Μάταιη η βοήθεια στην Ουκρανία

Έχουμε μια ουκρανική ειρηνευτική πρόταση που έχει την υποστήριξη τουλάχιστον 5 εκατομμυρίων Ουκρανών πολιτών, και τίποτα γι’ αυτήν δεν έχει αναφερθεί στη Δύση

Σήμερα διεξάγεται ένας πόλεμος στην Ευρώπη, μια σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Ωστόσο, αν η σύγκρουση αυτή είχε περιοριστεί μεταξύ αυτών των δύο κρατών, ίσως σήμερα να είχε τελειώσει. Αλλά όχι, η Ουκρανία υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την υπόλοιπη λεγόμενη Δύση και κατακλύζουν το Κίεβο με κάθε είδους όπλα, από βαρύ οπλισμό μέχρι πολεμικά αεροπλάνα. Σύμφωνα με το Statista, το συνολικό ποσό της βοήθειας που δόθηκε στην Ουκρανία από τις 24 Ιανουαρίου 2022 έως τις 24 Φεβρουαρίου 2023 ανήλθε σε 156 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια.

Ο στόχος της ανθρωπότητας αυτή τη στιγμή είναι να σταματήσει η ένοπλη σύγκρουση που λαμβάνει χώρα στο κέντρο της Ευρώπης. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να συμβεί εάν η στρατιωτική βοήθεια συνεχίζει να εισρέει στη χώρα αυτή από το ΝΑΤΟ και άλλα φιλικά προς αυτό κράτη. Η συνέχιση του πολέμου μπορεί να οδηγήσει μόνο σε περισσότερο ανθρώπινο πόνο, σε περαιτέρω καταστροφή της χώρας και επίσης να θέσει σε κίνδυνο την ύπαρξη ολόκληρου του πλανήτη, εάν η πυρηνική επιλογή χρησιμοποιηθεί ως έσχατη λύση.

Η διαφθορά στην Ουκρανία αποτελεί μείζον πρόβλημα και μέρος της οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα αυτή θα μπορούσε να καταλήξει στα χέρια διεφθαρμένων αξιωματούχων. Ο Vsevolod Knyazev, πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ουκρανίας, συνελήφθη στις 18 Μαΐου για δωροδοκία ύψους 3 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Vasyl Lozynski, υφυπουργός υποδομών συνελήφθη για λήψη δωροδοκιών ύψους 400.000 USD. Αυτά είναι παραδείγματα και υπάρχουν πολλές ακόμη παρόμοιες περιπτώσεις.

Κανείς δεν μιλάει για την αντιπολίτευση στην Ουκρανία, επειδή φαίνεται ότι είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Στις 20 Μαρτίου 2022 απαγορεύτηκαν έντεκα πολιτικά κόμματα επειδή είχαν δεσμούς με τη Ρωσία. Ένα άλλο πολιτικό κόμμα το “Dershava”, που ιδρύθηκε το 1999, απαγορεύτηκε στις 14 Ιουνίου του περασμένου έτους. Πρόεδρος του είναι ο Δημήτρης Βασίλετς, ο οποίος είχε φυλακιστεί για δύο χρόνια χωρίς λόγο. Το ενδιαφέρον για το Dershava είναι το γεγονός ότι έχει ένα ειρηνευτικό σχέδιο που έχει την έγκριση 5.548.285 Ουκρανών.

Εν συντομία το σχέδιο προβλέπει δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο επιβάλλεται κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση των μισθοφόρων των χωρών του ΝΑΤΟ και άλλων στρατιωτικών σχηματισμών από τα εδάφη των περιοχών Χερσώνα, Ζαπορόζιε και Ντονιέτσκ, άνοιγμα των συνόρων και κατάργηση όλων των περιορισμών στη μετακίνηση των ανθρώπων.

Το δεύτερο στάδιο προβλέπει μια μεταβατική περίοδο τριών ετών για να επιτραπεί η επιστροφή στην κανονικότητα και να εξαλειφθούν οι συνέπειες των εχθροπραξιών. Κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου καθιερώνεται ένα ουδέτερο καθεστώς στις περιοχές που δεν έχουν ακόμη πραγματοποιήσει δημοψηφίσματα με το ερώτημα της αυτοδιάθεσης… Όλοι οι περιορισμοί, οι κυρώσεις και οι απαγορεύσεις κατά φυσικών ή νομικών προσώπων θα αρθούν. Το σχέδιο περιλαμβάνει αμνηστία για όλους τους πολιτικούς κρατούμενους, κατάργηση των διακρίσεων σε βάρος των ρωσόφωνων πολιτών, σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης με εγγυήσεις των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Ρωσίας, δημιουργία διεθνούς ομάδας εισαγγελέων για τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου και τέλος διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για την αυτοδιάθεση σε όλες τις περιοχές της Ουκρανίας που δεν είχαν ακόμη διεξαγάγει τέτοια δημοψηφίσματα.

Έχουμε μια ουκρανική ειρηνευτική πρόταση που έχει την υποστήριξη τουλάχιστον 5 εκατομμυρίων Ουκρανών πολιτών, και τίποτα γι’ αυτήν δεν έχει αναφερθεί στη Δύση. Και είναι η πρώτη ειρηνευτική πρόταση, η οποία είναι επίσης μια ένδειξη ότι οι Ουκρανοί αισθάνονται την κόπωση του πολέμου, πού είναι το αποτέλεσμα της ταλαιπωρίας που δημιουργούν στους ανθρώπους οι παρατεταμένες εχθροπραξίες. Στοιχεία αυτών των προτάσεων θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη και να συμπεριληφθούν σε άλλες προτάσεις που συζητούνται και διακινούνται μυστικά από διεθνείς παράγοντες. Αλλά είναι απαραίτητο για το καλό της ανθρωπότητας να σταματήσει αυτή η σύγκρουση.

Και όσο η Δύση συνεχίζει να παρέχει στην Ουκρανία στρατιωτική και οικονομική βοήθεια, τόσο το Κίεβο θα αδιαφορεί για ειρηνευτικές συνομιλίες και η διαφθορά θα χρηματοδοτείται όπως είδαμε ανωτέρω.

Όσον αφορά την Ελλάδα, αυτός ο παρατεταμένος πόλεμος γίνεται πολυέξοδος και τα κεφάλαια που στέλνονται εκεί θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν καλύτερα για την ανάπτυξη της χώρας αντί να σπαταλιόνται στο Κίεβο. Ως προς τα βαρέα όπλα που έχει στείλει η Αθήνα στην Ουκρανία και τα οποία έχουν αφαιρεθεί από τα νησιά του Αιγαίου, έχει αποδυναμωθεί έτσι η άμυνά τους.

Συμπερασματικά, η απόφαση για την ειρήνη βρίσκεται στα χέρια της Ευρώπης και για να την πετύχει, πρέπει να πείσει τις ΗΠΑ. Εάν η Ουάσιγκτον αρνηθεί να ακούσει τότε οι μεταξύ τους σχέσεις πρέπει να ελαχιστοποιηθούν και η Ευρώπη να ακολουθήσει τότε έναν ανεξάρτητο δρόμο που θα οδηγήσει στην ειρήνη. Η ειρηνευτική αυτή διαδικασία θα περιλαμβάνει επίσης διαβουλεύσεις με τη Ρωσία και την Κίνα που έχει ήδη καταθέσει προτάσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας