Κίεβο: «Έχουμε το μίνιμουμ των όπλων για αντεπίθεση»–Ρώσοι κτυπούν Ντνίπρο-Χάρκοβο-Κραματόρσκ

1038

Την ώρα που η πολυδιαφημισμένη ουκρανική αντεπίθεση δεν έχει ξεκινήσει ακόμη και υπάρχει το ερώτημα εάν τελικά θα γίνει ποτέ, λόγω των βαριών ελλείψεων των Ουκρανών ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας, Κιρίλ Μπουντάνοφ, ισχυρίζεται ότι… «κάποια στιγμή» αυτή θα γίνει. 

«Έχουμε ήδη τα απαραίτητα ελάχιστα όπλα για την αντεπίθεση. Μπορώ μόνο να πω ότι η αντεπίθεση θα ξεκινήσει στο εγγύς μέλλον» υποστήριξε μιλώντας στο ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV o Μπουντάνοφ, τονίζοντας ότι ο ουκρανικός στρατός εξακολουθεί να χρειάζεται μια σταθερή προμήθεια όπλων και πυρομαχικών για να συνεχίσει με επιτυχία τις επιχειρήσεις.

«Χρειάζονται περισσότερα όπλα. Χρειάζονται μαχητικά. Ελπίζω ότι η διεθνής κοινότητα είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ουκρανία» υπογράμμισε ο Μπουντάνοφ

Το Κίεβο έχει εδώ και μήνες σχεδιάζει την επικείμενη αντεπίθεση του για την ανακατάληψη εδαφών που έχουν καταλάβει από τον Φεβρουάριο του 2022 οι ρωσικές δυνάμεις.

Αν και η αντεπίθεση αυτή αναμενόταν να αρχίσει εντός του Μαΐου, φαίνεται πως αναβάλλεται για αργότερα, μια και οι κυρίαρχες εκτιμήσεις των Δυτικών είναι ότι αυτή δεν πρόκειται να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα για το Κίεβο.

Την ίδια ώρα ρωσικοί πύραυλοι και UAV χτύπησαν ξανά τον ουκρανικό στρατό σε όλη τη χώρα όλη τη νύχτα. Οι πρώτες εκρήξεις σημειώθηκαν στην περιοχή του Χαρκόβου στην Βόρεια Ουκρανία, όπου, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, καταστράφηκε το αρχηγείο του τάγματος Kraken.

Επιπλέον, εκρήξεις σημειώθηκαν στις περιοχές της Οδησσού, της Ζαπορίζια και του Μικολάιφ.

Η πιο μαζική ρωσική επίθεση είχε στόχο την πόλη Ντίπρο. Αναφέρθηκαν περίπου 20 εκρήξεις, μεταξύ των οποίων και στην περιοχή του εργοστασίου Yuzhmash. Μεγάλη φωτιά ξέσπασε στα περίχωρα της πόλης.

Οι δευτερεύουσες εκρήξεις συνεχίστηκαν έως τα ξημερώματα. Οι κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν επίσης προσωρινή απώλεια ηλεκτρικού ρεύματος και νερού. Οι τοπικές αρχές επιβεβαίωσαν τη ζημιά σε επιχείρηση, χωρίς να αποκαλύψουν ποιος ήταν ο πραγματικός στόχος.

Το απόγευμα της 22ας Μαΐου, ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν μια μεγάλη έκρηξη στην πόλη Κραματόρσκ η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ουκρανικού στρατού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκρηξη σημειώθηκε στην περιοχή της βιομηχανίας Starokramatorsky. Ωστόσο, καμία ρωσική επίθεση δεν επιβεβαιώθηκε από τις τοπικές πηγές. Η φωτιά πιθανότατα ξέσπασε στις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν οι ουκρανικοί στρατοί ως αποθήκη στρατιωτικού εξοπλισμού. Ωστόσο, οι Ουκρανοί στρατιωτικοί είναι απίθανο να αποκαλύψουν τις απώλειές τους.

Η πόλη Κραματόρσκ είναι ένα στρατηγικά σημαντικό προπύργιο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU) στα βόρεια του Ντονμπάς.
Βρίσκεται στις πίσω περιοχές της Ουκρανίας και χρησιμεύει ως σημαντικός κόμβος για τη μεταφορά του στρατιωτικού εξοπλισμού στις πρώτες γραμμές στο Μπακχμούτ και σε άλλες περιοχές.

Το Kramatorsk βρίσκεται συνεχώς στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων. Για παράδειγμα, στις 21 Μαΐου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι μια αποθήκη πυρομαχικών της 67ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας των Ουκρανών καταστράφηκε.

Οι πόλεις Σαβιάνσκ – Κραματόρσκ είναι οι τελευταίες πυκνοκατοικημένες περιοχές στο Ντόνμπας που παραμένει υπό τον έλεγχο του ουκρανικού στρατού. Οι ρωσικές δυνάμεις θα συνεχίσουν τα χτυπήματά τους στην περιοχή μέχρι να απελευθερωθούν οι πόλεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας