Κούβα : Το παραλήρημα του Ρούμπιο προετοιμάζει αμερικανική εισβολή

245
epa13127327 US Secretary of State Marco Rubio attends the 33rd ASEAN Regional Forum (ARF), part of the ASEAN Foreign Ministers' Meeting, at the Philippine International Convention Center in Pasay, Metro Manila, Philippines, 23 July 2026. EPA/EZRA ACAYAN / POOL

Μόνικα Αρτινού

Η Κούβα υποκίνησε τις διαδηλώσεις του κινήματος «Black Lives Matter» και εναντίον της ICE; Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο φαίνεται να πιστεύει πως ναι.

Μια νέα έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που συντάχθηκε υπό την καθοδήγηση του Ρούμπιο, παρουσιάζει την Κούβα ως μια μόνιμη απειλή και «πρωτεύουσα του κομμουνισμού του 21ου αιώνα».

Παρά την ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει το νησί λόγω των αμερικανικών κυρώσεων και του εμπάργκο καυσίμων, η έκθεση υποστηρίζει ότι η Κούβα επιχειρεί να υπονομεύσει τον «δυτικό πολιτισμό» μέσω ενός παγκόσμιου δικτύου ανατροπής.

Η έκθεση, έκτασης 100 σελίδων, αποδίδει στην Κούβα τον ρόλο του «πολλαπλασιαστή ισχύος» για έναν αντι-αμερικανικό συνασπισμό, στον οποίο συμμετέχουν το Ιράν, η Ρωσία, η Κίνα και η Βόρεια Κορέα.

 

Οι συγγραφείς ισχυρίζονται ότι η Κούβα διατηρεί εκτεταμένο δίκτυο επιρροής εντός των ΗΠΑ, κατηγορώντας αριστερά κοινωνικά κινήματα και οργανώσεις —όπως το Black Lives Matter, την Antifa και τη National Lawyers Guild των δικηγόρων— ως  κουβανικής έμπνευσης.

Επίσης, στοχοποιούνται δημόσια πρόσωπα όπως ο δήμαρχος του Λος Άντζελες Κάρεν Μπας και ο streamer Χάσαν Πίκερ, καθώς και ακαδημαϊκά ιδρύματα όπως το Χάρβαρντ, λόγω των εκπαιδευτικών ανταλλαγών με κουβανικά πανεπιστήμια.

Ο βουλευτής Μαρκ Πόκαν, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα την Κούβα, χαρακτήρισε την έκθεση «την πιο ανόητη, φαντασιόπληκτη και μεροληπτική» που έχει διαβάσει ποτέ από κυβερνητική υπηρεσία, επισημαίνοντας ότι εστιάζει σε δεδομένα των δεκαετιών του 1960 και 1970 χωρίς σύνδεση με το σήμερα.

Η βουλευτής Ντέλια Ραμίρεζ, η οποία συνόδευσε τον Πόκαν, υποστήριξε ότι η έκθεση στοχεύει στην κατασκευή συναίνεσης για μια στρατιωτική εισβολή στο νησί και στον περιορισμό της ελευθερίας του λόγου εντός των ΗΠΑ. «Αυτό που είδα ήταν ένας πόλεμος κατά του κουβανικού λαού από τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε χαρακτηριστικά η Ραμίρεζ.

Ιστορικά, η Κούβα έχει χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο εθνικής ασφάλειας από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Η Μίριαμ Πένσακ, ιστορικός στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον, σημειώνει στο Intercept ότι η κουβανική επανάσταση παραμένει ένα «ιδεολογικό εργαλείο» για την Ουάσιγκτον, παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται υπό οικονομική κατάρρευση.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Αλεχάντρο ντε λα Φουέντε, καθηγητής στο Χάρβαρντ, απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί απειλής, τονίζοντας ότι η διαφθορά και η ανικανότητα του καθεστώτος έχουν αποδυναμώσει το κράτος σε σημείο που η εθνική του υπόσταση απειλείται.

Η έκθεση αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της δεύτερης διακυβέρνησης Τραμπ για επιθετική παρέμβαση στην Κούβα. Ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσπαθεί να δικαιολογήσει τη θέση του μέσω της θεωρίας του «άξονα του κακού», οι επικριτές βλέπουν μια προσπάθεια της κυβέρνησης να δικαιολογήσει μια πιθανή πολεμική δράση.

Αγνοώντας την πραγματικότητα της ανθρωπιστικής κρίσης και την εθνική κυριαρχία του μικρού νησιού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας