Lagarde: Σε ετοιμότητα η ΕΚΤ–Συνεχίζει τη κρίσιμη δημοσιονομική και χρηματοδοτική στήριξη

729
Συνεχίζει τη κρίσιμη δημοσιονομική και χρηματοδοτική

Η Lagarde σημείωσε ότι ο πληθωρισμός παραμένει εξαιρετικά χαμηλός, ωστόσο εκτίμησε ότι θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες

Σε ετοιμότητα παραμένει η ΕΚΤ για την αναπροσαρμογή των εργαλείων της, επανέλαβε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, στη συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.

«Είμαστε έτοιμοι να αναπροσαρμόσουμε όλα τα εργαλεία μας προκειμένου να πετύχουμε τον στόχο μας στον πληθωρισμό», τόνισε.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ χαρακτήρισε κρίσιμη τη γενναία δημοσιονομική στήριξη της οικονομίας στην Ευρωζώνη και κάλεσε τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν μεταξύ τους.
Η Lagarde έκανε λόγο για μεγάλη αβεβαιότητα όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας και σημείωσε ότι οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ για την οικονομία είναι σωστές, ωστόσο η πορεία του εμβολιασμού είναι αργή.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, τόνισε ότι παραμένει εξαιρετικά χαμηλός, ωστόσο εκτίμησε ότι θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες.

«Στόχος της ΕΚΤ είναι να επιστρέψει η οικονομία στα προ-πανδημίας επίπεδα.Και τα εργαλεία θα προσαρμόζονται με βάση αυτόν τον στόχο», υπογράμμισε η κεντρική τραπεζίτης της Ευρωζώνης.

Ορόσημο ο εμβολιασμός

Η Lagarde χαρακτήρισε ορόσημο η έναρξη του εμβολιασμού κατά της Covid 19 στην Ευρωζώνη και εξέφρασε την
στήριξη του ΔΣ της ΕΚΤ σε όλους όσους υποφέρουν από την κρίση του Covid 19.

Άνιση η ανάκαμψη

Η πρόεδρος της ΕΚΤ χαρακτήρισε άνιση την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη.
Όπως σημείωσε, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης έκανε ένα εντυπωσιακό ριμπάουντ το γ’ 3μηνο του 2020, ωστόσο είδαμε επιβράδυνση της δραστηριότητας το δ’ 3μηνο, η οποία συνεχίζεται και το α’ 3μηνο του 2021.

«Η δραστηριότητα στον τομέα της μεταποίησης ανακάμπτει επαρκώς, αλλά το ίδιο δεν συμβαίνει και με τον τομέα των υπηρεσιών», σημείωσε.

Η ανάκαμψη της Ευρωζώνης θα στηριχθεί από τις εξαιρετικά διευκολυντικές συνθήκες ρευστότητας. Οι κίνδυνοι για την οικονομία παραμένουν, προειδοποίησε.

«Το συνολικό ποσό του PEPP μπορεί, εφόσον χρειαστεί, να αναπροσαρμοστεί με σκοπό τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης οι οποίες θα συμβάλουν στην αντιστάθμιση της αρνητικής διαταραχής που ασκεί η πανδημία στην πορεία του πληθωρισμού.

Ο πληθωρισμός θα παραμείνει αδύναμος στο άμεσο μέλλον, αλλά οι προκλήσεις υποχωρούν.
Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος», σημείωσε η Lagarde.

Θετικά και αρνητικά

Η Lagarde έκανε λόγο για μεικτά μηνύματα σε πολιτικό, οικονομικό και υγειονομικό επίπεδο.
Το πρώτο θετικό στοιχείο είναι οι εμβολιασμοί, το δεύτερο η συμφωνία για το Brexit, το τρίτο είναι το Next Generation EU ταμείο της ΕΕ (δεν είναι ακόμη ολοκληρωμένο, αλλά έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος).

Στα αρνητικά στοιχεία της οικονομίας συμπεριλαμβάνονται τα συνεχή lockdown, οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού και η πίεση σε ορισμένους κλάδους.

Το ψηφιακό ευρώ

Η πρόεδρος της ΕΚΤ αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο έκδοσης ενός ψηφιακού νομίσματος από την ΕΚΤ.

«Ακόμη και αν έχουμε ψηφιακό ευρώ… δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε χαρτονομίσματα και κέρματα.

Μετά την δημόσια διαβούλευση, επεξεργαζόμαστε τις προτάσεις για το ψηφιακό ευρώ και σύντομα θα έχουμε το πόρισμα», ανέφερε και επιχείρησε να υποβαθμίσει τις προσδοκίες που δημιουργεί το ενδεχόμενο ενός ψηφιακού νομίσματος.

Αμετάβλητα τα επιτόκια – Καμία αλλαγή στη νομισματική πολιτική

Αμετάβλητα, όπως και αναμενόταν, διατηρήθηκαν τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), κατόπιν της σημερινής, 21 Ιανουαρίου 2021, συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου.
Πιο συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης διατήρησε στο 0% το βασικό επιτόκιο, στο -0,50% το επιτόκιο καταθέσεων και στο 0,25% το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης.
Ταυτόχρονα, η ΕΚΤ δεσμεύτηκε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα έως ότου διαπιστώσει ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σθεναρά προς επίπεδο πλησίον, σε επαρκή βαθμό, αλλά κάτω του 2%, εντός του χρονικού ορίζοντα προβολής που εξετάζει και ότι αυτή η σύγκλιση αντανακλάται κατά τρόπο συνεπή στη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού.

Σταθερό το πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ

Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να διατηρήσει σταθερό το συνολικό ποσό του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (pandemic emergency purchase programme – PEPP) στα 1,850 δισ. ευρώ, μέχρι τουλάχιστον το τέλος Μαρτίου του 2022.

Σε κάθε περίπτωση, το Διοικητικό Συμβούλιο θα διενεργεί καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022 και, σε κάθε περίπτωση, μέχρις ότου κρίνει ότι η κρίση του κωρονοϊού έχει λήξει.
Οι αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP θα διενεργούνται με σκοπό τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης στη διάρκεια της πανδημίας.

Εάν μπορούν να διατηρηθούν ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης με ροές αγορών στοιχείων ενεργητικού που δεν οδηγούν σε εξάντληση του συνολικού ποσού του προγράμματος PEPP στη διάρκεια του χρονικού ορίζοντα των καθαρών αγορών του, το ποσό αυτό δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί στο ακέραιο.

Ομοίως, το συνολικό ποσό μπορεί, εφόσον χρειαστεί, να αναπροσαρμοστεί με σκοπό τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης οι οποίες θα συμβάλουν στην αντιστάθμιση της αρνητικής διαταραχής που ασκεί η πανδημία στην πορεία του πληθωρισμού.

Επανεπένδυση των τίτλων PEPP

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει την επανεπένδυση των ποσών κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτώνται στο πλαίσιο του PEPP κατά τη λήξη τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2023.

Σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική σταδιακή μείωση (roll-off) του χαρτοφυλακίου PEPP θα ρυθμιστεί κατά τρόπο ώστε να αποφευχθούν παρεμβολές στην ενδεδειγμένη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

Θα συνεχιστεί το QE

Το Διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε επίσης να συνεχιστεί η διενέργεια καθαρών αγορών στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP) με ύψος 20 δισ. ευρώ μηνιαίως.

Το Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθεί να αναμένει ότι οι μηνιαίες καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος APP θα διενεργούνται για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο προκειμένου να ενισχυθεί η διευκολυντική επίδραση των επιτοκίων πολιτικής του και ότι θα λήξουν λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει επίσης να συνεχίσει να επανεπενδύει, πλήρως, τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και πάντως για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.

Στήριξη τραπεζών μέσω TLTROs III

Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρέχει άφθονη ρευστότητα μέσω των πράξεων αναχρηματοδότησης που διενεργεί.

Πιο συγκεκριμένα, η τρίτη σειρά στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (ΣΠΠΜΑ III – TLTROs III) εξακολουθεί να αποτελεί ελκυστική πηγή χρηματοδότησης για τις τράπεζες, στηρίζοντας τη χορήγηση τραπεζικών δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει έτοιμο να προσαρμόσει καταλλήλως όλα τα μέσα που διαθέτει προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί προς επίπεδα συμβατά με την επιδίωξή του κατά τρόπο διαρκή, σύμφωνα με τη δέσμευσή του για συμμετρία.

www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας