Mίνι κραχ στη Wall λόγω Fed και «επερχόμενης ύφεσης»

527
Mίνι κραχ στη Wall λόγω Fed

Ισχυρή πτώση κατέγραψαν οι κυριότεροι δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022, στον απόηχο της αναβάθμισης της νομισματικής σύσφιξης εκ μέρους της Federal Reserves, που αναμένεται να οδηγήσει σε βαθιά ύφεση.
Η τράπεζα Wells Fargo δήλωσε ότι, μετά την απόφαση της Fed, οι πιθανότητες για ύφεση είναι πλέον πάνω από 50%.

Άλλες τράπεζες που έχουν προειδοποιήσει για αυξανόμενους κινδύνους ύφεσης είναι η Deutsche Bank και η Morgan Stanley.
Υπενθυμίζεται πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε το βασικό επιτόκιο αναφορά κατά 75 μονάδες βάσης, ήτοι στο εύρος του 1,5%-1,75%.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Barclays επανήλθε μετά τις ανακοινώσεις της FED προβλέποντας ότι η FED στις 27 Ιουλίου 2022 θα αυξήσει τα επιτόκια 0,50%… ενώ η αγορά αναμένει νέα αύξηση 0,75%.
Η Goldman Sachs υποστηρίζει ότι στην επόμενη συνεδρίαση τέλη Ιουλίου 2022 η FED θα αυξήσει τα επιτόκια 0,75%.
Η Barclays ωστόσο υποστηρίζει ότι «η Fed στην επόμενη συνεδρίαση θα προχωρήσει σε αύξηση 0,50%… εν μέσω ενδείξεων ότι η κατανάλωση και οι τιμές στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ επιβραδύνονται».
Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -2,41%, στις 29.927 μονάδες
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 υποχώρησε 3,25%, στις 3.666 μονάδες.
Ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε πτώση -4,08%, στις 10.646 μονάδες.
Ο δείκτης VIX εκτινάχθηκε στις 33 μονάδες
φδσαφσδασφδαφσαδ.JPG
Οι μετοχές των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, Amazon, Apple, Netflix, Tesla και Nvidia, έγραψαν απώλειες από 3% έως 7%.

Στα μάκρο, κατά 3000 υποχώρησαν οι αιτήσεις για νέο επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, φτάνοντας τις 229.000.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας της χώρας, ενώ οι συνεχιζόμενες τάσεις των απαιτήσεων είναι χαμηλότερες, οι αρχικές αξιώσεις τείνουν σημαντικά υψηλότερα καθώς η στροφή στην αγορά εργασίας είναι σαφής.
Ο μέσος όρος των αρχικών αιτήσεων στο πλαίσιο 4 εβδομάδων βρίσκεται τώρα στο υψηλότερο επίπεδο του Ιανουαρίου 2022.

Τα στοιχεία της Πέμπτης έδειξαν περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας.
Οι εκκινήσεις κατοικιών μειώθηκαν κατά 14% τον Μάιο
Ο Δείκτης Επιχειρήσεων της Fed της Φιλαδέλφειας για τον Ιούνιο σημείωσε πτώση 3,3%, στην πρώτη του συρρίκνωση από τον Μάιο του 2020.
Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ σημείωσαν το μεγαλύτερο άλμα των τελευταίων 35 ετών.
Tο μέσο επιτόκιο σε ένα 30ετές στεγαστικό δάνειο με σταθερό επιτόκιο ενισχύθηκε πάνω από μισή ποσοστιαία μονάδα στο 5,78%.
Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Νοέμβριο του 2008, σύμφωνα με τη Freddie Mac.
H εβδομαδιαία άνοδος ήταν η μεγαλύτερη από το 1987.
Το επιτόκιο βρισκόταν στο 3,2% στην αρχή του έτους, ενώ πριν από έναν χρόνο, προτού ξεκινήσει η Fed τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, το επιτόκιο βρισκόταν στο 2,93%.
Εν τω μεταξύ, οι ενάρξεις κατοικιών υποχώρησαν 14,4% στο ετήσιο προσαρμοσμένο μέγεθος του 1,549 εκατ. τον περασμένο μήνα από 1,81 εκατ. τον Απρίλιο.
Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούσαν ότι θα φτάσουν τα 1.701 εκατ.Σε αυτό το κλίμα οι αποδόσεις των ομολόγων πήραν γρήγορα ξανά την ανιούσα, με το 10ετές ΗΠΑ πλέον στο 3,43%, ενώ η απόδοση του 2ετούς βρίσκεται στο 3,27% μια ανάσα από το 3,46% του 30ετους, πλησιάζοντας τη λεγόμενη αντίστροφη της καμπύλης που είθισται να προμηνύει επερχόμενη ύφεση.

Στα εμπορεύματα, με σημαντική άνοδο κινήθηκαν για την Πέμπτη οι τιμές του πετρελαίου, καθώς στο επίκεντρο βρέθηκε για μια ακόμα φορά ο περιορισμός της διάθεσης του «μαύρου χρυσού» στην παγκόσμια αγορά και η αύξηση της ζήτησης του.
Τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Ιουλίου, ενισχύθηκαν 2% ή 2,27 δολάρια στα 117.58 δολάρια ανά βαρέλι.
Τα συμβόλαια του brent, παράδοσης Αυγούστου, κέρδισαν 1,31% ή 1,55 δολάρια στα 120.06 δολάρια ανά βαρέλι.
Σημαντική άνοδο κατέγραψαν για την Πέμπτη οι τιμές του χρυσού, καθώς τα συμβόλαια του πολύτιμου μετάλλου, παράδοσης Αυγούστου, κέρδισαν 1,7% ή 30,30 δολάρια στα 1.849,90 δολάρια ανά ουγγιά, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο τους από τις 13 Μαΐου.

Τριγμοί στις ευρωαγορές στον απόηχο της Fed

Πτώση καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο της απόφασης της Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, με τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Bank of England και κεντρική τράπεζα της Ελβετίας προχώρησαν σε αυξήσεις επιτοκίων.
Οι επενδυτές ανησυχούν για τις επιπτώσεις των αυξήσεων επιτοκίων στην αναπτυξιακή προοπτική, ενώ δεν πείθονται από την εντολή της ΕΚΤ για τη δημιουργία ενός εργαλείου κατά του κατακερματισμού.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε 3,1% στις 13.058 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε απώλειες 3,08%, στις 7.049 μονάδες.
Στις 5.886 μονάδες με πτώση 2,39% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB κατέγραψε απώλειες 2,4% στις 21.803 μονάδες.

Αποκλιμάκωση στα ομόλογα της περιφέρειας

H παρέμβαση της ΕΚΤ βραχυπρόθεσμα αποτρέπει την περαιτέρω επιδείνωση στα ομόλογα αλλά οι κερδοσκόποι και τα funds θα επιχειρήσουν να τεστάρουν την αποτελεσματικότητά της.
Σε αυτό το πλαίσιο στην αγορά των ομολόγων, καταγράφεται αποκλιμάκωση στις αποδόσεις με την απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου στο 4,23% και του ιταλικού στο το 3,89%.

Στο επίκεντρο οι κεντρικές τράπεζες – BoE και SNB αύξησαν τα επιτόκια

Σε απρόσμενη αύξηση των επιτοκίων προχώρησε η Ελβετία, για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια για πέμπτη διαδοχική φορά, καθώς οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου να προλάβουν τις δραματικές επιπτώσεις του πληθωρισμού, ενός «τέρατος» που εξέθρεψαν οι ίδιες.

Bank of England: Αύξησε τα επιτόκια κατά 0,25% στο 1,25% – Η πέμπτη διαδοχική αύξηση

Ειδικότερα, σε αύξηση των επιτοκίων για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας, στην προσπάθειά της να περιορίσει την εκτίναξη του πληθωρισμού.
Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ψήφισε 6-3 υπέρ της αύξησης του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,25%, με τα τρία διαφωνούντα μέλη να ψηφίζουν υπέρ της αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης στο 1,5%.
Η Bank of England βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρόκληση να επαναφέρει τις τιμές καταναλωτή υπό έλεγχο σε ένα πλαίσιο επιβράδυνσης της ανάπτυξης και ενός ταχέως υποτιμούμενου νομίσματος, την ώρα που το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει μια σημαντική κρίση κόστους ζωής.
Η οικονομία συρρικνώθηκε απροσδόκητα κατά 0,3% τον Απρίλιο μετά από συρρίκνωση 0,1% τον Μάρτιο, την πρώτη συνεχόμενη πτώση από τον Απρίλιο και τον Μάρτιο του 2020, και ο ΟΟΣΑ έχει προβλέψει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι η πιο αδύναμη οικονομία της G-7 το επόμενο έτος, καθώςΤα υψηλότερα επιτόκια, οι αυξήσεις φόρων, το μειωμένο εμπόριο και η σπειροειδής αύξηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας πλήττουν τα νοικοκυριά.

Ελβετία: Απρόσμενη αύξηση επιτοκίων από την SNB

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) προχώρησε στην αύξηση του βασικού επιτοκίου της κατά 50 μονάδες βάσης, στο -0,25% από -0,75% που παρέμενε από το 2015, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.
Πρόκειται για την πρώτη αύξηση επιτοκίων της SNB από τον Σεπτέμβριο του 2007.
Η απόφαση οδήγησε σε ανατίμηση του ελβετικού φράγκου κατά 2% έναντι του ευρώ.
Η ισοτιμία του ελβετικού νομίσματος διαμορφωνόταν στα 1,018 φράγκα ανά ευρώ, ενώ έναντι του δολαρίου ενισχύθηκε 1,3%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας