Μετέωροι Άγγελοι

564
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής της Ε.Ε.,αρμόδιος για θέματα μεταφορών, Ανταλμπέρ Γιάνς,ως προς την διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας που κίνησε η Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2020 και την απόφαση της Επιτροπής την 15-2-2023 να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαικό Δικαστήριο,δήλωσε ότι αυτή σχετίζεται με τη μη σύναψη συμβατικής συμφωνίας μεταξύ της εθνικής ρυθμιστικής αρχής σιδηροδρόμων και του διαχειριστή σιδηροδρομικών υποδομών (ΟΣΕ). Επίσης ανέφερε ότι από το 2014 η Ε.Ε.χρηματοδότησε 16 έργα μεταφορών στην Ελλάδα με περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ,το 90% των οποίων αφορούν τις σιδηροδρομικές μεταφορές και την αναβάθμιση των σιδηροδρομικών υποδομών(www.reporter.gr 2-3-2023).
Την επομένη του εγκλήματος των Τεμπών,ο πρωθυπουργός είχε προγραμματίσει επίσκεψη στο Κέντρο τηλεδιοίκησης-σηματοδότησης των σιδηροδρομικών δικτύων Β. Ελλάδας. Ο Κώστας Γενιδούνιας πρόεδρος των μηχανοδηγών Ελλάδας με ανάρτησή του στο διαδίκτυο σχολίαζε για αυτή την επίσκεψη” Μπορεί κάποιος να μας πει που είναι και που λειτουργεί η σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση στην Β όρεια Ελλάδα; Προς Δράμα δεν υπάρχει,μετά το ΠΛΑΤΥ προς Φλώρινα μονή γραμμή,ενώ προς Αθήνα όλα σβηστά,μετά το τχ1 κόκκινο,σε λειτουργία η Σίνδος,η γραμμή προς Στρυμώνα ζούγκλα[….]”.
Η Δημοκρατική Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Σιδηροδρομικών (ΔΕΣΚ-Σ) σε ανακοίνωσή της την 7-2-2023 ανέφερε μεταξύ άλλων:”[….] Όσο δεν παίρνονται μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους και την ασφαλή λειτουργία και κυκλοφορία των τρένων,τα ατυχήματα δεν έχουν τελειωμό[….] Δεν θα περιμένουμε το δυστύχημα που έρχεται,για να τους δούμε να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα κάνοντας διαπιστώσεις[….]”.
Ο παραιτηθείς υπουργός Μεταφορών 15 ημέρες προ του εγκλήματος διαβεβαίωνε, από του βήματος της Βουλής,την αντιπολίτευση ως προς την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου.
Το ξεπούλημα και του εθνικού σιδηρόδρομου ένεκα της απάνθρωπης πολιτικής των Μνημονίων,οδήγησε σε περικοπές θέσεων εργασίας περίπου στο 60% εκείνων που προβλέπονται βάση του οργανογράμματος του οργανισμού. Οι διαχρονικές πολιτικές ευθύνες των τριών κομμάτων που άσκησαν εξουσία τις τελευταίες δεκαετίες είναι δεδομένες. Ως δε προς το συγκεκριμένο συμβάν,η πολιτική ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση. Πολίτες που καίγονται σε πυρκαγιές,πολίτες που εγκλωβίζονται στην Αττική οδό ένεκα χιονοπτώσεως,πολίτες που χάνονται σε πλημμύρες,πολίτες που εξαυλώνονται ενώ ταξιδεύουν με τρένο.
Η κατασταλτική βία που ασκήθηκε από την κυβέρνηση στις πρόσφατες ειρηνικές διαδηλώσεις εθναι απαράδεκτη σε μία Δημοκρατία.
Κράτος ετυμολογικά σημαίνει το πολιτικά οργανωμένο σύνολο ανθρώπων(λαός) που είναι εγκατεστημένο μόνιμα σε μία καθορισμένη έκταση(χώρα) και διοικείται από κυβέρνηση,εξουσία,κυριαρχία(www.el.m.wiktionary.org).
Δολοφονία ετυμολογικά σημαίνει τον φόνο ανθρώπου που διαπράττεται λόγω εγκληματικής αμέλειας ή αδιαφορίας για την αξία της ζωής(www.el.m.wiktionary.org).
Κατα συρροήν σημαίνει εξακολουθητικώς.
Εννοείται ότι η Ελλάδα δεν ανήκει πραγματικά στην Ε.Ε. και εννοείται ότι δεν βρίσκεται στον 21ο αιώνα.
Υπάρχουν στιγμές που τα ρητά γίνονται άρρητα,που τα συναισθήματα είναι πυκνά και έντονα. Φυσικά και αγνοούμε εάν υπάρχει ελπίδα για την Ελλάδα,καθώς η χώρα φαίνεται να πορεύεται με “αυτόματο” πιλότο. Αγνοούμε επίσης για πόσο ακόμη αυτός ο πιλότος θα συνεχίσει να λειτουργεί. Αποτελεί αντικείμενο μελέτης το πως ακόμη υπάρχει-όπως υπάρχει- αυτή η χώρα.
Η αισιοδοξία  πηγάζει και υπάρχει εκ των υγειών αντιδράσεων. Συμμετέχουμε στο πένθος των οικογενειών που έχασαν μέλη τους στην τραγωδία των Τεμπών και συμπάσχουμε με αυτές.
Η αηδία εξ όσων βλέπουμε,ακούμε και πράττονται είναι και μεγίστη και δεδομένη.
“ΜΕΤΕΩΡΟΣ Ή ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΖΟΥΓΚΛΑ
[….] Δάσος απόρθητο κι ο θάνατος η τάξη του δάσους[….] Ένας μετέωρος άγγελος στο μαύρο του κενού[….]Τώρα κλειδώθηκαν οι ταπεινοί για πάντα
δίχως ελπίδα με τα ρούχα ποτισμένα χιόνι. Σήκωσε κύμα το αίμα των ανθρώπων
τώρα που βασιλεύει νύχτα κίτρινη στον κόσμο
και κρατούν αστραπές τα χέρια[….]”
(Νίκος Καρούζος (Τα ποιήματα Α’ 1961-1978) Γ’ Έκδοση “Ίκαρος” 2002,σελ. 190-191)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας