Μ. Ντράγκι: Σχεδόν βέβαιη η ύφεση στην Ευρωζώνη έως το τέλος του έτους

1040

Η Ευρωζώνη είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα διολισθήσει σε ύφεση έως το τέλος του 2023, αν και αυτή δεν αναμένεται να λειτουργήσει “αποσταθεροποιητικά” για την αγορά του κοινού νομίσματος, εκτίμησε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με τους Financial Times.

Μιλώντας στο συνέδριο Global Boardroom που διοργάνωσαν οι FT την Τετάρτη, στις Βρυξέλλες, ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης ανέφερε ότι “είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έχουμε ύφεση έως το τέλος του έτους”, προσθέτοντας ωστόσο ότι “είναι ξεκάθαρο πως αυτό τα φανεί τα δύο πρώτα τρίμηνα του επόμενου έτους”.

Οι δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι προκαλούν σαφέστατα προβληματισμό, ιδιαιτέρως δε αφού έγιναν μετά την είδηση ότι η οικονομία της αγοράς του κοινού νομίσματος συρρικνώθηκε στο γ’ τρίμηνο, επιβαρυμένη από τη Γερμανία και τις διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ για την χαλιναγώγηση του πληθωρισμού, με τον πρώην κεντρικό τραπεζίτη μάλιστα να εμφανίζεται πιο απαισιόδοξος από ό,τι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις πρόσφατες προβλέψεις του, όπου αμφότεροι οι οργανισμοί ανέφεραν ότι αναμένουν ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας από τα τέλη του τρέχοντος έτους.

“Το σημείο εκκίνησης αυτής της ύφεσης είναι αρκετά υψηλό – ποτέ δεν είχαμε τόσο χαμηλή ανεργία”, δήλωσε ο Ντράγκι, σύμφωνα με δημοσίευμα των FT που επικαλείται το Bloomberg. “Επομένως, μπορεί να έχουμε ύφεση, αλλά ίσως δεν θα είναι αποσταθεροποιητική”, πρόσθεσε ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης.

Παράλληλα, ο Μάριο Ντράγκι έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την μακροπρόθεσμη επιβίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προειδοποιώντας ότι αυτή θα εξαρτηθεί από τη βαθύτερη πολιτική ενοποίησή της.

Πέραν αυτών, ο Πέραν αυτών, ο Ντράγκι τόνισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να ανησυχεί για τη διάβρωση της ανταγωνιστικότητάς της σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδιαίτερα σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και την Κίνα που έχουν επενδύσει σημαντικά για τη στήριξη της πράσινης μετάβασης των οικονομιών τους.

“Θα πρέπει να ανησυχούμε πολύ για αυτό”, ανέφερε ο Ντράγκι, επισημαίνοντας ότι “η ευρωπαϊκή οικονομία χάνει ανταγωνιστικότητα τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια, σε σχέση όχι μόνο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και με την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και, φυσικά, την Κίνα”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας