Merck ζητά άδεια για φάρμακο της. Μειώνει θανάτους-νοσηλείες κορονοϊού 50%

708
Merck ζητά άδεια για φάρμακο της

H φαρμακευτική εταιρεία Merck θα ζητήσει άδεια εκτάκτου ανάγκης για το φάρμακο monlupiravir, για τον κορονοϊό. Πρόκειται για φάρμακο κατάποσης και ουσιαστικά αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό του ιού. Εάν εγκριθεί από τους αρμόδιους φορείς θα είναι το πρώτο αντιικό φάρμακο από του στόματος για τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με το CNBC, το molnupiravir μείωσε τον κίνδυνο θανάτου ή νοσηλείας από τον κορονοϊό κατά 50% σε ασθενείς που νοσούσαν ήπια ή μέτρια από την νόσο, όπως ανακοίνωσαν οι εταιρίες την Παρασκευή.

Ενδιάμεση ανάλυση μελέτης, της φάσης 3, διαπίστωσε ότι το 7,3% των ασθενών που έκαναν θεραπεία με το molupiravi νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο εντός 29 ημερών. Από τους ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο, το 14,1% νοσηλεύτηκε ή πέθανε μέχρι την 29η ημέρα. Δεν αναφέρθηκαν θάνατοι σε ασθενείς που είχαν κάνει την θεραπεία με το molnupiravir εντός της ίδιας περιόδου, ενώ οι θάνατοι σε αυτούς που τους είχε χορηγηθεί εικονικό φάρμακο έφτασαν τους 8.

Οι συμμετέχοντες ήταν συνολικά 775 στην δοκιμή και ήταν επιβεβαιωμένοι ασθενείς COVID-19, ενώ το φάρμακο τους δόθηκε το φάρμακο εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων τους.

Όσοι συμμετείχαν στην έρευνα δεν είχαν εμβολιαστεί και είχαν τουλάχιστον έναν υποκειμενικό παράγοντα που τους έθετε σε κίνδυνο να περάσουν πιο σοβαρά τον ιό. Συγκεκριμένα, οι πιο συνηθισμένοι υποκειμενική παράγοντες ήταν η παχυσαρκία, η ηλικία άνω των 60 ετών, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

Οι χώρες όπου διεξήχθη η φάση 3 ήταν οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Νότια Αφρική, η Ταϊβάν και η Γουατεμάλα. Το φάρμακο αποδείχθηκε ότι ήταν σταθερά αποτελεσματικό στη θεραπεία όλων των μεταλλάξεων, ακόμη και της Δέλτα, ενώ δεν επηρεάστηκε από τον χρόνο εμφάνισης των συμπτωμάτων ή τους υποκειμενικούς παράγοντες κινδύνου.

Από τους συμμετέχοντες μόνο το 10% των ατόμων εμφάνισε ανεπιθύμητες ενέργειες και το 1,3% από αυτούς διέκοψε την θεραπεία για τον λόγο αυτόν. Η μελέτη σταματάει σχετικά νωρίς, λόγω των θετικών αποτελεσμάτων, ενώ σύσταση έκανε και η ανεξάρτητη επιτροπή παρακολούθησης δεδομένων σε συνεννόηση με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. Η Merck δοκιμάζει το φάρμακο σε ξεχωριστή παγκόσμια μελέτη, για να ελέγξει την αποτελεσματικότητα του.

Ο Robert M. Davis, Διευθύνων Σύμβουλος και πρόεδρος της Merck δήλωσε ότι η εταιρεία κάνει ό,τι μπορεί να φέρει το φάρμακο στους ασθενείς.

«Με αυτά τα συναρπαστικά αποτελέσματα, είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορεί να γίνει ένα σημαντικό φάρμακο στο πλαίσιο των παγκόσμιων προσπαθειών για την καταπολέμηση της πανδημίας», ανέφερε.

Η Merck έχει αρχίσει, ήδη, την παραγωγή του molnupiravir. Η φαρμακευτική εταιρεία αναμένει να παράγει 10 εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του 2021 και περισσότερες δόσεις το 2022. Η εταιρεία δήλωσε, επίσης ότι σχεδιάζει να εφαρμόσει μια κλιμακωτή προσέγγιση τιμολόγησης με βάση τα κριτήρια εισοδήματος των χωρών της Παγκόσμιας Τράπεζας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας