Μέρη στον κόσμο που συνεννοούνται με τα….σφυρίγματα

1195

Όπως ακριβώς κάνουν τα πουλιά με το κελάηδισμα

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός πως ορισμένες κοινότητες στον κόσμο χρησιμοποιούν τα σφυρίγματα για να επικοινωνήσουν, όπως ακριβώς κάνουν τα πουλιά με το κελάηδισμα.

Ο περίεργος αυτός τρόπος ονομάζεται σφυριχτή γλώσσα. Σήμερα υπάρχουν στον κόσμο 70 τέτοιες γλώσσες, ενώ μόλις 12 έχουν μελετηθεί, ανάμεσά τους και μια ελληνική. Αποτελούν τον τρόπο των ντόπιων να επικοινωνούν μεταξύ τους, ειδικά με ομάδες που ζουν σε απομακρυσμένα σημεία, σε βουνά ή φαράγγια.

Η γλώσσα διαθέτει ξεξιλόγιο και συντακτικό και σήμερα εφαρμόζεται μεταξύ των βοσκών αλλά και των ερωτευμένων, που ανταλλάσσουν κωδικοποιημένα μηνύματα εξ αποστάσεως σε κοινωνλιες που το φλερτ είναι απαγορευτικό. Οι γλώσσες αυτές συναντώνται στην Ασία, την Τουρκία, την Ελλάδα, το Μεξικό κ.α., ενώ ανάμεσα σε αυτές που έχουν μελετηθεί βρίσκονται και τα τρία χωριά που ακολουθούν και τις εφαρμόζουν.

1. Αντιάς, Εύβοια

perierga.gr - 3 χωριά στον κόσμο που συνεννοούνται με... σφυρίγματα!

Το χωριά βρίσκεται στη νότια Εύβοια και οι λίγοι κάτοικοί του χρησιμοποιούν ακόμα και σήμερα την «Σφυριά», όπως ονομάζουν την γλώσσα τους. Οι επιστήμονες Ν. Ξηρομερίτης και Χ. Σπυρίδης την μελέτησαν λεπτομερώς και διαπίστωσαν ότι διατηρεί όλα τα χαρακτηριστικά του προφορικού λόγου, ακολουθεί τον τόνο της ομιλούσας γλώσσας και βασίζεται στα φωνήεντα.

2. Kuskoy, Τουρκία

perierga.gr - 3 χωριά στον κόσμο που συνεννοούνται με... σφυρίγματα!

Στο «χωριό των πουλιών» μιλάνε τη «γλώσσα των πουλιών»! Το Kuskoy βρίσκεται κοντά στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας και οι ντόπιοι συνεχίζουν να σφυρίζουν μέχρι σήμερα όπως ακριβώς τους έμαθαν οι πρόγονοί τους. Μάλιστα κάνουν και διαγωνισμούς σφυρίγματος, ενώ σημαντικό ρόλο στην συνεννόησή τους παίζουν και τα χέρια, αφού οι χειρονομίες συνδάζονται με το σφύριγμα.

3. La Gomera, Κανάρια Nησιά

perierga.gr - 3 χωριά στον κόσμο που συνεννοούνται με... σφυρίγματα!

Η γλώσσα στο χωριό αυτό είναι γνωστή ως Silbo και ξεκλινησε να εφαρμόζεται από τους βοσκούς που σφύριζαν για να ακουστούν στις πεδιάδες και στους δικούς τους που έμεναν στον οικισμό. Η γλώσσα μάλιστα διδάσκεται στα Δημοτικά σχολεία και ακούγεται παντού ενώ αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα του νησιού για τους τουρίστες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας