«Οι δυτικοί μας εταίροι, πρωτίστως οι ΗΠΑ και μεγάλες χώρες της ΕΕ, έχουν ως κατά σειρά στόχο την αφομοίωση των Βαλκανίων» δήλωσε ο Sergey Lavrov.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, κατά την διάρκεια επίσκεψης του στο Πανεπιστήμιο Ιμάνουελ Κάντ της Βαλτικής στο Καλίνινγκραντ, υποστήριξε ακόμα πως «η ΕΕ έχει παρόμοια σχέδια καθώς διεξάγονται (ενταξιακές) διαπραγματεύσεις με την Σερβία, το Κόσσοβο και το Μαυροβούνιο».
Χαρακτήρισε δε, την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ ως ένα καθαρά “γεωπολιτικό σχέδιο” που επιβλήθηκε για να ικανοποιήσει τις ρωσοφοβικές διαθέσεις.
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, τόνισε παράλληλα ότι η Ρωσία, δεν αντιτίθεται στο να γίνουν οι χώρες αυτές μέρος της ευρωπαϊκής οικονομικής ολοκλήρωσης, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο είναι «φυσικό και πως η γεωγραφική του θέση προϋποθέτει ενιαίους οικονομικούς μηχανισμούς, αγορά και οικονομικό περιβάλλον».
Τόνισε μάλιστα πως ευελπιστεί «κάποτε αυτό το οικονομικό περιβάλλον να επεκταθεί και στο υπόλοιπο τμήμα της ευρασιατικής ηπείρου» ενώ δεν παρέλειψε να επικρίνει και το ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι με αφορμή την «κατάσταση στην Ουκρανία άρχισε να μιλάει και πάλι περί ρωσικής απειλής ενισχύοντας την στρατιωτική του παρουσία κοντά στα ρωσικά σύνορα».
«Για να υλοποιήσει μάλιστα τα σχέδια του αυτά έπρεπε να δημιουργήσει την εικόνα του εχθρού, με αποτέλεσμα να πάψει να λειτουργεί το Συμβούλιο Ρωσίας-ΝΑΤΟ, να σταματήσει ο οποιοδήποτε διάλογος, υπήρχαν μόνο αιτήματα, τελεσίγραφα και αναπόδεικτες κατηγορίες. Στο πλαίσιο αυτής της καμπάνιας, άρχισαν να ζητούν επίμονα από όλες τις χώρες της Βαλκανικής Χερσονήσου, να ενταχθούν στην αντιρωσική εκστρατεία» επέμεινε ο Sergey Lavrov.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ακόμα ότι «μερικές χώρες, η Σερβία, τα Σκόπια, αρνήθηκαν να κάνουν κάτι τέτοιο με αποτέλεσμα να ‘προσβληθούν’ οι ηγέτες του ΝΑΤΟ, αλλά στο Μαυροβούνιο οι απαιτήσεις τους αυτές ευδοκίμησαν και επειδή η ηγεσία του Μαυροβουνίου έλαβε την διαβεβαίωση, ότι θα ξεχασθούν κάποιες νομικές της ατασθαλίες, εάν ενταχθούν στην Συμμαχία».
Το σχολιασα σε καποιο αλλο αρθρο και το επαναλαμβανω. Επρεπε να το ειχαν σκεφτει πολλες χιλιαδες φορες προτου διαλυσουν την Σοβιετικη Ενωση και το Συμφωνο της Βαρσοβιας για να το παιξουν αποτυχημενοι, καταχρεωμενοι, μαφιοζοι, πρωτοποροι καπιταλιστες του καπιταλισμου τυπου Αγριας Δυσης και για να κανουν ολα αυτα τα γελοια καραγκιοζιλικια που παρακολουθουμε 28 χρονια τωρα.Ο κυριος Λαβροφ καλα μας λεει τα βαθυστοχαστα συμπερασματα του, ομως ειναι κατι που τον καιει και τον ποναει παρολο που το αποσιωπα. Το ΝΑΤΟ, (οι δυτικοι “εταιροι” του δηλαδη) στην ουσια δεν ενδιαφερεται για τα Σκοπια και για την Σερβια, αφου αυτες οι χωρες δεν εχουν καμμια προσβαση στη θαλασσα.