Lagarde διατάσσει κυβερνήσεις-Πάρτε πίσω τα μέτρα στήριξης-Μνημόνια παντού στην ΕΕ-Ελλάδα ώρα μηδέν

17612

Παν.Λαφαζάνης (ΔΗ.Κ.Ε.Α.) 

Ευρωζώνη και ΕΕ σε αδιέξοδη πορεία κατάρρευσης, άγονται και φέρονται από ΗΠΑ και τον Πολωνο-Βαλτικο-Σκανδιναυικό και Ουκρανικό άξονα. Σέρνονται δεμένες με χαλκά πίσω από τον τυχοδιώκτη Ζελένσκι και τους Αζόφ που τον περιβάλλουν !

Κατά 0,25% αύξησε τα επιτόκια της η ΕΚΤ στο 4,50% – Αναθεωρεί προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό
//
Αυστηρό μήνυμα στις κυβερνήσεις έστειλε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde, να κάνουν πιο παραγωγικές τις οικονομίες τους.
Όπως ανέφερε, τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να στοχεύουν στην παραγωγικότητα και όχι στις παροχές που τροφοδοτούν απλά τον πληθωρισμό.
Θα πρέπει να εφαρμοστούν όλα τα μέσα προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα, ανέφερε.
Κατά την ίδια, οι αυξήσεις στους μισθούς και η άνοδος του τουρισμού έχουν τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό στον κλάδο των υπηρεσιών.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι σύμφωνα με τις μακροοικονομικές προβολές των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ για τη ζώνη του ευρώ του Σεπτεμβρίου, ο μέσος πληθωρισμός θα διαμορφωθεί σε 5,6% το 2023, 3,2% το 2024 και 2,1% το 2025.
Πρόκειται για προς τα πάνω αναθεώρηση για το 2023 και το 2024 και προς τα κάτω αναθεώρηση για το 2025.
Η προς τα πάνω αναθεώρηση για το 2023 και το 2024 αντανακλά κυρίως μια ανοδική πορεία των τιμών της ενέργειας.
Οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές παραμένουν υψηλές, παρόλο που οι περισσότεροι δείκτες έχουν αρχίσει να εξασθενούν.
Οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ έχουν αναθεωρήσει ελαφρώς προς τα κάτω την προβλεπόμενη πορεία του πληθωρισμού χωρίς την ενέργεια και τα είδη διατροφής, κατά μέσο όρο σε 5,1% το 2023, 2,9% το 2024 και 2,2% το 2025.
Λόγω της αυξανόμενης επίδρασης αυτής της αυστηροποίησης στην εγχώρια ζήτηση και ενός περιβάλλοντος όπου το διεθνές εμπόριο παρουσιάζει κάμψη, οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ μείωσαν σημαντικά τις προβολές τους για την οικονομική ανάπτυξη.
F5_O-mlWQAAUdcy.jpg
Πάντως κατά την Lagarde, ορισμένοι τραπεζίτες θα προτιμούσαν να κάνουν παύση στον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων και να περιμένουν περισσότερα δεδομένα.
Ωστόσο, επικράτησε μια «στερεή πλειοψηφία», όπως ανέφερε.
Επίσης ξεκαθάρισε ότι δεν βρισκόμαστε ακόμη στο υψηλότερο επίπεδο των επιτοκίων.
Ειδικότερα, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί ακόμη να ισχυριστεί ότι έφτασε στο ανώτατο επίπεδο των επιτοκίων.
Η ΕΚΤ δεν συζήτησε πόσο καιρό θα είναι «αρκετά μεγάλο», είπε στους δημοσιογράφους, αναφερόμενη στη φράση στην τελευταία της δήλωση νομισματικής πολιτικής.

Τα βασικά σημεία που τόνισε η Lagarde:

– Οι υψηλότερες προβλέψεις για τον πληθωρισμό αντανακλούν κυρίως το υψηλότερο κόστος ενέργειας
– Τα επιτόκια θα παραμείνουν σε αρκετά περιοριστικά επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί
– Τα επιτόκια αυξήθηκαν για να «ενισχυθεί η δέσμευσή μας στον στόχο μας»
– Η οικονομική δραστηριότητα είναι πιθανό να παραμείνει υποτονική τους επόμενους μήνες
– Ο τομέας των υπηρεσιών, που ήταν ανθεκτικός, τώρα επιβραδύνεται
– Οι τελευταίοι δείκτες υποδηλώνουν αδύναμο 3ο τρίμηνο
– Η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική
– Ο πληθωρισμός θα μειωθεί τους επόμενους μήνες
– Οι περισσότεροι δείκτες του υποκείμενου πληθωρισμού αρχίζουν να πέφτουν
– Οι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη κλίνουν προς τα κάτω
– Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να ακολουθεί ένα μοντέλο που εξαρτάται από τα δεδομένα και θα είναι έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα εργαλεία

Κατά 0,25% αύξησε τα επιτόκια της η ΕΚΤ στο 4,50% – Αναθεωρεί προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό

Kατά 25 μονάδες βάσης αύξησε τα επιτόκιά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις επιμένουν, κρατώντας τον δείκτη τιμών σε πολύ υψηλό επίπεδο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Όπως αναφέρει η ΕΚΤ, η σημερινή αύξηση των επιτοκίων αντανακλά την αξιολόγηση του Διοικητικού Συμβουλίου για τις προοπτικές του πληθωρισμού υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών στοιχείων, για τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και για την ένταση της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

Αναθεωρείται προς τα πάνω η εκτίμηση πληθωρισμού

Σύμφωνα με τις μακροοικονομικές προβολές των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ για τη ζώνη του ευρώ του Σεπτεμβρίου, ο μέσος πληθωρισμός θα διαμορφωθεί σε 5,6% το 2023, 3,2% το 2024 και 2,1% το 2025.
Πρόκειται για προς τα πάνω αναθεώρηση για το 2023 και το 2024 και προς τα κάτω αναθεώρηση για το 2025.
Η προς τα πάνω αναθεώρηση για το 2023 και το 2024 αντανακλά κυρίως μια ανοδική πορεία των τιμών της ενέργειας.
Οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές παραμένουν υψηλές, παρόλο που οι περισσότεροι δείκτες έχουν αρχίσει να εξασθενούν.
Οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ έχουν αναθεωρήσει ελαφρώς προς τα κάτω την προβλεπόμενη πορεία του πληθωρισμού χωρίς την ενέργεια και τα είδη διατροφής, κατά μέσο όρο σε 5,1% το 2023, 2,9% το 2024 και 2,2% το 2025.
Οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων τις οποίες είχε αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθούν να μεταδίδονται δυναμικά.
Οι συνθήκες χρηματοδότησης έχουν γίνει πιο αυστηρές και επιδρούν ολοένα πιο περιοριστικά στη ζήτηση, κάτι που αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο.
Λόγω της αυξανόμενης επίδρασης αυτής της αυστηροποίησης στην εγχώρια ζήτηση και ενός περιβάλλοντος όπου το διεθνές εμπόριο παρουσιάζει κάμψη, οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ μείωσαν σημαντικά τις προβολές τους για την οικονομική ανάπτυξη.
Αναμένουν τώρα ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ θα μεγεθυνθεί κατά 0,7% το 2023, 1,0% το 2024 και 1,5% το 2025.

Σε περιοριστικά επίπεδα τα επιτόκια

Με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή του, το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ έχουν διαμορφωθεί σε επίπεδα τα οποία, αν διατηρηθούν για επαρκώς μακρό χρονικό διάστημα, θα έχουν σημαντική συμβολή στην έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο.
Οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα διασφαλίσουν ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα διαμορφωθούν σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο διάστημα κρίνεται απαραίτητο.
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να ακολουθεί μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα στοιχεία για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου και της κατάλληλης διάρκειας της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής.
Συγκεκριμένα, οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για τα επιτόκια πολιτικής θα εξακολουθήσουν να βασίζονται στην αξιολόγηση που διενεργεί όσον αφορά τις προοπτικές για τον πληθωρισμό υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών στοιχείων, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ένταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική.

F5_EcKFXMAAHUlk.png
Βασικά επιτόκια της ΕΚΤ

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης.
Κατά συνέπεια, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 4,50%, 4,75% και 4,00% αντιστοίχως, με ισχύ από τις 20 Σεπτεμβρίου 2023.

Πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) και έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP)

Το χαρτοφυλάκιο APP μειώνεται με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό, καθώς το Ευρωσύστημα δεν επανεπενδύει πλέον τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων κατά τη λήξη τους.
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα PEPP, το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να επανεπενδύει τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος κατά τη λήξη τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024.
Σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική σταδιακή μείωση (roll-off) του χαρτοφυλακίου PEPP θα ρυθμιστεί κατά τρόπο ώστε να αποφευχθούν παρεμβολές στην ενδεδειγμένη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να εφαρμόζει ευελιξία στις επανεπενδύσεις ποσών από την εξόφληση τίτλων του χαρτοφυλακίου PEPP καθώς φθάνουν στη λήξη τους, με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι για τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής που σχετίζονται με την πανδημία.

Πράξεις αναχρηματοδότησης

Καθώς οι τράπεζες αποπληρώνουν τα ποσά που δανείστηκαν στο πλαίσιο των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αξιολογεί τακτικά το πώς οι στοχευμένες πράξεις χρηματοδότησης και η συνεχιζόμενη αποπληρωμή τους συνεισφέρουν στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής του.

***

Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του εντός των ορίων της εντολής που του έχει ανατεθεί, προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα και να διαφυλάξει την ομαλή λειτουργία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.
Επιπλέον, το μέσο για την προστασία της μετάδοσης (Transmission Protection Instrument – TPI) είναι διαθέσιμο για να αντισταθμίζει ανεπιθύμητες, άτακτες εξελίξεις στην αγορά που θέτουν σοβαρή απειλή για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ, επιτρέποντας έτσι στο Διοικητικό Συμβούλιο να εκπληρώνει πιο αποτελεσματικά την αποστολή του για τη σταθερότητα των τιμών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας