“Κρατάνε” οι ρωσικές γραμμές στη Ζαπορίζια-Συγκρούσεις σε “γκρίζες ζώνες” στο Ντονμπάς

1039

Η ουκρανική αντεπίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη στα νότια μέτωπα για περισσότερο από μία εβδομάδα. Παρά τα κάποια τακτικά κέρδη, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU) δεν έχουν ακόμη φτάσει στην πρώτη γραμμή της ρωσικής κύριας άμυνας στην περιοχή Ζαπορόζιε.

Νότια της Βελίκαγια Νοβοσέλκα, συγκρούσεις συνεχίζονται στα νότια περίχωρα του Ουροζαΐνοε, αφού ο ρωσικός στρατός αποσύρθηκε από τις θέσεις του στο χωριό. Ο οικισμός βρίσκεται επί του παρόντος στη γκρίζα ζώνη.

Στις 13 Αυγούστου, ο ρωσικός στρατός επιχείρησε αντεπίθεση, αλλά δεν κατάφερε να απωθήσει τις AFU από το χωριό. Σύμφωνα με αναφορές του ρωσικού στρατού, ο ρωσικός στρατός αντιμετώπισε την έλλειψη πυρών από αντίποινα στην περιοχή.

Οι Ρώσοι πεζοναύτες του στόλου του Ειρηνικού εξασφάλισαν την αποχώρηση από το Ουροζαΐνοε. Συγκεκριμένα, οι στρατιώτες της 40ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών ανέφεραν στις 14 Αυγούστου ότι κατέστρεψαν την ουκρανική ομάδα αναγνώρισης στο χωριό, όταν οι AFU αποφάσισαν να ελέγξουν αν οι θέσεις τους στους δρόμους ήταν ασφαλισμένες. Την ίδια ημέρα, ο ρωσικός στρατός ανέφερε ότι το πυροβολικό του κατέστρεψε την ουκρανική διμοιρία που διέσχιζε τον ποταμό Μόκριε Γιάλι μεταξύ Ουροζαΐνοε και Ζταρομαγιόρσκοε.

Οι ρωσικές δυνάμεις ενισχύουν επί του παρόντος τις θέσεις τους στη Σταρομλινόβκα. Εάν οι AFU καταφέρουν να αποκτήσουν ερείσματα στην περιοχή και να εξασφαλίσουν τις θέσεις τους στο Ουροζαΐνοε και το Ζταρομαγιόρσκοε, οι Ρώσοι μαχητές μπορούν να υποχωρήσουν προς τα νότια έως και 8 χιλιόμετρα προς την κύρια γραμμή άμυνας, τη λεγόμενη “γραμμή Σουροβίκιν”. Υπάρχει επίσης το μικρό χωριό Ζαβίτνιε Μπαζάνια στην ουκρανική πορεία.

Στην περιοχή του Ορέχοβ, οι AFU συνεχίζουν τις επιθέσεις στην περιοχή του Ραμποτίνο. Παρά τις ουκρανικές προσπάθειες, το χωριό παραμένει υπό τον πλήρη έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων. Στις 13 Αυγούστου, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν αντεπίθεση στα βόρεια του χωριού, καταλαμβάνοντας αρκετές ουκρανικές θέσεις. Στις 14 Αυγούστου, μικρές ομάδες της AFU συνέχισαν να εισβάλλουν στο χωριό. Συγκρούσεις συνεχίζονται επίσης στα νότια της Μαλάγια Τοκμάτσκα.

Στις 14 Αυγούστου, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι:

Στη νότια κατεύθυνση του Ντονιέτσκ, μονάδες της ομάδας στρατευμάτων Βοστόκ, υποστηριζόμενες από τη ρωσική αεροπορία, πυρά πυροβολικού και συστήματα βαρέων θερμοβαρικών, νίκησαν ουκρανικές μονάδες στις περιοχές Ουροζαΐνοε και Ζταρομαγιόρσκοε της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ. Ως αποτέλεσμα των μαχών, καταστράφηκαν έως και 240 Ουκρανοί στρατιώτες, τρία τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, τρία αυτοκίνητα, δύο αμερικανικής κατασκευής συστήματα πυροβολικού M777, καθώς και μια γαλλικής κατασκευής αυτοκινούμενη εγκατάσταση πυροβολικού “Cezar”.

Στην κατεύθυνση Ζαπορόζιε, κατά τη διάρκεια της ημέρας, μονάδες της ρωσικής ομαδοποίησης στρατευμάτων με την υποστήριξη του πυροβολικού στην περιοχή του Ραμποτίνο απέκρουσαν δύο ουκρανικές επιθέσεις, ενώ κατέστρεψαν επίσης την ουκρανική ομάδα σαμποτάζ και αναγνώρισης. Οι απώλειες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ανήλθαν σε περισσότερους από 50 Ουκρανούς στρατιώτες, ένα άρμα μάχης, δύο οχήματα μάχης πεζικού, τρία οχήματα, ένα σύστημα πυροβολικού M777 των ΗΠΑ, μια αυτοκινούμενη εγκατάσταση πυροβολικού “Cezar” της Γαλλίας, καθώς και μια αυτοκινούμενη εγκατάσταση πυροβολικού “Krab” της Πολωνίας.

Στην κατεύθυνση της Χερσώνας, ως αποτέλεσμα ζημιών από πυρά κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι ουκρανικές απώλειες ανήλθαν σε έως 30 Ουκρανούς στρατιωτικούς, τρία αυτοκίνητα, καθώς και ένα αυτοκινούμενο όλμο “Alacran” ισπανικής κατασκευής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας