Με UCAV Bayraktar Αζέροι χτυπούν Αρτσάχ-“Μέχρι ύψωσης λευκής σημαίας”

854

Μαζικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της Αρμενίας Ερεβάν με συνθήματα που ζητούν άμεση επέμβαση της Αρμενίας στο Αρτσάχ και την “παραίτηση” του “προδότη” Νατοϊκού πρωθυπουργού Ν. Πασινιάν. Η ελληνική κυβέρνηση παρατηρεί ως θεατής τις τραγικές εξελίξεις, χωρίς να έχει εκδόσει ούτε μια ανακοίνωση στήριξης της Αρμενίας και του δοκιμαζόμενου λαού του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Μιλάμε για μια βαθιά απάνθρωπη στάση και μια στάση ανοχής και αδιαφορίας απέναντι στα απαράδεκτα Τουρκο-Αζέρικα σχέδια με συνέπεια την ενίσχυσή τους.

Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα σε Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία για τον διαφιλονικούμενο θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ την ίδια στιγμή που στο Ερεβάν η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει με τους πολίτες να καταφέρονται ανοιχτά κατά της κυβέρνησης του Ν.Πασινιάν που ζητούν άμεση παρέμβαση.

Οι αζέρικες δυνάμεις έχουν διαρρήξει γραμμές άμυνας των αυτονομιστικών αρμενικών δυνάμεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και είναι αποφασισμένες να εκπληρώσουν τους στρατηγικούς τους στόχους, δήλωσε την Τρίτη (19/9) στο Reuters ο Χικμέτ Χατζίεφ, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Αζέρου προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ.

 Ο Χατζίεφ ανέφερε ότι το Μπακού θα είναι έτοιμο να συνομιλήσει με τις εθνοτικά αρμενικές αρχές του Καραμπάχ μόνο αφού αυτές υψώσουν λευκή σημαία και αφοπλιστούν. Συμπλήρωσε ότι το Μπακού δεν έχει στρατιωτικούς στόχους στη γειτονική Αρμενία.

Παράλληλα είπε ότι το Μπακού πιστεύει ότι η «αντιτρομοκρατική επιχείρηση», όπως αποκαλεί τη στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε σήμερα στον θύλακα, θα επιτύχει τον στρατηγικό της στόχο να διασφαλίσει την πλήρη κυριαρχία στο αζέρικο έδαφος.

Η Ρωσία είναι «ανήσυχη» από τη «βίαιη κλιμάκωση» της κατάστασης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και η Μόσχα προσπαθεί να φέρει ξανά το Γερεβάν και το Μπακού «στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ανέφερε σήμερα το Κρεμλίνο την ίδια στιγμή που οι Αρμένιοι στο Ερεβάν πραγματοποίησαν και προς την ρωσική πρεσβεία πορεία.

Ένας αυτονομιστής αξιωματούχος των υπηρεσιών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Γκεγάμ Στεπανιάν, υποστήριξε απόψε ότι τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις επιχειρήσεις του αζέρικου στρατού στην περιοχή. Σύμφωνα με τον Στεπανιάν, δύο από τα θύματα ήταν άμαχοι. Το πρακτορείο Reuters που μετέδωσε τη δήλωση δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει αυτήν την πληροφορία.

Λίγο νωρίτερα, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι εκκενώθηκαν έξι κοινότητες. «Οι άμαχοι έξι κοινοτήτων του Αρτσάχ (σ.σ. η ονομασία με την οποία αποκαλούν το Ναγκόρνο Καραμπάχ οι αυτονομιστές) απομακρύνθηκαν» λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων, έγραψε στην ανάρτησή του.

Για ακόμα μία φορά τα αζερικά στρατεύματα χτυπούν τους αντίπαλους στόχους με κύριο όπλο τα τουρκικής κατασκευής UCAV TB-2 Bayraktar.

«Περισσότερες από 60 θέσεις μάχης των (σ.σ. αυτονομιστικών) αρμενικών δυνάμεων είναι πλέον υπό τον έλεγχο των ενόπλων δυνάμεών μας» ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, ο Ανάρ Εϊβάζοφ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Οι ταραχές στην πρωτεύουσα της Αρμενίας Ερεβάν δείχνουν να ξεφεύγουν καθώς οι πολίτες κατά χιλιάδες συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της κυβέρνησης ζητώντας την παραίτηση του Ν.Πασινιάν ενώ πριν λίγη ώρα προσπάθησαν με την βία να εισβάλουν με τις δυνάμεις ασφαλείας να καταφέρνουν μέχρι στιγμής να τους συγκρατούν.

Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε πως κάποιοι από τους διαδηλωτές φώναζαν: «Νικόλ, προδότη!», «Νικόλ, παραιτήσου!» και «Αρτσάχ! Αρτσάχ!» 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας