Μέρκελ: Προσπάθησα ματαίως να μιλήσουν οι ευρωπαίοι με Πούτιν για Ουκρανία

949

Συνειδητοποίησε ότι δεν θα είχε τύχη, καθώς εκείνη την εποχή ήταν στο τέλος της θητείας της και δεν είχε πλέον επιρροή

Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, αποκάλυψε ότι το 2021 προσπάθησε να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους της να δημιουργήσουν ένα νέο σχήμα για να συζητήσουν τις εντάσεις με την Ουκρανία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά συνειδητοποίησε ότι δεν θα είχε τύχη, καθώς εκείνη την εποχή ήταν στο τέλος της θητείας της και δεν είχε πλέον επιρροή.

Σε συνέντευξή της στη γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα Der Spiegel, η Μέρκελ είπε ότι πήρε αυτή την πρωτοβουλία επειδή πίστευε ότι το Πρωτόκολλο του Μινσκ, που υπογράφηκε το 2014 από τη Ρωσία, την Ουκρανία και τις επαρχίες Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ για την επίλυση της σύγκρουσης σε αυτές τις αυτονομιστικές περιοχές υπέρ τα ρωσικά είχαν ξεπεραστεί.

“Η συμφωνία του Μινσκ παρέμεινε ανεφάρμοστη. Το καλοκαίρι του 2021, μετά τη συνάντηση των προέδρων Μπάιντεν και Πούτιν, ήθελα να δημιουργήσω μια ανεξάρτητη ευρωπαϊκή μορφή συζήτησης με τον Πούτιν και τον Εμανουέλ Μακρόν στο Συμβούλιο της ΕΕ”, είπε η Μέρκελ. «Κάποιοι προέβαλαν αντιρρήσεις και δεν είχα πλέον τη δύναμη να επιβληθώ γιατί όλοι ήξεραν ότι το φθινόπωρο δεν θα ήμουν πια καγκελάριος», είπε η πρώην καγκελάριος.

Η Άνγκελα Μέρκελ υπενθύμισε ότι στις συζητήσεις που είχε εκείνη την περίοδο με άλλους ηγέτες κρατών της ΕΕ, τους ζήτησε εξηγήσεις. “Γιατί δεν επεμβαίνεις; Έλα, πες κάτι! Ένας μου είπε: είναι πολύ για μένα. Ένας άλλος απλώς ανασήκωσε τους ώμους του: αυτό πρέπει να κάνουν οι μεγάλοι”, είπε η Μέρκελ από τις συζητήσεις που έγιναν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η Μέρκελ είχε το ίδιο αίσθημα ανικανότητας στην τελευταία της συνάντηση με τον Πούτιν, στο Κρεμλίνο, όπου είχε έρθει σε αποχαιρετιστήρια επίσκεψη πριν εγκαταλείψει τη θέση της καγκελαρίου. «Η αίσθηση ήταν πολύ ξεκάθαρη: όσον αφορά την εξουσία, τελειώσατε», σημείωσε ο πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης στο Βερολίνο, ο οποίος μετά από τέσσερις θητείες σε αυτή τη θέση, επέλεξε να αποσυρθεί από την πολιτική ζωή. «Για τον Πούτιν, σημασία έχει μόνο η εξουσία», παρατήρησε η Μέρκελ, η οποία είπε επίσης για εκείνο το επεισόδιο ότι, αν και περίμενε να συναντηθεί με τον Πούτιν μόνο ιδιωτικά, εκείνος ήρθε στη συνάντηση συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών του Σεργκέι Λαβρόφ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας