Στους θεσμούς φέρεται να παρέπεμψε (και πάλι) η Γερμανίδα καγκελάριος A. Merkel τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, απαντώντας στο αίτημα της Αθήνας για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης με πολιτική διαπραγμάτευση, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.
Κατά τη μεταξύ τους συνάντηση στη Μάλτα το πρωί της Παρασκευής, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής της Ε.Ε., η κ. Μέρκελ προέτρεψε τον κ. Τσίπρα να συνεργαστεί με τους θεσμούς, ενώ, σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλείται το Bloomberg, η Γερμανίδα καγκελάριος είπε στον Πρωθυπουργό πως προτεραιότητα για την Ελλάδα, είναι η επίλυση του αδιεξόδου με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Γερμανίδα καγκελάριος συμφώνησαν ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα οι αναγκαίες πρωτοβουλίες, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στον Φεβρουάριο.
Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, κατά τη διάρκεια της συνάντησης η κ. Μέρκελ ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τις συνομιλίες της στην Άγκυρα με την τουρκική ηγεσία σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, το κυπριακό και την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.
Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας επαναβεβαίωσε την προσήλωση της Αθήνας στις συνομιλίες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό και τη σημασία της εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό – μεταναστευτικό.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και ότι οι προκλητικές διεκδικήσεις και ενέργειές της στο Αιγαίο υπονομεύουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Βερολίνο: Η σταθεροποίηση της Ελλάδας είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας και της Ευρώπης
Η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας είναι προς το συμφέρον τόσο της Γερμανίας όσο και της Ευρώπης, δήλωσε εξάλλου την Παρασκευή η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας Ναντίν Κάλβεϊ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.
Τόνισε επιπλέον ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα «για ακόμη μια φορά κάλεσαν την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και γρήγορα να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την επανεξέταση της συμμετοχής του ΔΝΤ» στο σχέδιο διάσωσης της χώρας.