Μάχη εντός του ληστρικού καρτέλ ενέργειας μεταξύ ΔΕΗ-ΜΟΗ-Μυτιληναίου-ΕΛΠΕ-ΤΕΡΝΑ

1093
Ποια εταιρεία θα επικρατήσει στις χρηματιστηριακές κεφαλαιοποιήσεις το επόμενο εξάμηνο;

Μια “μάχη” εξελίσσεται στις εισηγμένες ενεργειακές εταιρείες και ειδικότερα στις κεφαλαιοποίησεις στα επίπεδα των 2 δισ. ευρώ.

Η ΔΕΗ, η Motor Oil, ο Μυτιληναίος, τα Ελληνικά Πετρέλαια, “διαγκωνίζονται” για την πρώτη θέση και μέχρι τώρα στην κορυφή των κεφαλαιοποιήσεων βρίσκεται η Μυτιληναίος με μια συνολική κεφαλαιοποίηση 2,27 δισ. ευρώ.
Ποια εταιρεία θα επικρατήσει στις χρηματιστηριακές κεφαλαιοποιήσεις το επόμενο εξάμηνο, εν μέσω της ενεργειακής καταιγίδας, με την κατακόρυφη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, των τιμών του ρεύματος και της κρατικής επιδότησης των 2 δισ. ευρώ;
Από τις ενεργειακές εταιρείες εξαιρέσαμε την Τέρνα Ενεργειακή καθώς εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις πώλησης ποσοστού μετοχών με διεθνή funds – μάλιστα.
Oι πληροφορίες φέρουν μάλιστα την Τέρνα Ενεργειακή να αποτιμάται λόγω των υψηλών διεθνών αποτιμήσεων έως και 2,5 δισ. ευρώ ή 22 ευρώ ανά μετοχή.
Η τελική έκβαση, της πώλησης της Τέρνα Ενεργειακή λόγω και των υψηλών διεθνών αποτιμήσεων του κλάδου θα αποτελέσει καταλύτη και για τις υπόλοιπες εταιρείες που διαθέτουν αντίστοιχα χαρτοφυλάκια Ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας.

ΔΕΗ: Επικεντρώνεται στα επιχειρησιακά μετά τις ίδιες μετοχές

H μετοχή της κυρίαρχης ενεργειακής εταιρείας (λόγω παραγωγής- εμπορίας – διανομής) παρά την προσέγγιση προς τα 6 ευρώ σημειώνει άνοδο 3,39% τον τελευταίο μήνα, ύστερα και από την ανανέωση του προγράμματος αγοράς ίδιων μετοχών.
Το “στοίχημα” για την ΔΕΗ είναι να επικεντρωθεί στο επιχειρησιακό “συμμάζεμα” των συμμετοχών της και ειδικότερα να αυξήσει την συνεισφορά των ΑΠΕ στην λειτουργική κερδοφορία, παρά την αναγκαστική επιστροφή των λιγνιτικών μονάδων. Με ισχυρή, όμως, ρευστότητα λόγω και των τιτλοποιήσεων η εταιρεία μειώνει τις όποιες επισφάλειες στους ανεξόφλητους λογαριασμούς.
Η ΔΕΗ, επίσης εκτός από την συμμαχία με την RWE στις ΑΠΕ πρόσφατα προχώρησε σε εξαγορά των έργων ΑΠΕ της Volterra, μια συναλλαγή 133 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προχώρησε σε στρατηγική συμφωνία με την Motor Oil στον τομέα του πράσινου υδρογόνου.
Για το επόμενο διάστημα, η εταιρεία διερευνά την συμμαχία με διεθνή παίκτη στον χώρο των Αιολικών Πάρκων.

Motor Oil: Ενισχύθηκε κατά 300 εκατ. ευρώ μετά την συμφωνία με Ελλάκτωρ

Η μετοχή της Motor Oil έχει ενισχυθεί κατά 300 εκατ. ευρώ περίπου από την ημερομηνία ανακοίνωσης (5 Μαΐου 2022) της συμφωνίας με την Ελλάκτωρ (29,87%) και την απόκτηση 75% σε εταιρεία που θα συσταθεί και θα έχει ως περιουσιακό στοιχείο το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της Άνεμος (493 MW) καθώς και έργων υπό κατασκευή συνολικής ισχύος 1,6 MW.
Επίσης, η εταιρεία εντός του 2022 πώλησε και το 50% της συμμετοχής στο κανάλι Alpha, έναντι 41 εκατ. ευρώ.
Συνολικά, μαζί με το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της Motor Oil (279 MW), η εισηγμένη εταιρεία θα διαθέτει συνολική ισχύ 800 MW και πλέον, αν συνυπολογιστούν και όσα ιδιόκτητα ολοκληρώνονται μέχρι το τέλος του χρόνου.
Δεδομένου, ότι η Άνεμος κατέγραψε 85 εκατ. ευρώ λειτουργικά κέρδη και η συνεισφορά του αντίστοιχου κλάδου της Motor Oil ήταν 15 εκατ. ευρώ, η Μotor Οil αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τα καθαρά της κέρδη, με την ενοποίηση της νέας εταιρείας. Το πρώτο τρίμηνο του 2022 τα καθαρά κέρδη της Motor Oil ανήλθαν σε 205 εκατ. ευρώ, ενω η εταιρεία διένειμε ήδη πρόσθετο μέρισμα 0,70 ευρώ ανά μετοχή. Δεδομένου ότι, η επιχειρησιακή αξία της Άνεμος αποτιμήθηκε σε 1 δισ. ευρώ, το ερώτημα για τους αναλυτές είναι πόσο αποτιμώνται οι δραστηριότητες της διύλισης, μετά και από τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου.

Μυτιληναίος: Τι κερδίζει με την Watt and wolt

H μετοχή της Μυτιληναίος έχει ενισχυθεί κατά 10% τον τελευταίο μήνα και η κεφαλαιοποίηση ανήλθε σε 2,37 δισ. ευρώ.
Τα καθαρά κέρδη μετά φόρων στο εξάμηνο ανήλθαν σε 166 εκατ. ευρώ (άνοδος 116%), με τον τομέα ενέργειας και Φυσικού αερίου να συνεισφέρει 125 εκατ. ευρώ Ebidta και τον τομέα μεταλλουργίας να παράγει 137 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Από την εξαγορά της Watt and Wolt, συνολικού ύψους 36 εκατ. ευρώ προκύπτει και κέρδος 4 εκατ. ευρώ λόγω της προσφοράς ίδιων μετοχών (16 εκατ. ευρώ μετοχές και 20 εκατ. ευρώ μετρητά).
Με την εξαγορά της Watt and Wolt, η Μυτιληναίος θα διαθέτει συνολικό τζίρο 1 δις. ευρώ στις πωλήσεις προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος (μερίδιο 10%), ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΡΑΕ, το 2021 η Watt and Wolt εμφάνισε το υψηλότερο περιθώριο συνεισφοράς από όλους τους προμηθευτές ρεύματος με 21 εκατ. ευρώ.
Ως περιθώριο συνεισφοράς η ΡΑΕ ορίζει την διαφορά μεταξύ (εσόδων) πωλήσεων και των μεταβλητών δαπανών παραγωγής και/ή πώλησης του προϊόντος ή της υπηρεσίας (σ.σ αν και οι προμηθευτές χρησιμοποιούν διαφορετική μεθοδολογία).
Δηλαδή, είναι το χρηματικό ποσό το διαθέσιμο να καλύψει τα σταθερά κόστη και να συνεισφέρει/συμβάλλει στη δημιουργία κερδών.

Ελληνικά Πετρέλαια: Συνεχίζει τις εξαγορές στις ΑΠΕ

Άνοδο 10% εμφανίζει και η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων μέσα στον τελευταίο μήνα, εν όψει και των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου και η συνολική κεφαλαιοποίηση ανήλθε σε 2,0 δισ. ευρώ.
Tα συγκρίσιμα κέρδη Ebidta αυξήθηκαν κατά 54% φθάνοντας τα 99 εκατ. ευρώ.
Όπως και στην Motor Oil, οι επενδύσεις στις ΑΠΕ δεν έχουν αποτυπωθεί πλήρως στην κεφαλαιοποίηση.
Το 2021 το 60% των επενδύσεων των Ελληνικών Πετρελαίων κατευθύνθηκε σε Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Σήμερα τα ΕΛ.ΠΕ διαθέτουν το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο ( Κοζάνη)στην Ελλάδα και συνολική εγκατεστημένη ισχύ 285 MW, με μεσοπρόθεσμο στόχο το 1GW.
Τα ΕΛ.ΠΕ συνεχίζουν τις εξαγορές και πρόσφατα, ολοκλήρωσαν την εξαγορά φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 55,2 MW, με τίμημα 90 εκατ. ευρώ.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας