Κυπριακές Προεδρικές χωρίς διέξοδο-Ετοιμάζονται να δώσουν την χαριστική βολή στο νησί

815

Το παρακάτω κείμενο αναντίστοιχο με τον τίτλο ανήκει στο philenews.gr

Η ώρα της τελικής ευθείας για τις προεδρικές εκλογές πλησιάζει. Από τον Σεπτέμβριο η προεκλογική μπαίνει στο τελευταίο στάδιο το οποίο θεωρείται και το πλέον καθοριστικό στην πορεία προς την κάλπη για όλους τους υποψηφίους, πρωτίστως όμως για τους βασικούς διεκδικητές του προεδρικού θώκου. Το διάστημα αυτό, υποψήφιοι και επιτελεία βρίσκονται σε μία διαρκή κινητικότητα τόσο σε επίπεδο επαφών, όσο και σε οργανωτικό επίπεδο, προβαίνοντας ταυτόχρονα και μία ανάγνωση των μέχρι στιγμής δεδομένων προκειμένου να προσαρμόσουν τη ρότα τους προς τις κάλπες. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, έχουν στείλει πολλά και διαφορετικά μηνύματα για τα δεδομένα αυτής της συγκεκριμένης συγκυρίας. Το κάθε «στρατηγείο» κάνει τη δική του ανάγνωση και καταστρώνει ανάλογα και τα σχέδια για την τακτική της τελικής μάχης. Σε αυτό το στάδιο είναι που αναμένεται να βγουν προς τα έξω και τα «βαρέα όπλα» των επιτελείων με τους υποψήφιους να ρίχνουν κάτω τα τελευταία τους χαρτιά προσδοκώντας να έχουν ανάμεσα σε αυτά και ένα καλά κρυμμένο άσσο στο μανίκι… που θα κάνει και τη διαφορά και θα κλίνει υπέρ τους την πλάστιγγα…

Σε αυτή τη φάση, με βάση τις δημοσκοπήσεις ο Νίκος Χριστοδουλίδης διατηρεί ένα σοβαρό προβάδισμα έναντι του Αβέρωφ Νεοφύτου και του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Μια διαφορά που κυμαίνεται μεταξύ 15-20 μονάδων και αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης φαίνεται να κερδίζει τη δεδομένη στιγμή και στην παράσταση νίκης, κάτι που δείχνει ότι έχει αρχίσει να περνά προς την κοινωνία πώς αυτό το προβάδισμα που έχει, θα του δώσει και τη νίκη. Αυτό βέβαια έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης σε κάθε σενάριο δεύτερου γύρου, είτε με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, είτε με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, κερδίζει. Και είναι λογικό αυτό καθώς είναι πολύ δύσκολο οι ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ να ψηφίσουν στο δεύτερο γύρο υποψήφιο που στηρίζει το ΑΚΕΛ και αντίστροφα οι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ να ψηφίσουν υποψήφιο του ΔΗΣΥ. Κάτι αντίστοιχο ίσχυε και στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2013 και του 2018. Ιδιαίτερα στην πρώτη περίπτωση, το 2013 εάν ο Γιώργος Λιλλήκας ως ανεξάρτητος έχοντας επίσημα μόνο τη στήριξη της ΕΔΕΚ εξασφάλιζε είσοδο στο β’ γύρο θα ήταν για πολλούς ο σίγουρος νικητής.

Υπάρχει βέβαια και η αντίστροφη ανάγνωση που λέει ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης παρά το σοβαρό προβάδισμα του, βρίσκεται σε καθοδική πορεία. Ενώ πριν την εξαγγελία του αλλά και λίγο καιρό μετά, οι τότε δημοσκοπήσεις των έδειχναν να κινείται σε ποσοστά πάνω του 40% σήμερα βρίσκεται σε ποσοστά πάνω του 30%. Την ίδια ώρα βέβαια δεν καταγράφηκε αντίστοιχη άνοδος των ποσοστών των άλλων υποψηφίων, ωστόσο αυτό είναι το πεδίο γύρω από το πεδίο θα δοθεί και η τελική μάχη των άλλων δύο. Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέας Μαυρογιάννης έχουν πίσω τους, τους ισχυρούς μηχανισμούς δύο κομμάτων, οι οποίοι όπως σημειώνεται εκατέρωθεν δεν έχουν ακόμη φτάσει στο μέγιστο της απόδοσης τους.

Τα επιτελεία των δύο υποψήφιων έχουν μπροστά τους από την αρχή τον ίδιο μεγάλο στόχο, τη συσπείρωση. Στην πορεία του χρόνου ο στόχος αυτός γίνεται ακόμα πιο καθοριστικός και επιτακτικός.  Στην περίπτωση δε της Πινδάρου ίσως είναι το κλειδί και της τελικής έκβασης που θα κρίνει και το αποτέλεσμα των εκλογών αλλά και το μέλλον του ίδιου του Δημοκρατικού Συναγερμού. Χαμηλά ποσοστά, θα τραυματίσουν ανεπανόρθωτα το κόμμα που ίδρυσε ο Γλαύκος Κληρίδης και που είχε πάντα πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτός ήταν και ο λόγος της έντονης τοποθέτησης του Προέδρου Αναστασιάδη στην εκδήλωση της περασμένης Δευτέρας για τα 46χρονα του κόμματος και για την οποία επικρίθηκε από ορισμένους.

Ο Νίκος Αναστασιάδης δεν μένει πλέον στις τοποθετήσεις αλλά, όπως πληροφορούμαστε, έχει αρχίσει, διακριτικά και χωρίς να δίνει αφορμές, να βγαίνει προς τα έξω και να δίνει το «παρών» του σε κοινωνικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες προκειμένου να έχει επαφή με κόσμο του ΔΗΣΥ και κυρίως παλιούς κομματικούς πυρήνες. Την ίδια ώρα παίζουν έντονα με το στοιχείο της κατάθεσης θέσεων. Αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, φορολογικές ελαφρύνσεις, δικαιότερη προσφυγική πολιτική είναι μερικοί άξονες πάνω στους οποίους χτίζει ο Αβέρωφ Νεοφύτου, την ώρα που στο ΔΗΣΥ περιμένουν την ώρα της αντιπαραβολής των πολιτικών θέσεων όπου θεωρούν ότι υπερέχουν έναντι των άλλων και κυρίως έναντι του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Στην Εζεκία Παπαϊωάννου βλέπουν σιγά- σιγά την υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη να αγκαλιάζεται από τον κόσμο του ΑΚΕΛ παρά το σύντομο χρονικό διάστημα της επίσημης εξαγγελία του αλλά και σε σχέση με τους άλλους δύο κύριους υποψήφιους οι οποίοι είχαν εξαγγείλει νωρίτερα. Την ίδια ώρα, διαπιστώνουν, όπως αναφέρουν πηγές τόσο από το επιτελείο του υποψηφίου όσο και από την Εζεκία Παπαϊωάννου, ότι γύρω από την υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη συγκεντρώνεται και κόσμος πέραν του ΑΚΕΛ. Κυρίως άτομα του κεντροαριστερου χώρου που θεωρούν ότι δεν καλύπτονται πολιτικά από τις υπόλοιπες υποψηφιότητες. Με αυτά τα δεδομένα σε αυτό το στάδιο οργανωτικά και επικοινωνιακά Ανδρέας Μαυρογιάννης και ΑΚΕΛ θα δουλεύουν ταυτόχρονα και μαζί και χώρια. Ο υποψήφιος βρίσκεται καθημερινώς σχεδόν σε εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις του κόμματος. Αυτό το διάστημά πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις, όπου είναι ομιλητής ο Ανδρέας Μαυρογιάννης. Την εβδομάδα αυτή έπιασε δουλειά και το επιτελείο του, το οποίο κάνει αισθητή την παρουσία του καθημερινώς με ανακοινώσεις. Όπως πληροφορούμαστε, στο επιτελείο του υποψηφίου θα μεταφερθούν και άτομα από το ΑΚΕΛ ωστόσο αυτά δεν θα είναι στελέχη πρώτης γραμμής, τα οποία θα μείνουν στο κομματικό επιτελείο δουλεύοντας στον στόχο της κομματικής συσπείρωσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας