Μητσοτάκης-Καλό το κλίμα στα ελληνοτουρκικά-Τούρκοι εκτός ελέγχου-Θερμό επεισόδιο στη βραχονησίδα Ζουράφα

603

Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Erdogan

Για το πόσο καλό είναι το κλίμα στα ελληνοτουρκικά φροντίζουν να μας ενημερώνουν τα συστημικά ΜΜΕ του Μητσοτάκη, ωστόσο φροντίζουν άμεσα να τους διαψεύδουν οι ίδιοι οι Τούρκοι.
Αν χρειάστηκαν παρά 24 ώρες μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Erdogan, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, και η τουρκική πλευρά άρχισε πάλι να προκαλεί.
Σε ανακοίνωσή της η τουρκική ακτοφυλακή χαρακτηρίζει τη Ζουράφα τουρκική, υποστηρίζει πως ανήκει στο Τσανάκκαλε και τονίζει πως το λιμενικό της την υπερασπίζεται.
Αφορμή στάθηκε το επεισόδιο με το σκάφος του Λιμενικού, το οποίο συγκρούστηκε με το τουρκικό αλιευτικό βορειοανατολικά της βραχονησίδας Ζουράφα, το πρωί της Πέμπτης (11/7/2024).
Όπως το Λιμενικό, τις πρωινές ώρες, ένα πλωτό περιπολικό του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε ένα τουρκικό αλιευτικό (Α/Κ) σκάφος να αλιεύει εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά βραχονησίδας Ζουράφα.
Κατά την προσπάθεια ελέγχου του αλιευτικού ο κυβερνήτης του τουρκικού σκάφους πραγματοποίησε απότομη αλλαγή πορείας με αποτέλεσμα την επακόλουθη αλλαγή των δύο σκαφών.

Στη συνέχεια το αλιευτικό αποχώρησε με κατεύθυνση προς τα τουρκικά παράλια, ενώ το πλωτό του Λιμενικού παρέμεινε στην περιοχή για την εκτίμηση των ζημιών και την παροχή βοήθειας στο αλιευτικό.
Μετά την απομάκρυνση του τούρκικου αλιευτικού, το σκάφος του Λιμενικού επέστρεψε στο λιμάνι της Σαμοθράκης, όπου διαπιστώθηκαν μικρές υλικές ζημιές στο πρωραίο τμήμα του.

Τι αναφέρει η τουρκική ακτοφυλακή
Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι:

“Στις 11 Ιουλίου, στις 11:25 π.μ., αναφέρθηκε ότι αλιευτικό σκάφος με τουρκική σημαία το οποίο έφερε την ονομασία “Kızılelma-1”, ψάρευε ανοικτά του Φάρου της Ζουράφας στην περιοχή Çanakkale’s Gökçeada, όταν παρενοχλήθηκε από την ελληνική ακτοφυλακή, η οποία ήρθε στο σημείο, πέρασε κοντά από το αλιευτικό προκαλώντας του υλικές ζημιές, καθώς το χτύπησε στην μπροστινή αριστερή πλευρά.
Στο σημείο έσπευσαν αμέσως 4 σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής.
Διαπιστώθηκε ότι η ελληνική ακτοφυλακή απομακρύνθηκε γρήγορα από το σημείο, ενώ τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής κατευθύνονταν προς τα εκεί, ότι δεν υπήρχαν σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής γύρω από το περιστατικό κατά τη διάρκεια των ερευνών που ακολούθησαν, ότι τα μέλη του πληρώματος που επέβαιναν στο αλιευτικό τραυματίστηκαν ελαφρά από σπασμένα τζάμια αποτέλεσμα της σύγκρουσης.
Το αλιευτικό ρυμουλκήθηκε και οδηγήθηκε στο λιμάνι Gökçeada.

Οι έρευνες για το συμβάν συνεχίζονται

Η Τουρκική ακτοφυλακή συνεχίζει στο καθήκον της να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα στις θάλασσες της χώρας, εντός των τουρκικών ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας, 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας