Κρεμλίνο σε Λουκασένκο: Εκεχειρία στην Ουκρανία θα ήταν σε βάρος Ρωσίας

1001

«Δεν αλλάζει, η ειδική στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται» λέει ο Πεσκόφ

Στις δηλώσεις του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο και στην έκκληση που απεύθυνε για εκεχειρία στην Ουκρανία απαντά το Κρεμλίνο. Όπως χαρακτηριστικα τονίζει αυτή η κίνηση από την πλευρά της Ρωσίας δεν θα της επέτρεπε να επιτύχει τους στόχους της.

Στη σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή (31/3) τονίζεται: «Μια εκεχειρία στην Ουκρανία δεν θα επέτρεπε στη Ρωσία να επιτύχει τους στόχους της “ειδικής στρατιωτικής της επιχείρησης” επί του παρόντος».

Σημειώνεται ο πρόεδρος της Λευκορωσίας στις δηλώσεις του επεσήμανε ότι η Μόσχα και Κίεβο πρέπει να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για μια ειρηνευτική συμφωνία διαρκείας.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η Μόσχα έλαβε υπόψη της τα σχόλια του Λουκασένκο και ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα το συζητήσει μαζί του την ερχόμενη εβδομάδα. Ανέφερε όμως ότι οι στόχοι της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν μπορούν να επιτευχθούν επί του παρόντος μέσω της κατάπαυσης του πυρός.

«Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία τίποτα δεν αλλάζει, η ειδική στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται γιατί σήμερα αυτός είναι ο μόνος τρόπος που έχουμε για να επιτύχουμε τους στόχους μας» δήλωσε ο Πεσκόφ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κάποια σημεία του σχεδίου το οποίο πρότεινε η Κίνα για να υπάρξει ειρήνη στην Ουκρανία είναι «μη πραγματοποιήσιμα για την ώρα εξαιτίας της απροθυμίας – ή μάλλον της αδυναμίας – της ουκρανικής πλευράς να παρακούσει τους προϊσταμένους της και τους διοικητές της».

Αυτή ήταν μια αναφορά στους ισχυρισμούς της Μόσχας – που δεν υποστηρίζονται από αποδεικτικά στοιχεία – ότι οι δυτικοί υποστηρικτές της Ουκρανίας έχουν διατάξει το Κίεβο να μην επιδιώξει κατάπαυση του πυρός.

«Αυτοί οι διοικητές, όπως γνωρίζουμε, δεν βρίσκονται στο Κίεβο και επιμένουν να συνεχιστεί ο πόλεμος» υπογράμμισε.

Η Ρωσία έχει δηλώσει ανοιχτή για ειρήνη, αλλά έχει ξεκαθαρίσει ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τους δικούς της όρους.

Υποστηρίζει ότι το Κίεβο θα πρέπει να αποδεχτεί την «νέα πραγματικότητα» επί του πεδίου, όπου η Ρωσία έχει καταλάβει και ισχυρίζεται ότι έχει προσαρτήσει πάνω από το ένα έκτο του ουκρανικού εδάφους.

Η Ουκρανία έχει ζητήσει να αποσύρει η Ρωσία τα στρατεύματά της ως προϋπόθεση για μια ειρηνευτική συμφωνία και λέει ότι όποια προσωρινή εκεχειρία απλά θα επέτρεπε στις ρωσικές δυνάμεις να ανασυνταχθούν για μελλοντικές στρατιωτικές ενέργειες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Μόσχα λέει ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της χρησιμοποιούν την Ουκρανία στο πλαίσιο ενός «υβριδικού πολέμου» με στόχο να επιτύχουν στρατηγική ήττα της Ρωσίας. Από την πλευρά τους, η Ουκρανία και η Δύση αντιτείνουν ότι οι ισχυρισμοί της Ρωσίας είναι μια αβάσιμη δικαιολογία για την επέμβασή της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας