Μεταναστευτικό: Κίνδυνος αναίμακτου εποικισμού των νησιών

κορονοϊός

Τις τελευταίες μέρες παρατηρούμε μια συντονισμένη προσπάθεια της Τουρκίας να στείλει μαζικά μετανάστες στη συντριπτική τους πλειοψηφία  και όχι πρόσφυγες στην χώρα μας. Στα χερσαία σύνορα του Έβρου συγκεντρώθηκαν πάνω από 10.000 άνθρωποι, οι οποίοι με την καθοδήγηση των Τούρκων επιχείρησαν να περάσουν ανεπιτυχώς για την ώρα στο ελληνικό έδαφος.  Την ίδια στιγμή αυξάνονται οι μεταναστευτικές ροές προς τα νησιά, τα οποία σηκώνουν όλα αυτά τα χρόνια το μεγάλο βάρος του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Τα γεγονότα που προηγήθηκαν με την παρουσία των ειδικών δυνάμεων  και τα επεισόδια τα οποία έγιναν πυροδότησαν ακόμη περισσότερο το κλίμα . Ξαναβγήκαν στο προσκήνιο ακροδεξιές φωνές  οι οποίες ετοιμάζονται να πάρουν πάνω τους την υπόθεση  εκμεταλλευόμενες τη δίκαιη αγανάκτηση των κατοίκων  και την απουσία ουσιαστικών και ρεαλιστικών πρωτοβουλιών για τη λύση του θέματος. Οι ώρες είναι δύσκολες και χρειάζεται ψυχραιμία, τόλμη και  αποφασιστικότητα.

Το μεταναστευτικό – προσφυγικό  ήταν πάντοτε περίπλοκο  πρόβλημα. Όσοι ισχυρίστηκαν ότι θα το διαχειριστούν   γρήγορα και αποτελεσματικά ήρθαν αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα. Αναφέρομαι στον ίδιο τον πρωθυπουργό ο οποίος είχε πει πολλά προεκλογικά, κατάργησε το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής  στη συνέχεια  και λίγο διάστημα αργότερα υποχρεώθηκε να το επανιδρύσει.  Μέχρι να αντιληφθεί το πρόβλημα σε όλες του τις διαστάσεις χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Επιπλέον, ο  αυταρχικός τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε τις αντιδράσεις των νησιωτών στη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης έριξε λάδι στη φωτιά. Φάνηκε η πραγματική εικόνα της κυβέρνησης η οποία έχει κάνει τη βία και την καταστολή κυρίαρχη πολιτική, η οποία πρώτα χτύπησε πολίτες  και προσπάθησε να διαλύσει με χημικά και βανδαλισμούς  τις συγκεντρώσεις τους  και  στη συνέχεια , αφού υπέστη ήττα (γιατί περί ήττας πρόκειται),  κάλεσε σε διάλογο!!!! Θα έπρεπε να γνωρίζει ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Προστασίας του  Πολίτη  και όλοι όσοι υπερασπίστηκαν αυτήν την τακτική  ότι ειδικά τώρα  σε μια κρίσιμη  για τη χώρα περίοδο με τον κ. Ερντογάν να προκαλεί συνεχώς  δε χτυπάς επίστρατους και ακρίτες οι οποίοι θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή  στα   ανατολικά σου σύνορα.

Τα πράγματα από ό,τι φαίνεται θα εξελιχθούν προς το χειρότερο το επόμενο διάστημα που ο καιρός βελτιώνεται. Οι ελληνικές κυβερνήσεις  κατόρθωσαν να μετατρέψουν ένα διεθνές και ευρωπαϊκό πρόβλημα, όπως είναι το προσφυγικό -μεταναστευτικό σε ελληνοτουρκικό. Και δυστυχώς αυτό δεν αλλάζει εύκολα πια. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού και των Ευρωπαίων αξιωματούχων στον Έβρο απέδειξε για μια ακόμη φορά τη φραστική αλληλεγγύη,  η οποία δε στοιχίζει τίποτα, όπως και τα ευχαριστώ που ακούστηκαν, αλλά επί της ουσίας κουβέντα.  Τα 700 εκατομμύρια ευρώ που θα δοθούν στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει το ζήτημα αποτελούν ξεκάθαρη κοροϊδία και κίνηση για να κλείσει τα στόματα των ιθαγενών. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει καμιά δέσμευση και δεν λαμβάνονται πρωτοβουλίες για τη μεταφορά μεταναστών και προσφύγων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες,  ούτε αλληλεγγύη υπάρχει, ούτε διαφαίνεται προοπτική σοβαρής επίλυσης του τεράστιου αυτού προβλήματος.

Η ελληνική κυβέρνηση απαιτείται άμεσα να πάρει μέτρα που θα εκτονώσουν σε πρώτη φάση την εκρηκτική κατάσταση που υπάρχει στα νησιά. Το μεταναστευτικό δεν μπορεί να αφήνεται στα χέρια  ακροδεξιών για να δηλητηριάζουν με ρατσισμό τις κοινωνίες. Πρέπει τα πολιτικά κόμματα να συμφωνήσουν στη μεταφορά των ανθρώπων που έχουν τα χαρακτηριστικά του πρόσφυγα στο εσωτερικό της χώρας και στην κατανομή τους  σε όλες τις περιφέρειες. Με αυτόν τον τρόπο και σε πιο ανθρώπινες συνθήκες θα ζήσουν και ευκολότερα θα ενταχθούν στις τοπικές κοινωνίες. Επιπλέον χρειάζεται  επιτάχυνση των διαδικασιών ταυτοποίησης και επιστροφής εκείνων που  δε δικαιούνται άσυλο. Τέλος η ελληνική κυβέρνηση είναι ανάγκη να πιέσει με όσα μέσα διαθέτει την Ε.Ε. να επωμισθεί μέρος της δύσκολης αυτής υπόθεσης για να πάψει η χώρα να αποτελεί μια αποθήκη ψυχών και ένα τεράστιο hot spot, ειδικά στα νησιά των ανατολικών συνόρων στα οποία η τουρκική διπλωματία προσπαθεί να επιβάλλει έναν αναίμακτο εποικισμό με απρόβλεπτες επιπτώσεις για το μέλλον.

Το μεταναστευτικό αποτελεί μια βραδυφλεγή βόμβα η οποία δεν πρέπει να σκάσει για κανένα λόγο. Η συναίνεση στο ζήτημα αυτό είναι το ζητούμενο τούτες τις κρίσιμες στιγμές. Ας κυριαρχήσουν οι φωνές της σύνεσης , της λογικής και του αυτονόητου και ας απομονωθούν οι ακραίες ρατσιστικές, ξενοφοβικές και εθνικιστικές  απόψεις.

*Γιάννης Ανδρουλιδάκης, εκπαιδευτικός στο  1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας

**Η δημοσιοποίηση του άρθρου αυτού δεν σημαίνει ότι η σύνταξη της Iskra συμφωνεί με όλες κατ’ ανάγκη χωρίς εξαίρεση τις απόψεις του αρθρογράφου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας