Λουκέτα στην Καστοριά από τις κυρώσεις κατά…Ρωσίας-Για κλείσιμο 2000 επιχειρήσεις!

1403

Έρημο τοπίο πόλη και νομός Καστοριάς

Κλείνει μια βιομηχανία που μετρά έναν αιώνα
Για δεκαετίες, το εργαστήριο του Αντώνη Ντίσιου έσφυζε από τον ήχο των ραπτομηχανών που έραβαν γούνινα παλτό για τους πλούσιους Ρώσους αγοραστές του.
Τον Μάρτιο, οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία έκλεισαν την επιχείρηση εν μία νυκτί, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters.
Η Ντίσιος, όπως και εκατοντάδες άλλες επιχειρήσεις γούνας στην παραλίμνια πόλη της Καστοριάς, βίωσε την απαγόρευση στις εξαγωγές προς τη Ρωσία, την κύρια αγορά για τη βιομηχανία γούνας στην Ελλάδα.
Χωρίς εγχώρια αγορά, έστειλε τους 23 εργάτες του στο σπίτι και οι αποθήκες του γέμισαν με εκατοντάδες απούλητα ενδύματα.
«Αυτή η πόλη περνάει τα χειρότερα της», είπε ο Ντίσιος, στεκόμενος στον σιωπηλό εκθεσιακό του χώρο.
«Είμαστε σε απόγνωση».
Κρατώντας ψηλά ένα παλτό, όπως είπε, κόστισε 30.000 ευρώ (30.183 δολάρια) για να φτιαχτεί χρησιμοποιώντας μια από τις πιο ακριβές γούνες στον κόσμο, τη ρωσική σαμπούλα, και προέτρεψε την ΕΕ να εξαιρέσει τη βιομηχανία από τις κυρώσεις.
“Πρέπει να μας αφήσουν ελεύθερους. Ή μπορούν να έρθουν να τα πάρουν και να τα πουλήσουν μόνοι τους”, είπε ο Ντίσιος.

Το τελευταίο κέντρο παραγωγής γούνας στην Ευρώπη

Η Καστοριά είναι η καρδιά μιας αιωνόβιας βιομηχανίας γούνας στην Ελλάδα, το τελευταίο εναπομείναν κέντρο παραγωγής γούνας στην Ευρώπη και μία από τις λίγες χώρες της ΕΕ που εξακολουθούν να επιτρέπουν την εκτροφή γούνας παρά τις πιέσεις από οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Με την κατάρρευση της τεράστιας βιομηχανίας γούνας της Δανίας κατά τη διάρκεια μιας σφαγής βιζόν λόγω κορωνοϊού, οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων ελπίζουν ότι η αποκοπή από τη ρωσική αγορά θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της ευρωπαϊκής αγοράς γούνας, η οποία έχει ήδη συρρικνωθεί δραστικά ως απάντηση στις εκστρατείες για την καλή διαβίωση των ζώων.
Και καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός μεγάλων οίκων μόδας όπως ο Gucci και ο Prada δεσμεύονται να μην χρησιμοποιούν πραγματική γούνα στο μέλλον, ακτιβιστές λένε ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της παρακμής μιας βιομηχανίας που αποκαλούν «ηθικά χρεοκοπημένη».
“Οι Ρώσοι ήταν παραδοσιακά μεγάλοι αγοραστές. Ο πόλεμος προφανώς το σταμάτησε, κάτι που είναι εξαιρετικά καλά νέα”, δήλωσε ο Mark Glover, εκπρόσωπος της Fur Free Alliance, ενός συνασπισμού περισσότερων από 50 ομάδων προστασίας ζώων σε όλο τον κόσμο.

«Ένας τομέας που πεθαίνει»

Το πλήγμα στο ελληνικό εμπόριο γούνας απηχεί απώλειες σε άλλους τομείς, όπως η γεωργία, από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος.
Αλλά πουθενά δεν είναι τόσο έντονο όσο στην Καστοριά, η οποία επέζησε της καταστροφικής, δεκαετίας οικονομικής κρίσης της χώρας χάρη στις εξαγωγές γούνας της.
Ένας πολυσύχναστος δρόμος που διασχίζει την πόλη ονομάζεται Λεωφόρος Γουναράδων και οι δρόμοι είναι γεμάτοι με μπουτίκ γούνας που έχουν κλείσει τώρα με ταμπέλες στα ρωσικά και στα ελληνικά.
Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, το επιχειρηματικό τους μοντέλο είχε επικεντρωθεί σε πλούσιους Ρώσους αγοραστές και τουρίστες στην περιοχή και η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας λέει ότι οι προσπάθειες διείσδυσης σε νέες αγορές – όπως η Νότια Κορέα – είναι μια δύσκολη μάχη.
Οι κυρώσεις απαγορεύουν επίσης στα καταστήματα να πωλούν σε Ρώσους τουρίστες στην Ελλάδα, επειδή η γούνα θεωρείται προϊόν πολυτελείας.
“Δεν είμαστε σαν τα μήλα. Δεν μπορούμε απλά να βρούμε μια νέα αγορά, πρέπει να υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις”, δήλωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Απόστολος Τσούκας.
«Είναι θέμα χρόνου να κλείσουν οι επιχειρήσεις, όση βοήθεια κι αν λάβουν από το κράτος».
Μέχρι στιγμής, οι περίπου 2.000 επιχειρήσεις της χώρας, κυρίως οικογενειακές, που απασχολούν περίπου 4.000 άτομα σύμφωνα με την ομοσπονδία, έχουν υποστηριχθεί από κρατική βοήθεια που τους επιτρέπει να αποφύγουν τις απολύσεις.
Το μέτρο, που ισχύει για τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο, επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αναστείλουν τις συμβάσεις του 80% των εργαζομένων τους, οι οποίοι θα λαμβάνουν κρατικά επιδόματα.

Μειώνονται οι εξαγωγές

Τα γούνινα ενδύματα συγκαταλέγονται στις 10 κορυφαίες εξαγωγές της Ελλάδας, αλλά μειώνονται όλα αυτά τα χρόνια. Οι εξαγωγές στη Ρωσία ανήλθαν πέρυσι σε 14 εκατ. ευρώ, από 55 εκατ. ευρώ το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της ελληνικής στατιστικής.
Ο αριθμός των εκτροφείων μινκ μειώθηκε σε 92 το 2020 από 131 το 2018, σύμφωνα με την οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων VeGaia.
Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Καστοριά τον Ιούνιο, ο Άκης Σκέρτσος, ανώτερος υπουργός της κυβέρνησης, είπε ότι η βιομηχανία “θα υποστηριχθεί – και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να παραμείνει βιώσιμη”, αλλά αναγνώρισε την ανάγκη για στροφή και σε άλλες δραστηριότητες.
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει σοβαρό λάθος υπολογισμό συνεχίζοντας να υποστηρίζει αυτόν τον κλάδο», δήλωσε ο Jo Swabe, διευθυντής δημοσίων υποθέσεων της ΕΕ στη φιλανθρωπική οργάνωση για την προστασία των ζώων Humane Society International.
«Είναι ένας τομέας που πεθαίνει ούτως ή άλλως», είπε.
Για τους μακροχρόνιους γουναράδες της χώρας, το να εγκαταλείψουν το εμπόριό τους είναι ένα δύσκολο χάπι.
«Παλιά έμπαινες εδώ και υπήρχε τόσος θόρυβος από όλες τις ραπτομηχανές που δούλευαν και όλους τους ανθρώπους που εργάζονταν εδώ», είπε ο 84χρονος Χρήστος Παπαδόπουλος, πασχίζοντας να θυμηθεί μια βαθύτερη κρίση στα 67 του χρόνια στην επιχείρηση.
«Τελειώσαμε», είπε όρθιος στο άδειο εργαστήριό του. “Αποφεύγω να κατέβω εδώ. Θα πάθω καρδιακή προσβολή”.

www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας