Κύπρος: Αμφισβήτηση κυριαρχίας εντός της νεκρής ζώνης από το ψευδοκράτος!

809

Ο ΟΗΕ στήριξε τις παράνομες απαιτήσεις των Τουρκοκύπριων!

Λίγες μέρες πριν από τη νέα κίνηση των κατοχικών αρχών εντός της νεκρής ζώνης ο υπουργός Εξωτερικών παραδεχόταν στη διάρκεια συνέντευξης του στο ΡΙΚ, πόσο δύσκολο είναι να πείσει η κυβέρνηση το διεθνή παράγοντα για το θέμα συνεργασίας ψευδοκράτους και ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Οι κινήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς στο γήπεδο της Τσετίνκαγια αποτελεί ενέργεια που από τη μια αμφισβητεί το καθεστώς της νεκρής ζώνης, κι από την άλλη έβγαλε προς τα έξω μια “συμφωνία” μεταξύ ψευδοκράτους και Ηνωμένων Εθνών.

Στις 13 Οκτωβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, είχε επισημάνει ως προς τη στάση των Ηνωμένων Εθνών πως “θα μας ενοχλήσουν και θα δημιουργήσουν μεγάλο θέμα εάν υποκύψουν στις απειλές του ψευδοκράτους”. Οι αναφορές αυτές είχαν να κάνουν με τις απειλές της τουρκοκυπριακής πλευράς ότι δεν θα επιτρέπει στα μέλη της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών να διακινούνται στις κατεχόμενες περιοχές.

Ο Ι. Κασουλίδης είχε ταυτόχρονα παραδεχθεί πως η πλευρά των Ηνωμένων Εθνών είχε εκ προοιμίου την πρόθεση να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς: “Εγώ τους λέω, άστε τους να σας απειλούν, δεν θα το κάνουν. Μας λένε, ‘μα ξέρετε θέλουμε να δουλεύουμε μαζί τους…’”.

Τέσσερις ημέρες μετά ο Ταχίν Ερτουγρούλογλου (λεγόμενος ‘υπουργός εξωτερικών’ του κατοχικού καθεστώτος) μιλώντας στον Μπαϊράκ (πηγή ΓΤΠ) κατέδειξε μέσα από τις δηλώσεις του ότι όχι μόνο το κατοχικό καθεστώς διεξάγει το δικό του ξεχωριστό διάλογο με τα Ηνωμένα Έθνη αλλά αυτός αποδίδει, όπως φάνηκε με το γήπεδο της Τσετίνκαγια.  Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του σταθμού, ο Ερτουγρούλογλου αξιολόγησε τη διαδικασία σχετικά με την επιστροφή του γηπέδου της Τσετίνκαγια  στο τουρκοκυπριακό ποδόσφαιρο, σημειώνοντας ότι το γήπεδο “Ταξίμ” επεστράφη για χρήση από τον σύλλογο Τσετίνκαγια ως αποτέλεσμα των μακράς διάρκειας επαφών τους με αξιωματούχους του ΟΗΕ.

Αναφερόμενος στην προσέγγιση των Ηνωμένων Εθνών και ειδικά του επικεφαλής της αποστολής του διεθνούς οργανισμού Κόλιν Στιούαρτ, ο Ερτουγρούλογλου  σημείωσε το εξής: “Η αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών και κυρίως ο επικεφαλής της αποστολής Κόλιν Στιούαρτ, συνέχισε να βρίσκεται σε επαφή με καλή πίστη μαζί μας και κυρίως με την προεδρία. Στο τέλος επιτεύχθηκε συμφωνία και σήμερα άρχισαν οι εργασίες. Υπήρχε επίσης δουλειά που έπρεπε να γίνει κατά την προηγούμενη διαδικασία, την οποία εκπληρώσαμε. Έχουν ληφθεί κάθε είδους μέτρα, έχει αξιολογηθεί κάθε πτυχή του θέματος. Έχει επιτευχθεί πλήρης συμφωνία με τα Ηνωμένα Έθνη”.

Οι ενστάσεις της πλευράς των Ηνωμένων Εθνών είχαν να κάνουν, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Ερτουγρούλογλου, με καθαρά τεχνικά ζητήματα και όχι θέματα που άπτονται του καθεστώτος της νεκρής ζώνης. Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν ενοχλήθηκε με τις ενέργειες των Τούρκων στη νεκρή ζώνη αλλά είχε ενστάσεις για το κατά το ύψος που θα είχε το τέλι του γηπέδου. Κι αυτό γιατί η τουρκική πλευρά ήθελε ένα τέλι τουλάχιστον 6 μέτρα ώστε να μην φύγει κάποια μπάλα και περάσει στην άλλη πλευρά!

Το κατοχικό καθεστώς σε συνεργασία με την Τουρκία επέλεξε το συγκεκριμένο σημείο για να σπρώξει τα Ηνωμένα Έθνη σ’ έναν απευθείας διάλογο. Το Γραφείο Αναπτυξιακής και οι Οικονομικής Συνεργασίας της Τουρκίας (ΚΕΙ) χρηματοδοτεί έργα την ενίσχυση των υποδομών των αθλητικών εγκαταστάσεων στην κατεχόμενη Κύπρο. Και επιλέγηκε ο συγκεκριμένος χώρος που έχει τις ιδιαιτερότητές του. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Κίπρις Πόστασι (πηγή ΓΤΠ) της 17ης Οκτωβρίου, οι εργασίες στο γήπεδο “Ταξίμ”- αυτή η ονομασία δόθηκε μετά την εισβολή. Προηγουμένως ήταν γνωστό ως γήπεδο της Τσετίν Καγιά-  θα πραγματοποιηθούν από τη Γενική Διεύθυνση Επενδύσεων και Επιχειρήσεων (YIGM) του υπουργείου Νεολαίας και Αθλητισμού της Τουρκίας. Το “Ταξίμ” το οποίο ήταν ακατάλληλο για αθλητικές δραστηριότητες για μεγάλο χρονικό διάστημα θα μετατραπεί σε γήπεδο με συνθετική επιφάνεια σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ΦΙΦΑ.

Ευθύς μετά τη γνωστοποίηση της έναρξης των έργων στο γήπεδο της Τσετίνκαγια, το οποίο βρίσκεται εντός της νεκρής ζώνης, η Λευκωσία κινητοποιήθηκε. Φαίνεται όμως ότι δεν είχαν κάποιο ουσιαστικό αντίκρισμα εάν λάβουμε υπόψη και το πως η ΟΥΝΦΙΚΥΠ τοποθετήθηκε επί των αντιδράσεων της κυπριακής κυβέρνησης, τις οποίες χαρακτήρισε ως υπερβολικές, και κατά κάποιοι τρόπο εξωπραγματικές. Γιατί από την ώρα που θεωρεί ότι οι ενέργειες της τουρκικής πλευράς δεν επηρεάζουν το στάτους κβο της νεκρής ζώνης, ουσιαστικά είναι σαν να διαμηνύουν προς την κυπριακή κυβέρνηση ότι ήταν εκτός πραγματικότητας οι αντιδράσεις της.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), Αλίμ Σιντίκ (δηλώσεις στο ΚΥΠΕ) προσπάθησε να καθησυχάσει ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής του καθεστώτος του γηπέδου και οποιοσδήποτε άλλος ισχυρισμός είναι λανθασμένος και παραπλανητικός. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Αλίμ Σιντίκ, “ο χώρος θα χρησιμοποιηθεί για ποδοσφαιρικές προπονήσεις μόνο, όπως γινόταν στο παρελθόν, με την εφαρμογή αυστηρών κανονισμών για διαχείριση της χρήσης του και προστασία του καθεστώτος του εντός της νεκρής ζώνης”.

Εν ολίγοις ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ κατηγορούσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι προσπάθησε να παραπλανήσει διαμαρτυρόμενο για τις ενέργειες των Τούρκων. Γεγονός που οδήγησε και στην αποστολή διαβήματος προς τα Ηνωμένα Έθνη.

Από πλευράς Ηνωμένων Εθνών δεν καταγράφηκε στο πρόσφατο παρελθόν μια ανάλογη προσέγγιση για άλλες περιοχές της νεκρής ζώνης, όπως στη Δένεια. Εκεί οι Ελληνοκύπριοι αγρότες πράττουν ακριβώς αυτό που ο Αλίμ Σιντίκ αναφέρει σε σχέση με την περίπτωση του γηπέδου της Τσετίνκαγια. Οι αγρότες εισέρχονται στη νεκρή ζώνη για να καλλιεργήσουν τα χωράφια του “όπως γινόταν στο παρελθόν”. Οι αγρότες δέχονται απειλές από πλευράς Τούρκων στρατιωτών και τα Ηνωμένα Έθνη σπεύδουν να συστήσουν αποφυγή ενεργειών που μπορεί να προκαλέσουν ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Αλλά και δύο χρόνια προηγουμένως, τον Φεβράρη του 2020 όταν ο δήμος Λευκωσίας θέλησε, μετά από συνεννόηση με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, να προχωρήσει σε έργα αντιστήριξης της πρόσοψης του καφενείου “Σπιτφάιαρ”, τα Ηνωμένα Έθνη έσπευσαν να απαιτήσουν αναστολή κάθε δραστηριότητας γιατί αυτό απαίτησε η τουρκική πλευρά.

Το υπουργείο Εξωτερικών, την περασμένη Πέμπτη, απέστειλε επιστολή στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών με την οποία ζητά την άμεση αναστολή των εργασιών που λαμβάνουν χώρα στο γήπεδο της Τσετίνκαγια εντός της νεκρής ζώνης.  Αν και η επιστολή ήταν μια επιβεβλημένη πράξη οι πιθανότητες να πετύχει το στόχο της ήταν ελάχιστες.

Εξάλλου ο ίδιος ο Ιωάννης Κασουλίδης, μια εβδομάδα, προηγουμένως, είχε αφήσει να διαφανεί το πόσο δύσκολο είναι να πειστούν είτε τα Ηνωμένα Έθνη είτε η διεθνής κοινότητας στο να βάλει ένα τέρμα στις τουρκικές κινήσεις σε σχέση με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.  Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε σε απαντήσεις που έλαβε και συνεχίσει να λαμβάνει από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών αλλά και των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αμφότερες οι πλευρές απαντούν στη Λευκωσία με ένα “μα ξέρετε…” και παραπέμπουν στην ανάγκη να υπάρχει μιας μορφής διάλογος με την τουρκική πλευρά.

Εργάζεται πυρετωδώς για τα δύο κράτη

Η εντατικοποίηση των προσπαθειών της τουρκικής πλευράς προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης δεν είναι άσχετη με τις πολιτικές εξελίξεις στην Κύπρο. Το γεγονός ότι στις ελεύθερες περιοχές η προσοχή εδώ και ένα χρόνο η προσοχή είναι στραμμένη προς τις προεδρικές εκλογές του 2023 εκλαμβάνεται ως ένα κενό το οποίο η τουρκική πλευρά θέλει να εκμεταλλευθεί για να δημιουργήσει μια σειρά από νέα δεδομένα τα οποία θα φέρουν την επόμενη ηγεσία προ τετελεσμένων.

Ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου ήταν αρκούντως κατατοπιστικός σε πρόσφατες δηλώσεις του. Υποστήριξε πως εφόσον ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν ζήτησε την επίσημη αναγνώριση της “ΤΔΒΚ” από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η αναγνώριση αυτή θα έρθει, αλλά δεν μπορεί να συμβεί μέσα σε μια στιγμή.

Ο Μάθιου Μπράιζα, πρώην αξιωματούχος στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ήταν πολύ ξεκάθαρος μιλώντας στον Φιλελεύθερο όταν δήλωσε πως η Τουρκία έχει πάρει την απόφασή της για την Κύπρο και αυτή είναι η λύση δύο κρατών. Και είναι πάνω σ’ αυτή την απόφαση που θα εργαστεί η τουρκική κυβέρνηση με στόχο να την πετύχει.

Έπονται παρενέργειες εντός του Σ. Ασφαλείας

Αυτά που σήμερα συμβαίνουν εντός της νεκρής ζώνης και τα οποία δεν είναι άσχετα με τους τουρκικούς σχεδιασμούς ως προς το θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι μια πρώτη γεύση των όσων αναμένεται να ακολουθήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα στο χώρο των Ηνωμένων Εθνών.

Η Λευκωσία είναι αισιόδοξη ότι η τουρκική πλευρά δεν θα καταφέρει να πετύχει μια ξεχωριστή συμφωνία ανάμεσα στο ψευδοκράτος και τα Ηνωμένα Έθνη, κατά την ανάλογη συμφωνία που υπάρχει ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και τον ΟΗΕ, βάσει της οποίας βρίσκεται και δραστηριοποιείται η ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο νησί.

Πρόκειται για τη γνωστή ως συμφωνία SOFA (Status of Forces Agreement) η οποία συνομολογείται ανάμεσα στη φιλοξενούσα χώρα και το διεθνή οργανισμό ή μια άλλη χώρα τα στρατεύματα της οποίας θα σταλούν στη συγκεκριμένη περιοχή. Στην περίπτωση της Κύπρου οι δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών βρίσκονται μετά από σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτό που φαίνεται να ανησυχεί την Λευκωσία είναι τα Ηνωμένα Έθνη να προχωρήσουν σε ένα μονομερή διακανονισμό με το ψευδοκράτος ως προς τη συνεργασία τους για τις δύο βάσεις που διατηρεί η ειρηνευτική δύναμη στην Αμμόχωστο και τη Λεύκα. Κάτι που ενδέχεται να προκύψει κατά τις συζητήσεις που θα γίνουν προσεχώς για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Και αυτό, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Ι. Κασουλίδης, να προκύψει μέσα από μια δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας την οποία ωστόσο η τουρκική πλευρά να ανεμίζει ως πράξη αναγνώρισης.

Πηγή: Philenews

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας