Μακρόν: Ευχαρίστησε με τις δηλώσεις του για την Ταϊβάν την Κίνα-Σύγχυση στην Ταϊβάν

874

Πώς αντέδρασε η Δύση στις δηλώσεις Μακρόν για Ταϊβάν.

Αν και οι απόψεις του Εμανουέλ Μακρόν για την Ταϊβάν προκάλεσαν αντιδράσεις στη Δύση, οι Κινέζοι εξήραν «τις πολύ καλές ιδέες» του Γάλλου προέδρου, ο οποίος ζήτησε από την ΕΕ να μην ακολουθεί την πολιτική των ΗΠΑ στο θέμα αυτό.

Το νησί των 23 εκατομμυρίων κατοίκων αποτελεί αντικείμενο αντιπαλότητας μεταξύ του Πεκίνου, που το θεωρεί μέρος του εδάφους του, και της Ουάσινγκτον, βασικού συμμάχου της Ταϊβάν.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κίνα ο Μακρόν δήλωσε στον αμερικανικό ιστότοπο Politico και στη γαλλική εφημερίδα Les Echos ότι η Ευρώπη δεν θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τις ΗΠΑ ή την Κίνα σε περίπτωση σύγκρουσής τους λόγω της Ταϊβάν.

Οι δηλώσεις αυτές είναι «προφανώς καρπός μιας μακροχρόνιας παρατήρησης και σκέψης», εκτίμησε η Global Times, εφημερίδα που πρόσκειται στην κινεζική κυβέρνηση.

«Κάποιοι επιθυμούν να δημιουργήσουν μια ψευδή εικόνα της Ευρώπης στην κοινή γνώμη και να κρύψουν τις πραγματικές φωνές και συμφέροντα» των Ευρωπαίων, πρόσθεσε η εφημερίδα.

Σε περίπτωση σύγκρουσης για την Ταϊβάν, «το χειρότερο θα ήταν εμείς, οι Ευρωπαίοι, να μετατραπούμε σε ακόλουθους» και «να προσαρμοστούμε στους αμερικανικούς ρυθμούς και στην κινεζική υπεραντίδραση», είχε δηλώσει ο Μακρόν, τασσόμενος υπέρ μιας «στρατηγικής αυτονομίας» της ΕΕ.

«Μη ρεαλιστικό»

Αυτή η άποψη του Γάλλου προέδρου «θα αποδειχθεί ότι είναι μια καταπληκτική απόφαση», διότι μεταφράζεται «σε μια αντίθεση σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο», σχολίασε ο δημοσιογράφος Τσαν Ουεϊχούα, ανταποκριτής της China Daily στις Βρυξέλλες.

«Οι ιδέες του Μακρόν είναι πολύ καλές», εκτίμησε χρήστης του μέσου κοινωνικής δικτύωσης Weibo.

Ωστόσο «δεν είναι ρεαλιστικό» να πιστεύει κανείς ότι η Γαλλία θα συνταχθεί στο πλευρό της Κίνας σε περίπτωση σύγκρουσης με τις ΗΠΑ, προειδοποίησε ο Χου Σιζίν, πρώην διευθυντής σύνταξης της Global Times.

Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ «έχουν κοινές αξίες και συνδέονται μέσω του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Σύγχυση

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της βουλής της Ταϊβάν Γιου Σι-κουν σε ανάρτησή του στο Facebook χθες, Τρίτη, δήλωσε ότι οι δηλώσεις του Μακρόν του προκαλούν «σύγχυση».

Το «‘ελευθερία, ισότητα, αδελφοσύνη’ είναι εκτός μόδας;», διερωτήθηκε, αναφερόμενος στο εθνικό σύνθημα της Γαλλίας.

«Δεν πειράζει να το αγνοούμε μόλις γίνει μέρος του Συντάγματος; Ή προηγμένες, δημοκρατικές χώρες μπορούν να αγνοούν τη ζωή και τον θάνατο λαών σε άλλες χώρες;», πρόσθεσε ο Γιου, ένας από τους ιδρυτές του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος.

«Οι ενέργειες του προέδρου Μακρόν (…) μου προκαλούν σύγχυση», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας