“Λύσσαξαν” οι Τούρκοι από το νέο πολύνεκρο χτύπημα του PKK

4993

ΟΕρντογάν έντονα δυσαρεστημένος και προβληματισμένος από την δράση του PKK και τις  σοβαρές απώλειες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) που θρηνούν πάνω από 30 νεκρούς τον τελευταίο μήνα, έδωσε εντολές για την διεξαγωγή  τριών (3)  στρατιωτικών επιχειρήσεων ταυτόχρονα.

Οι τρείς ταυτόχρονες  τουρκικές (3) στρατιωτικές επιχειρήσεις που διέταξε ο Ερντογάν και οι στόχοι τους

Αυτές περιλαμβάνουν:

1.Εκτεταμένη “αντιτρομοκρατική” επιχείρηση  από το Υπουργείο Εσωτερικών με Στρατοχωροφυλακή-Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και πολιτοφύλακες να ενεργούν  στην παραμεθόριο τουρκική επαρχία του Σιρνάκ, με στόχο τον εγλωβισμό  και εξόντωση  ανταρτών του PKK που δρούν σε αυτή τη δύσβατη ορεινή περιοχή εντός της χώρας.

2. Προώθηση του τουρκικού στρατού σε θέσεις εντός του Β. Ιράκ σε είδος “τανάλιας”  στην κατεύθυνση Βορράς-Νότος, τόσο στην περιοχή  των συνόρων  Ιράκ-Συρίας, όσο και στα ανατολικά του Β. Ιράκ στην κατεύθυνση  της Σουλεϊμανίγια, που άγει στην οροσειρά του Καντίλ, προπύργιο του PKK.

Στόχος είναι οι ΤΕΔ να απαγορεύσουν την  χερσαία επικοινωνία του  PKK που δρά στο Ιράκ  και  των Κούρδων του YPG της Συρίας, μπαίνοντας “σφήνα” και καταλαμβάνοντας το έδαφος μεταξύ των  συνόρων Συρίας και Ιράκ, μερικά χιλιόμετρα  νοτιότερα από το τριεθνή σύνορα της Τουρκίας με αυτές τις χώρες.

Παράλληλα θέλουν να αποκόψουν τελείως το προπύργιο των ανταρτών του PKK, την οροσειρά του Καντίλ, με το υπόλοιπο Β.Ιράκ, απομονώνοντάς το, ώστε στη συνέχεια να καταστρέψουν την τρομοκρατική οργάνωση στη βάση της. 

3. Εκτενείς βομβαρδισμοί με μαχητικά αεροσκάφη και drones, θέσεων-κρησφύγετων-σπήλαιων του PKK, με σκοπό την εξασθένιση των δυνατοτήτων και την εξόντωση προσωπικού του.

Η “αντιτρομοκρατική” επιχείρηση σε Cudi- Gabar -Beytüşşebap και  Bestler Dereler

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια δήλωσε: «Οι επιχειρήσεις μας «Heroes-42», που ξεκίνησαν με 37 Ομάδες και 518  προσωπικό της Στρατοχωροφυλακής, συνεχίζονται».

“Ο Θεός να ευλογεί τους ηρωικούς μας στρεατοχωροφυλακες  που πραγματοποιούν τις επιχειρήσεις. Πραγματοποιούμε επιχειρήσεις 365 ημέρες το χρόνο, 4 εποχές, 12 μήνες, μέρα και νύχτα. Ο αγώνας μας κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα μέχρι το τελευταίο ο τρομοκράτης εξουδετερώνεται».

Προώθηση Τούρκων στρατιωτών εντός του Β. Ιράκ

Ο συγγραφέας της εφημερίδας Star Coşkun Başbuğ δήλωσε ότι Τούρκοι στρατιώτες βρίσκονταν στα κατώφλια του Sincar, του Mahmur, του Süleymaniye και του Asos , αναφέροντας: «Σίγουρα θα υπάρξει χερσαία επιχείρηση. «Η εικασία μου είναι ότι θα ξεκινήσει τους ανοιξιάτικους μήνες», είπε.

Ο Başbuğ είπε, “Θα πάμε πιο βαθιά. Όπου κι αν είναι το πρόβλημα, θα το βρούμε,θα το χτυπήσουμε και θα το καταστρέψουμε.”

Δηλώνοντας ότι θα υπάρξει χερσαία επιχείρηση, ο Başbuğ είπε, “Αυτή η δουλειά είναι αναγκαία. Τελικά, θα συμβεί αυτό που φοβούνται οι ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ θα ξεφύγουν από εδώ, όπως ακριβώς δραπέτευσαν από το Αφγανιστάν. Κανείς δεν πρέπει να το αμφισβητήσει αυτό. Οι ΗΠΑ θα πνιγούν στο αίμα που χύνουν. Υπάρχει ένα τέλος στο αίμα και τα δάκρυα που χύθηκαν. Πλησιάζουμε σε αυτό το τέλος”,

Αναφερόμενος στα λόγια του Προέδρου Ερντογάν για τη δημιουργία νέων περιοχών βάσης, ο Başbuğ είπε:

“Επιτρέψτε μου να γνωστοποιήσω αυτά τα καλά νέα. Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ότι ο στρατός μας  πλησιάζει την πόρτα του Sinjar, του Mahmur, του Süleymaniye και του Asos. Θα τους ισοπεδώσουμε .Δεν είναι αστείο. Αυτό το έργο θα ολοκληρωθεί φέτος. Σίγουρα θα γίνει χερσαία επιχείρηση. Η εικασία μου είναι ότι θα ξεκινήσει τους ανοιξιάτικους μήνες», είπε.

Οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν 54 στόχους του PKK σε Β. Ιράκ- Συρία

Τέλος τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές σε θέσεις του PKK στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία τα ξημερώματα του Σαββάτου και κατέστρεψαν 54 τρομοκρατικούς στόχους, ανακοίνωσε το τουρκικό ΥΠΑΜ.

Αεροπορικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν κατά τρομοκρατικών στόχων στις περιοχές Metina, Hakurk, Gara και Qandil στο Ιράκ και τη βόρεια Συρία, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Οι επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν μετά τον θάνατο εννέα Τούρκων στρατιωτών σε επίθεση του PKK στο βόρειο Ιράκ.

Το υπουργείο ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Χ ότι βρίσκεται σε εξέλιξη στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή.

Το PKK έχει καταχωρηθεί ως τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Η υπεροχή των ΤΕΔ απέναντι στο Δόγμα επιχειρήσεων του PKK

Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ) είναι γεγονός ότι διαθέτουν αδιαμφισβήτητη υπεροχή σε οπλικά συστήματα και μέσα έναντι  του ΡΚΚ, έχοντας στο οπλοστάσιό τους μαχητικά αεροσκάφη, drones, επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα, πυροβολικό, καλά εκπαιδευμένες Ειδικές Δυνάμεις αλλά και συντριπτική αριθμητική υπεροχή.

Που οφείλεται λοιπόν το γεγονός ότι το ΡΚΚ εξακολουθεί να προξενεί σημαντικές απώλειες στις ΤΕΔ;

Άποψή μας είναι ότι την παρούσα χρονική περίοδο δύο είναι οι  κύριοι παράγοντες που συνηγορούν σε αυτό.

Ο πρώτος είναι το δόγμα του PKK που έχει τροποποιηθεί σε διεξαγωγή επιχειρήσεων με εκτενή χρήση ελεύθερων σκοπευτών.

Αυτό έχει ως συνέπεια  την πραγματοποίηση μεμακρυσμένων εύστοχων βολών λόγω μεγάλου βεληνεκούς των ειδικών όπλων που χρησιμοποιούν, γεγονός που δημιουργεί απώλειες στις ΤΕΔ.

Παράλληλα είναι πολύ ευκολότερο να παραμείνουν σε θέση κάλυψης και απόκρυψης μεμονωμένοι ειδικά εκπαιδευμένοι προς τούτο ελεύθεροι σκοπευτές, περιμένοντας την κατάλληλη ευκαιρία για να πλήξουν με πυρά είτε αναγνωρισθέντες εκ των προτέρων τουρκικές θέσεις είτε στόχους ευκαιρίας   παρά μια δύναμη ομάδας, πολλώ δε μάλλον Διμοιρίας, την οποία θα εντόπιζαν με ευχέρεια  τα πολλαπλά μέσα επιτηρήσεων των ΤΕΔ (ιδίως drones) και σε συνεργασία με τις Ειδικές Δυνάμεις-αεροπορία-επιθετικά επικόπτερα-πυροβολικό θα την κατέστρεφαν.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι οι κακές καιρικές συνθήκες που έχουν ως αποτέλεσμα την κακή ορατότητα αλλά και η αδυναμία χρήσης drone για λογαρισμό των ΤΕΔ, για τον έγκαιρο εντοπισμό των μαχητών του PKK, οι οποίοι γνωρίζοντας άριστα το έδαφος πλησιάζουν σε πολύ κοντινή απόσταση μικρές δυνάμεις των ΤΕΔ εξοντώνοντάς τες.

Μένει να δούμε αν οι νέες επιχειρήσεις των Τούρκων θα αποφέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα-πλήγματα κατά του ΡΚΚ, για τα οποία “κρατάμε μικρό καλάθι”, αφού παρά τους  τουρκικούς διθυράμβους στο παρελθόν τάχα για συντριβή του ΡΚΚ ,αυτό συνεχίζει να “ματώνει” τους “γείτονες” τα τελευταία 40 χρόνια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας