Μήνυμα της Χριστιανικής Δημοκρατίας για τα Χριστούγεννα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Χριστιανική Δημοκρατία απευθύνει το ακόλουθο μήνυμα με αφορμή τον εορτασμό της κατά σάρκα Γέννησης του Χριστού:

«Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία». Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο αγγελικός αυτός ύμνος (Λουκ. β’14) συνδέει τον ερχομό του Χριστού και τη σωτηρία του κόσμου με την επικράτηση της ειρήνης.

Ειρήνη αναμεσα σε έθνη και λαούς της γης, αλλά και ανάμεσα στους ανθρώπους.

Μήνυμα ιδιαίτερα επίκαιρο σήμερα, που περισσότερο από κάθε άλλη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο και την κρίση του 1962, κινδυνεύει η ανθρωπότητα είναι κοντά στην αυτοκαταστροφή της με πυρηνικό πόλεμο. Όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, τόσο περισσότερο κινδυνεύει να κλιμακωθεί και να εκτραπεί σε παγκόσμιο πόλεμο.

Γι’ αυτό και ο γιορτασμός του ερχομού του Χριστού στη γη συνδέεται με την προάσπιση της παγκόσμιας ειρήνης και το αίτημα να σταματήσουν αμέσως οι μάχες και να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Για την άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από τον πόλεμο αυτό και το σταμάτημα αποστολής εξοπλισμού.

Συνδέεται επίσης με το αίτημα για δικαιοσύνη. Εκτός από τον πόλεμο, αντίθετη με την ειρήνη που θέλει να φέρει ο Χριστός στη γη είναι η ατομοκρατία που προκαλεί αδικίες και διαμάχες μεταξύ των ανθρώπων. Η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο που καλλιεργούν ο εκτροχιασμένος καπιταλισμός και ο οικονομικός νεοφιλελευθερισμός.

Ο Χριστός ήρθε στη γη σαν ένας από τους πιο ταπεινούς ανθρώπους.

Παρά το γεγονός αυτό, ο ερχομός του ενόχλησε τις εξουσίες του κόσμου τούτου. Ακόμα και από τη σύλληψή του εκ Πνεύματος Αγίου, η μητέρα Του κινδύνεψε να κατηγορηθεί ως «κλεψίγαμος», χωρίς την προστασία από τον μνήστορά της Ιωσήφ. Ούτε κατοικία δεν βρέθηκε να γεννηθεί, αφού γεννήθηκε σε σταύλο. Ο διωγμός από τον βασιλιά Ηρώδη, ανάγκασε την αγία οικογένεια να καταφύγει για δυο χρόνια στην Αίγυπτο, σαν πολιτικοί πρόσφυγες, όπως θα λέγαμε σήμερα.

Και σήμερα, παρά το γεγονός ότι γιορτάζουμε τη Γέννηση του Χριστού, κυριαρχεί η τάση τα Χριστούγεννα να γιορτάζονται «χωρίς Χριστό», με την ανταλλαγή των δώρων και τους γιορτασμούς, από εκδήλωση της αγάπης στον πλησίον να μεταλλάσσεται σε γιορτή του καταναλωτισμού και της σπατάλης.

«Πώς να γιορτάσουμε Χριστούγεννα με το Χριστό, όταν κλείνουμε τ’ αυτιά μας στις απεγνωσμένες κραυγές του πόνου, της πείνας, της αδικίας, της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης εκατομμυρίων αδελφών μας σε όλο τον κόσμο;»

«Πώς να γιορτάσουμε Χριστούγεννα με το Χριστό, όταν το «επί γης ειρήνη» χάνεται μέσα στους κρότους των πολυβόλων που κατασκεύασαν οι δήμιοι όλου του κόσμου, όταν ανέχονται οι αστοχριστιανοί αμίλητοι και συμβιβασμένοι τόσους ποταμούς αιμάτων;»

«Πώς να γιορτάσουμε Χριστούγεννα με το Χριστό, αφού η πονηριά μας εμόλυνε τα ήθη μας και τους χαρακτήρες μας, περισσότερο απ’ όσο εμόλυνε το περιβάλλον μας ο σπάταλος πολιτισμός μας;»

Τα παραπάνω τονίζονται σε άρθρο της εφημερίδας «Χριστιανική» κατά τη μεταδικτατορική περίοδο της δεκαετίας του 1970, που είχε κυκλοφορήσει και σε φυλλάδιο.

Ο επίσκοπος Άσσου (Μητρόπολη Μεξικού-Οικουμενικό Πατριαρχείο) κ. Τιμόθεος (Τόρες) από την Κολομβία, τονίζει σε εφετινό του μήνυμα:

«Πώς είναι δυνατόν να πανηγυρίσουμε την Γέννηση του Χριστού, παραβλέποντας τον ίδιο τον Χριστό που, όπως μας λέει ο ιερός Χρυσόστομος βρίσκεται σε κάθε αδελφό; Πολλές φορές στολίζουμε τις εκκλησίες μας με φώτα και άλλα τόσα, για να φανούμε, αλλά η νύχτα της καρδιάς μου δεν με αφήνει να δω τον αδελφό που υποφέρει..»

Ήδη όσο προχωρούν τα χρόνια, οι μάσκες πέφτουν και ακόμα και η λέξη «Χριστούγεννα» τείνει να εκτοπίζεται από τον ουδέτερο όρο «γιορτές», όπως άλλωστε είχε επιχειρήσει το καθεστώς της ναζιστικής Γερμανίας στην προσπάθειά αποχριστιανοποίησης της κοινωνίας.

Σήμερα, σ’ ένα κόσμο και σε μια κοινωνία όλο και πιο αντιχριστιανική, καλούμαστε να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα με τον Χριστό. «Δοξολογώντας τον, αναπτύσσοντας την ειρήνη, με τον εαυτό μας, με τους συνανθρώπους μας, με τον Θεό, και ας αγωνιζόμαστε να είμαστε συνεργοί Του, κατά την εντολή «Μακάριοι οι ειρηνοποιοί, ότι αυτοί υιοί Θεού κληθήσονται». (Μτ. ε’ 9). όπως τονίζει στο εφετινό του μήνυμα ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος.

Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα!

Αθήνα 23.12.2022. Από το Γραφείο Τύπου της Χ.Δ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας