Mεγάλη φωτιά στο Ν Κουβαρά Αττικής–Εκκενώνεται Πέτα-Μονή Ιεράς Σκέπης (βίντεο, φώτο)

591

Λίγο πριν τις 14.00 έγινε γνωστό ότι εκκενώνεται ο οικισμός του Πέτα και οι κάτοικοι πρέπει να κινηθούν προς την Κερατέα.

“Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Πέτα Κουβαρά εκκενώστε τώρα προς Κερατέα. Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών”, αναφέρεται στο μήνυμα.

«Η φωτιά έχει κατέβει Άνω Λαγονήσι εκεί υπάρχουν χιλιάδες σπίτια» κατήγγειλε στην τηλεόραση του OPEN, κάτοικος της περιοχής που είδε με τα ίδια του τα μάτια τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε λίγο μετά το μεσημέρι στον Νέο Κουβαρά.

«Η φωτιά έφυγε από πίσω από την Κερατέα, πέρασε την κορυφογραμμή και κατέβηκε στο Λαγονήσι. Εκεί είναι πολύ δύσκολα πράγματα. Βλέπω τη φλόγα και την καπνό. Πρέπει να μην κατέβει στα πρώτα σπίτια. Μιλάμε για 4.000 σπίτια στο Λαγονήσι. Πήρα το 112 και την Πυροσβεστική και μου είπαν ότι το φροντίζουν» ανέφερε ο κάτοικος.

Το μέτωπο της φωτιάς που αγγίζει σε έκταση το 1,5 χλμ. πέρασε από τα σπίτια και καίει χορτολιβαδική και δασική έκταση τόνισε ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε πως:

«Το μέτωπο είναι μεγάλο. Η φωτιά έχει προσπεράσει τα σπίτια και πάει νότια».

Έκτακτη ανακοίνωση για τις συνθήκες που επικρατούν στο Νέο Κουβαρά Αττικήςκαι τη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας εξέδωσε το meteo.

Ευνοϊκές οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες για τη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς.

Όπως αναφέρει το METEO σχετικά με την φωτιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα σήμερα στην περιοχή του Νέου Κουβαρά στην Ανατολική Αττική, η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ενημερώνει:

 Με βάση το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ,στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς πνέουν αυτή την ώρα (17.07.2023, 13:00) BA άνεμοι στα 5-6 μποφόρ, με ριπές που ξεπερνούν τα 50 km/h.

Η θερμοκρασία είναι στους 33 – 34 oC, ενώ η ευφλεκτότητα των δασικών καυσίμων εκτιμάται ως εξαιρετικά υψηλή (εκτιμώμενη υγρασία νεκρών δασικών καυσίμων χαμηλότερη του 8%). Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για τη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς, η οποία καθοδηγείται από τους ενισχυμένους ΒΑ ανέμους.

Επιπροσθέτως, οι ξηρές συνθήκες σε συνδυασμό με τους ενισχυμένους ανέμους αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα κηλιδώσεων (έναρξη νέων εστιών σε απόσταση από το κύριο μέτωπο λόγω της δημιουργίας και μεταφοράς καυτρών).

– Με βάση τα πιο πρόσφατα προγνωστικά στοιχεία (Εικόνα), οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή της πυρκαγιάς θα παραμείνουν εξαιρετικά δυσμενείς έως αργά το απόγευμα (19:00/20:00), οπότε και αναμένουμε σταδιακή βελτίωση λόγω της εξασθένησης των ανέμων.

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών (τιμές περιεχόμενης υγρασίας κάτω του 10-11%), γεγονός που αναμένεται να δυσχεράνει τον έλεγχο της φωτιάς.

Η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση όπως αυτή η εξελίσσεται και θα επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση σχετικά και με την εξέλιξη των πυρομετεωρολογικών συνθηκών τις αμέσως επόμενες ώρες.


Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη φωτιά στον Κουβαρά Αττικής, όπου επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Εστάλη μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους της περιοχής, ενώ ζητήθηκε η εκκένωση του μοναστηριού Μονή Ιεράς Σκέπης.

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της Πυροσβεστικής, η φωτιά δεν βρίσκεται σε αστικό ιστό, ενώ προς το παρόν δεν απειλούνται κατοικίες.

Σύμφωνα με τη Πυροσβεστική καίει ξερά χόρτα και χαμηλή βλάστηση και δεν απειλεί, μέχρι στιγμής σπίτια, αλλά επικρατούν έντονοι άνεμοι στην περιοχή της τάξεως των έξι μποφόρ και είναι δύσκολο να τεθεί υπό έλεγχο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας