Ο πρόεδρος της Σερβίας Α.Βούτσιτς, εν μέσω πολεμικής έντασης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, μεταξύ των Σέρβων και τον Αλβανών, αποκάλυψε ότι ζήτησε την πολιτική συνδρομή της Ελλάδας με επιστολή του που έστειλε στον πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη, προκειμένου να θέσει θέμα γιατί οι αλβανόφωνοι που εμφανίζονται ως «κράτος» παραβίασαν τις δύο συνθήκες, του Κουμάνοβο και των Βρυξελλών σε βάρος των Σέρβων.
Στην Αθήνα το ελληνικό ΥΠΕΞ αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις για την επιστολή που έλαβε ο Κ.Μητσοτάκης από τον Βούτσιτς.
Επίσης έστειλε ανάλογες επιστολές στους προέδρους και τους πρωθυπουργούς των λοιπών τεσσάρων χωρών της ΕΕ (Ισπανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Κύπρος) που δεν αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο (ή «Κόσοβο», κατά τους Αλβανούς) ως ανεξάρτητο κράτος.
Πριν λίγο σε δηλώσεις που προσδιορίζουν ως «εξαιρετικά κρίσιμες τις επόμενες ώρες στο Κοσσυφοπέδιο» προχώρησε ο Σέρβος υφυπουργός Εξωτερικών Νεμάνια Στάροβιτς.
Όπως ανέφερε ο Σέρβος αξιωματούχος:
«Πλησιάζουμε στο σημείο χωρίς επιστροφή απόψε στο Κόσσοβο.
Ο μεταβατικός πρωθυπουργός Κούρτι προετοιμάζει τη στρατιωτικοποιημένη αστυνομία του για να ισοπεδώσει τον Βορρά και να εξαφανίσει τους ντόπιους Σέρβους».
Επιθέσεις με βόμβες έχουν σημειωθεί εναντίον Κοσοβάρων δημοσιογράφων ενώ πυροβολισμοί καταγράφηκαν για 15′ κοντά στην πόλη Zubin Potok μεταξύ μελών της ειδικής μονάδας της αστυνομίας των αλβανόφωνων και Σέρβων αυτονομιστών
Για πρώτη φορά από το 1999 η Σερβία υπέβαλλε επίσημα αίτημα πλήρους εφαρμογής του Ψηφίσματος 1244 το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την επιστροφή στο Κόσοβο 1.000 μελών των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας.
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στην συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε και στο αίτημα που προτίθεται να καταθέσει στις 15 Δεκεμβρίου το Κόσοβο για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Βούτσιτς επισήμανε ότι «Στην ΕΕ μπορούν να ενταχθούν μόνο ανεξάρτητα κράτη, κάτι που δεν είναι το Κόσοβο».
Χιλιάδες Σέρβοι του βόρειου Κοσσυφοπεδίου έστησαν οδοφράγματα σε δρόμο στο βόρειο τμήμα του, αποκλείοντας την κυκλοφορία σε δύο σημαντικά σημεία διέλευσης στα σύνορα με τη Σερβία.
Σειρήνες ήχησαν σε αρκετές πόλεις του βορείου Κοσόβου όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.