Για πρώτη φορά από το 1950 ο πρόεδρος της Ν.Κορέας μιλά για βορειοκορεατική «εισβολή»!
Τη πιο σοβαρή κρίση από το 1950 ζει η Κορεατική Χερσόνησος με την Βόρεια Κορέα να εξαπολύει 23 πυραύλους (μέχρι τώρα) σε μία ημέρα και να πραγματοποιεί 100 βολές πυροβολικού παραβιάζοντας όλες τις συμφωνίες με την Νότια Κορέα.
Μάλιστα ένας βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύθηκε από τη Βόρεια Κορέα προσγειώθηκε σε περιοχή κοντά στα χωρικά ύδατα της Νότιας Κορέας για πρώτη φορά μετά τη διαίρεση της χερσονήσου πριν από περισσότερες από επτά δεκαετίες.
Ο αριθμός των πυραύλων που πυροδότησε η Βόρεια Κορέα είναι ο μεγαλύτερος όχι απλά σε ένα έτος αλλά σε μία ημέρα!
Το γεγονός αυτό ανάγκασε το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας να ηχήσει τον συναγερμό αεροπορικής επιδρομής ενώ έθεσε στην “Κατάσταση 2” όλες τις επίγειες, ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις.
Είναι φανερό πως η Βόρεια Κορέα έχει απασφαλίσει και η διαταγή έχει έρθει από Ρωσία και Κίνα… Το γιατί ίσως να σχετίζεται με μια πιθανή κίνηση αντιπερισπασμού ενόψει κίνησης στην Ταϊβάν.
Δείτε βίντεο
#breaking In the past two hours, the number of confirmed North Korean missile launches has more than doubled — to at least 23. We have never seen so many missiles fired in a single day by North Korea. South Korea issued its first air raid warning in 6 years. @PoppyHarlowCNN pic.twitter.com/PNgJPwbgtt
— Will Ripley (@willripleyCNN) November 2, 2022
Πιο αναλυτικά, οι δυο Κορέες αντάλλαξαν σήμερα πυραυλικά πυρά: η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε πάνω από 23 πυραύλους, ανάμεσά τους τρεις βαλλιστικούς, με έναν να πέφτει κοντά στα χωρικά ύδατα της Νότιας Κορέας, εξωθώντας τη Σεούλ να εκτοξεύσει τρεις πυραύλους αέρος-επιφανείας προς την κατεύθυνση των βορειοκορεατικών χωρικών υδάτων και τον νοτιοκορεάτη πρόεδρο Γιουν Σοκ-γελ να μιλήσει περί βορειοκορεατικής «εισβολής» για πρώτη φορά από τον διχασμό της χερσονήσου.
North Korea has fired nearly two dozen missiles into the sea, including in a “no-fire” zone — causing South Korea to quickly respond by launching its own missiles.
Sources tell @CBSLizpalmer that North Korea is likely to escalate with an underground nuclear weapons test. pic.twitter.com/HRP1CXFrdp
— CBS Mornings (@CBSMornings) November 2, 2022
Βαλλιστικός πύραυλος βραχέος βεληνεκούς (SRBM), που εκτοξεύθηκε σύμφωνα με τη Σεούλ από τη Βόρεια Κορέα ξεπέρασε την αμφισβητούμενη νοητή θαλάσσια συνοριακή γραμμή (γνωστή ως North Limit Line, ή NLL).
Ο πύραυλος προκάλεσε —σπάνια— ενεργοποίηση του συστήματος αεράμυνας στο νησί Ουελένγκ, που προειδοποιούσε τους κατοίκους να σπεύσουν σε υπόγεια καταφύγια. Ο συναγερμός ήρθη πριν από λίγη ώρα.
Κατά τον στρατό της Νότιας Κορέας, πρόκειται για «την πρώτη φορά από τον διχασμό της χερσονήσου», με άλλα λόγια από τον πόλεμο της Κορέας (1950-1953), που πέφτει τόσο κοντά στα χωρικά ύδατα της χώρας βορειοκορεατικός πύραυλος.
Ο κ. Γιουν «υπογράμμισε ότι η σημερινή βορειοκορεατική πρόκληση αποτελούσε, στην πράξη, εισβολή στην επικράτεια» της χώρας του, «για πρώτη φορά από τον διχασμό» της κορεατικής χερσονήσου, σύμφωνα με δελτίο Τύπου το οποίο δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στον Κυανό Οίκο.
Ο πύραυλος που έπεσε εγγύτερα στη Νότια Κορέα προσθαλασσώθηκε σε θαλάσσιο χώρο μόλις 57 χιλιόμετρα ανατολικά της ηπειρωτικής χώρας, ανέφερε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας στη Σεούλ, χαρακτηρίζοντας «πολύ ασυνήθιστη και απαράδεκτη» την εκτόξευση αυτή.
«Δηλώνουμε ότι ο στρατός μας θα ανταποδώσει με αποφασιστικό τρόπο», διεμήνυσε.
Λίγη ώρα αργότερα, η Σεούλ ανακοίνωνε πως εκτοξεύθηκαν τρεις πύραυλοι αέρος-επιφανείας προς την κατεύθυνση της θαλάσσιας περιοχής βόρεια της γραμμής των συνόρων, όχι μακριά από τον θαλάσσιο χώρο όπου κατέπεσε ο βορειοκορεατικός SRBM.
Αρχικά, το επιτελείο έκανε λόγο για μια εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου «άγνωστου τύπου», κατόπιν περί εκτόξευσης «τριών» SRBMs, προτού ανακοινώσει πως εκτοξεύθηκαν «πάνω από 10 πύραυλοι διαφόρων τύπων προς την ανατολή και προς τη δύση».
Ο πρόεδρος Γιουν συγκάλεσε συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της προεδρίας για τις εκτοξεύσεις οι οποίες, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αναλυτών, είναι οι πιο «επιθετικές και απειλητικές» εδώ και χρόνια.
Ακόμη, ο συντηρητικός αρχηγός του κράτους διέταξε να υπάρξει «ταχεία αντίδραση» στις νέες «προκλήσεις» της Πιονγκγιάνγκ, η Βόρεια Κορέα να πληρώσει «ακριβό τίμημα».
Η Ιαπωνία επιβεβαίωσε τις εκτοξεύσεις των βορειοκορεατικών πυραύλων, με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φουμίο Κισίντα να δηλώνει σε δημοσιογράφους πως θα συγκαλέσει το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας της κυβέρνησής του «το συντομότερο δυνατόν».
Imagine watching TV this morning to the sound of an air raid alarm due to North Korean missiles pic.twitter.com/RrizYAlKXY
— Raphael Rashid (@koryodynasty) November 2, 2022
Η Β.Κορέα προχώρησε σε 100 βολές πυροβολικού!
Παράλληλα, η Βόρεια Κορέα προχώρησε σήμερα σε 100 βολές πυροβολικού από την ανατολική ακτή της προς τη θαλάσσια ζώνη ασφαλείας που έχει δημιουργηθεί με μια στρατιωτική συμφωνία με τη Νότια Κορέα, ανακοίνωσαν οι νοτιοκορεατικές ένοπλες δυνάμεις μερικές ώρες αφότου η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε πυραύλους, ένας από τους οποίους έπεσε για πρώτη φορά κοντά στα νοτιοκορεατικά χωρικά ύδατα.
«Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε περίπου 100 βολές πυροβολικού από την Κοσόνγκ», πόλη στην επαρχία Κανγκουόν στο νότιο τμήμα της Βόρειας Κορέας, προς τη ζώνη ασφαλείας βόρεια της γραμμής διαχωρισμού που αποτελεί ντε φάκτο το θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο χωρών, διευκρίνισε το επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων στη Σεούλ.
Τα πυρά αποτελούν παραβίαση της συμφωνίας του 2018 για τη δημιουργία της θαλάσσιας ζώνης ασφαλείας, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό επιτελείο.
«Vigilant Storm»
Η Σεούλ και η Ουάσινγκτον διεξάγουν από τη Δευτέρα τα μεγαλύτερα κοινά αεροπορικά γυμνάσια της ιστορίας τους, άσκηση που βαφτίστηκε Vigilant Storm, με τη συμμετοχή εκατοντάδων μαχητικών και βομβαρδιστικών των δύο κρατών.
Ο Πακ Τζονγκ Τσον, στρατάρχης και γραμματέας του Κόμματος Εργατών της Κορέας, χαρακτήρισε επιθετικές και προκλητικές τις ασκήσεις, σύμφωνα με τον βορειοκορεατικό επίσημο Τύπο.
Επισήμανε πως το όνομα αυτών των γυμνασίων παραπέμπει στην επιχείρηση Desert Storm («Καταιγίδα της Ερήμου»), ή με άλλα λόγια την εισβολή των Αμερικανών και των συμμάχων τους στο Ιράκ το 1991, μετά την κατάληψη του Κουβέιτ από τον στρατό του Σαντάμ Χουσέιν.
«Αν οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα αποπειραθούν να χρησιμοποιήσουν στους στρατούς τους» εναντίον της Βόρειας Κορέας, «τα ειδικά μέσα (…) θα εκπληρώσουν τη στρατηγική αποστολή τους χωρίς καθυστέρηση», διεμήνυσε ο κ. Πακ, σύμφωνα με το βορειοκορεατικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, «θα πληρώσουν το πιο φρικιαστικό τίμημα στην ιστορία».
South Korea and Japan react to latest missile launches by North Korea pic.twitter.com/4ZoGL4DSan
— TRT World Now (@TRTWorldNow) November 2, 2022
«Επιθετική και απειλητική»
Οι σημερινές δοκιμές όπλων από την Πιονγκγιάνγκ είναι «η πιο επιθετική και απειλητική επίδειξη (δύναμης)» απευθυνόμενη στη Σεούλ «από το 2010», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τσονγκ Σονγκ-τσανγκ, ερευνητής του ινστιτούτου Sejong. Η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο είναι «επικίνδυνη και ασταθής» και «θα μπορούσε να οδηγήσει σε «ένοπλες συγκρούσεις», προειδοποίησε.
Τον Μάρτιο του 2010, υποβρύχιο της Βόρειας Κορέας σύμφωνα με τη Σεούλ τορπίλισε την κορβέτα Cheonan, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 46 μέλη του Πολεμικού Ναυτικού, οι 16 εκ των οποίων υπηρετούσαν την στρατιωτική θητεία τους, που είναι υποχρεωτική στη Νότια Κορέα.
Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς η Βόρεια Κορέα κατηγορήθηκε από τη Σεούλ πως βομβάρδισε νησί στα σύνορα με τη Νότια Κορέα προκαλώντας τον θάνατο δυο νεαρών στρατιωτών.
Η σημερινή σειρά εκτοξεύσεων προστίθεται στις οπλικές δοκιμές-ρεκόρ που έχει κάνει φέτος η Βόρεια Κορέα και στις ασκήσεις της για τη χρήση πυρηνικών όπλων, ενώ Ουάσιγκτον και Σεούλ προειδοποιούν εδώ και μήνες πως ετοιμάζεται για νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου, που θα είναι η 7η στην ιστορία της.
«Απ’ όσο θυμάμαι, η Βόρεια Κορέα ουδέποτε είχε προχωρήσει σε τέτοια πρόκληση ενόσω η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ διεξήγαγαν κοινά γυμνάσια», σημείωσε ο πανεπιστημιακός Παρκ Γουόν-γκον.
«Η Πιονγκγιάνγκ μοιάζει να έχει φθάσει στο υψηλότερο (επίπεδο) αποτρεπτικής ισχύος. Πρόκειται για σοβαρή απειλή», δήλωσε και πρόσθεσε πως μοιάζει επίσης «να έχει αυτοπεποίθηση για τις δυνατότητές της ως προς τα πυρηνικά όπλα».