Ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron κύρωσε την Παρασκευή με την υπογραφή του την εργασιακή «μεταρρύθμιση» ουσιαστικά κατεδάφιση, η οποία έχει λάβει την έγκριση από την κυβερνητική του πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της χώρας.
Η «μεταρρύθμιση», την οποία ο κ. Macron είχε εξαγγείλει κατά την προεκλογική περίοδο των προεδρικών εκλογών του Απριλίου – Μαΐου, έχει ως άξονα τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων να απολύουν πιο γρήγορα και πιο φτηνά προσωπικό, καθώς και την αποδυνάμωση της δυνατότητας παρέμβασης των μεγάλων – κεντρικών συνδικαλιστικών συνομοσπονδιών σε επιχειρήσεις με μικρό αριθμό εργαζομένων.
Τις λεπτομέρειες της «μεταρρύθμισης» είχαν αναλύσει ο πρωθυπουργός της Γαλλίας και η υπουργός Εργασίας Μουριέλ Πενικό.
Η κυβέρνηση Philipe στηρίζεται σε μία κοινοβουλετική πλειοψηφία, την οποία αποτελούν το κεντρώο – σοσιαλφιλελεύθερο κόμμα «Η Δημοκρατία Εμπρός!» (REM), το οποίο είχε ιδρύσει το 2016 ο κ. Μακρόν και το οποίο διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, το παραδοσιακό κεντρώο «Δημοκρατικό Κίνημα» (MoDem), καθώς και από την κεντρώα – κεντροδεξιά κοινοβουλευτική ομάδα «Οι Εποικοδομητικοί» (LC).
Οι αλλαγές έχουν συναντήσει μέχρι τώρα εργατική και νεολαιίστικη αντίσταση, κυρίως από την ιστορική αριστερή συνομοσπονδία εργασίας CGT.
Τώρα το πώς και το γιατί ο Α. Τσίπρας διακηρύσσει ότι στην Τρίτη αξιολόγηση ο Macron , που κατεδάφισε τις εργασιακές σχέσεις στη χώρα του, θα βοηθήσει τη χώρα μας να αποκρούσει τις απαιτήσεις των δανειστών για νέα κατεδάφιση των εργασιακών σχεσεων στη δική μας χώρα, αυτό είναι «άλλου παπά ευαγγέλιο» και στην ουσία νέο κουτόχορτο για το λαό.