Μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα

1288
Μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα

Αντιμέτωποι με την απληστία και την αισχροκέρδεια των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος βρίσκονται εκατομμύρια Έλληνες καταναλωτές εδώ και έναν χρόνο, με τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις να απολαμβάνουν ένα ιδιότυπο καθεστώς ασυλίας από την κυβέρνηση.

Η φτωχή και χρεοκοπημένη Ελλάδα έχει την υψηλότερη χονδρική τιμή ρεύματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που προκαλεί οξύτατα προβλήματα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και απειλεί την εθνική οικονομία, αλλά και την κοινωνική συνοχή.

Η επιλογή της κυβέρνησης για «βίαιη» πράσινη μετάβαση ήταν το λιγότερο άκαιρη και η εμμονή της για πρόωρη απολιγνιτοποίηση, όταν συνειδητοποίησε κιόλας μέσα στο 2021 ότι όλες οι υπόλοιπες μορφές ενέργειας θα ήταν ιδιαίτερα δαπανηρές, κοστίζει τώρα ακριβά στο ελληνικό νοικοκυριό και την ελληνική επιχείρηση που βρέθηκαν να πληρώνουν υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου.

Επίσης, η ολιγοπωλιακή δομή της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και η ανυπαρξία ελέγχου του ανταγωνισμού και της λειτουργίας της αγοράς που ευνοεί φαινόμενα αισχροκέρδειας, επιτείνουν το πρόβλημα.

Η πραγματικότητα επιδεινώνεται δραματικά από το γεγονός ότι οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα περνάνε εξολοκλήρου σε όλους ανεξαίρετα τους καταναλωτές, δηλαδή το ρίσκο της αγοράς ενέργειας το επωμίζονται οι ίδιοι και όχι οι ηλεκτροπαραγωγοί -φαινόμενο αποκλειστικό μόνο στην Ελλάδα- και έχει πολλαπλές συνέπειες.

Από τη διευρυνόμενη απειλή της ενεργειακής φτώχειας και το κόστος της αγροτικής παραγωγής μέχρι την ενεργοβόρο βιομηχανία καμία οικονομική δραστηριότητα ή κοινωνική ομάδα δε μένει ανεπηρέαστη.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, τα υπερκέρδη των παραγωγών και εισαγωγέων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου κατά το δωδεκάμηνο Ιούλιος 2021- Ιούνιος 2022 εκτιμώνται γύρω στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ και ακόμη δεν έχουν φορολογηθεί.

Σε πλήρη εφαρμογή της θεωρίας «μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα» προχωράει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το εκρηκτικό πρόβλημα εκατομμυρίων Ελλήνων που μέσα στο καταχείμωνο θα έχουν πανάκριβο ρεύμα και η «Δαμόκλειος Σπάθη» των διακοπών ηλεκτροδότησης επικρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους.

Για τον μήνα Σεπτέμβρη, ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ένα γενναίο πακέτο 1,9 δις ευρώ για επιδότηση ρεύματος σε οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια.

Αυτό που είναι εξοργιστικό δεν είναι τόσο το ποσό της «επιδότησης», αλλά η λογική των κυβερνώντων ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες εποχές που ο Έλληνας έχει οικονομικά εξαθλιωθεί, να μεταφέρουν τα πάντα στην «καμπούρα» των πολιτών και μετά να εμφανίζονται ως κοινωνικά ευαίσθητοι-υπεύθυνοι που δίνουν και λύσεις.

Αντί η κυβέρνηση να φορολογήσει τα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, να καταπολεμήσει την αισχροκέρδεια που υπάρχει στην αγορά και να προχωρήσει σε ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα για την ανακούφιση της κοινωνίας, με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό συνεχίζει να επιδοτεί την ακρίβεια και τα υπερκέρδη των εταιριών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό της επιδότησης -μόνον για το μήνα του Σεπτεμβρίου- είναι σχεδόν όσο τα ετήσια έσοδα του άδικου και λαομίσητου ΕΝΦΙΑ, που υποτίθεται ότι ήταν ένα προσωρινό μέτρο και «ζει και βασιλεύει» μέχρι τώρα. Αν εφαρμοζόταν μια συνετή δημοσιονομική πολιτική προς όφελος της πλειοψηφίας και όχι των ολιγαρχών, τώρα θα είχε καταργηθεί και αντικατασταθεί από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ).

Τούτων λεχθέντων, οι Έλληνες φορολογούμενοι χρηματοδοτούν την απληστία και βουλιμία των ολίγων εις βάρος του συνόλου και πληρώνουν την μισαλλοδοξία και τις ακόρεστες ατομικές φιλοδοξίες ορισμένων να κρατήσουν τις «καρέκλες» τους.

                                           Θάνος Κάλλης

                                          Δημοσιογράφος

                                       Δικηγόρος-Ιστορικός

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας