Μ.Λεπέν- Σε δίκη με βαριές κατηγορίες η -Ερευνα ευρωκοινοβουλίου μιλάει για υπεξαιρέσεις 6 εκατ.ευρώ

526

Η Μαρίν Λεπέν,  ο πατέρας της Ζαν -Μαρί Λεπέν, το κόμμα της Εθνική Συσπείρωση (RN) και η ηγεσία του κόμματος της δεκαετίας του 2010, ύποπτοι για υπεξαίρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων, θα δικαστούν από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 27 Νοεμβρίου από το Ποινικό Δικαστήριο του Παρισιού, ανακοίνωσε αυτό το δικαστήριο την Τετάρτη.

Η Μαρίν Λεπέν και άλλα 26 άτομα καθώς και η Εθνική Συσπείρωση ως νομική οντότητα είναι ύποπτοι ότι δημιούργησαν από το 2004 έως το 2016 ένα σύστημα αμοιβών από την Ευρωπαϊκή Ένωση για βοηθούς ευρωβουλευτών που στην πραγματικότητα εργάζονταν για το κόμμα.

Η Μαρίν Λεπέν, η οποία πάντα αμφισβήτησε αυτές τις κατηγορίες, θα δικαστεί για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος και συνενοχή. Το δικαστήριο θα αποφασίσει στις 3 Ιουλίου, μετά από πραγματογνωμοσύνη, εάν ο Ζαν-Μαρί Λεπέν, 95 ετών, μπορεί να προετοιμάσει την υπεράσπισή του και να παραστεί στη δίκη.

«Ο κυριος Λεπέν δεν μπορεί πλέον να κυκλοφορεί και οι ικανότητές του έχουν υποβαθμιστεί σημαντικά», είπε στο δικαστήριο ο δικηγόρος του, Φρανσουά Βάγκνερ. Ο ιδρυτής του Εθνικού Μετώπου, όπως και η κόρη του, διώκονται για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος και συνέργεια. Εάν οι ειδικοί κρίνουν ότι ο Λεπέν δεν είναι σε θέση να εμφανιστεί, θα πρέπει να εκπροσωπηθεί από την κόρη του Μαρί-Καρολίν Λεπέν, παρούσα στην ακροαματική διαδικασία την Τετάρτη. Οι ακροάσεις θα γίνονται τρία απογεύματα την εβδομάδα, από Δευτέρα έως Τετάρτη, είπε ο πρόεδρος του 11ου τμήματος.

Η ζημιά υπολογίζεται στα 6,8 εκατομμύρια ευρώ

Μεταξύ των άλλων κατηγορουμένων είναι ο δήμαρχος του Perpignan Louis Aliot, ο πρώην νούμερο 2 του κόμματος Bruno Gollnisch, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Reconquête Nicolas Bay, ο πρώην ταμίας του Εθνικού Μετώπου  Wallerand de Saint-Just ή ο αναπληρωτής και εκπρόσωπος της Εθνικής Συσπείρωσης Julien Odoul. Συνολικά, 11 άτομα εξελέγησαν ευρωβουλευτές με λίστες του Εθνικού Μετώπου (από τότε που μετονομάστηκε σε RN), άλλα 12 ήταν κοινοβουλευτικοί βοηθοί τους, καθώς και τέσσερις κομματικοί συνεργάτες που πρέπει να κριθούν.

Η έρευνα ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2015, όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι παρέπεμψε πιθανές παρατυπίες που διέπραξε το Εθνικό Μέτωπο σχετικά με τους μισθούς που καταβάλλονται σε βοηθούς του κοινοβουλίου στο γραφείο καταπολέμησης της απάτης της ΕΕ. Στη συνέχεια, οι έρευνες ανατέθηκαν στα τέλη του 2016 σε δύο Παριζιάνους οικονομικούς ανακριτές. Η Μαρίν Λεπέν κατηγορήθηκε τον Ιούνιο του 2017 για «παραβίαση εμπιστοσύνης» και «συνενοχή», κατηγορίες που αργότερα επαναχαρακτηρίστηκαν ως «υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος».

Οι δικαστές υποπτεύονται ότι η Εθνική Συσπείρωση είχε «συντονισμένα και εσκεμμένα» εγκαθιδρύσει ένα «σύστημα υπεξαίρεσης» (21.000 ευρώ το μήνα) που διέθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε κάθε βουλευτή για να πληρώσει τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες του. Στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιτρέψει στο κόμα της Λεπέν  σημαντική εξοικονόμηση μισθών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας