίδα, από το Β1, με θετικές προοπτικές. Είχε επίσης προηγηθεί παραπάνω από ένα έτος αναμονής πριν από αυτήν την αναβάθμιση του 2020 καθώς η προηγούμενη αλλαγή της αξιολόγησης της είχε γίνει τον Μάρτιο του 2019 με διπλή μάλιστα αναβάθμιση.

Τις ελπίδες για αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας σήμερα από τον οίκο είχε καλλιεργήσει το πρόσφατο report της Moody’s για τις ελληνικές τράπεζες, όπου έδωσε ουσιαστικά “ψήφο εμπιστοσύνης” σε Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank, λόγω της βελτίωσης της απόδοσης των δανείων και της φερεγγυότητας των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Όπως επεσήμαινε στο report του ο οίκος, οι ελληνικές τράπεζες έχουν μειώσει σημαντικά τα NPEs και κατά 70% από την κορυφή τους, καθώς τόσο οι ελληνικές όσο και οι κυπριακές τράπεζες έχουν τιτλοποιήσει ή πουλήσει μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα για να μειώσουν τον κίνδυνο στους ισολογισμούς τους, επωφελούμενες από το σχέδιο “Ηρακλής”.

Ο οίκος εκτίμησε πως παρόμοιες ενέργειες θα οδηγήσουν το μεγαλύτερο μέρος της περαιτέρω μείωσης των NPEs των ελληνικών τραπεζών, με κάποια συμβολή από αναδιαρθρώσεις NPEs και ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων.

Οι προβλεπόμενοι δείκτες NPE υποδηλώνουν ότι όλες οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε πορεία για να επιτύχουν φιλόδοξους στόχους για μονοψήφιους δείκτες έως το τέλος του 2022, όπως προσθέτει, με τις Eurobank και Εθνική να ηγούνται της διαδικασίας καθώς στοχεύουν να φτάσουν τους δείκτες γύρω στο 6% ή 7% τους επόμενους μήνες, ανέφερε στο πρόσφατο report της η Moody’s.

Εν τω μεταξύ, ο οίκος εκφράστηκε θετικά για τη χώρα και την Πέμπτη (18/11) σε έκθεσή του για τις  πιστωτικές προοπτικές των χωρών της ευρωζώνης το 2022 (μόλις λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη “ετυμηγορία” του για την Ελλάδα), εξετάζοντας τις προκλήσεις γύρω από το χρέος και την ενίσχυση της ανάπτυξης στον δρόμο της επιστροφής προς την “κανονικότητα”.

Όπως επεσήμανε, τα υψηλά επίπεδα χρέους που προκάλεσε η πανδημία, θα αποτελέσουν τον μεγαλύτερο “πονοκέφαλο” για τις οικονομίες και τις κυβερνήσεις και τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τα κόστη δανεισμού τους, τη στιγμή που η απόσυρση των μέτρων στήριξης και το πληθωρικό σοκ αυξάνουν τους κινδύνους γύρω από την ανάπτυξη και υπονομεύουν ουσιαστικά τις προσπάθειες μείωσης του βάρους του χρέους.

Η Ελλάδα, όμως, όπως τόνισε ο οίκος, αν και θα συνεχίσει να έχει πολύ υψηλό επίπεδο χρέους προς ΑΕΠ, ωστόσο θα σημειώσει τη μεγαλύτερη μείωση το 2022, με τη σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη που θα δώσουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης από τώρα έως και το 2017, να βοηθούν στην περαιτέρω και σταδιακή πτώση του χρέους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και η S&P “προσπέρασε” τη δεύτερη για φέτος αξιολόγησή της για την Ελλάδα, που ήταν προγραμματισμένη στις 23 Οκτωβρίου, κάτι που όμως ήταν εν μέρει αναμενόμενο τότε καθώς ο οίκος είχε αναβαθμίσει ήδη την Ελλάδα τον περασμένο Απρίλιο στο BB με θετικές προοπτικές (δύο σκαλοπάτια μακριά από την επενδυτική βαθμίδα) και θεωρούνταν “υπερβολή” μια νέα αναβάθμιση της χώρας σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Όσον αφορά το επόμενο έτος, τον “χορό” των αξιολογήσεων ανοίγει η Fitch, στα μέσα Ιανουαρίου, με τους άλλους τρεις οίκους να ακολουθούν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας