Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD), του οποίου ηγείται ο καγκελάριος Olaf Scholz και είναι μέλος του τριμερούς κυβερνητικού συνασπισμού ζητά επιτακτικά αναθεώρηση της εξωτερικής πολιτικής, ειδικά έναντι της Ρωσίας, αναφέρει το πρακτορείο DPA την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023.
Το κείμενο με τίτλο «Σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές σε έναν κόσμο που αλλάζει» θα συζητηθεί στις 23 Ιανουαρίου στο προεδρείο του κόμματος και αναμένεται να ταράξει τα ύδατα όσον αφορά τη γερμανική στάση στο Ουκρανικό.
«Ήρθε η ώρα να επανεξετάσουμε τον ρόλο μας στον κόσμο και να αναλάβουμε μεγαλύτερη ευθύνη για αυτό που θεωρούμε ως τον πυρήνα της ευημερίας, της ελευθερίας και της ειρήνης: τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες», αναφέρει το κείμενο.
Το κείμενο, ειδικότερα, υποστηρίζει ότι η Γερμανία βασίστηκε ιδιατερα κατά το παρελθόν στο να διαμορώσει ένα συνεργατικό μέλλον με τη Ρωσία.
Αναφέρει επίσης την ανάγκη αναθεώρησης των σχέσεων με την Κίνα όσον αφορά τη μείωση της οικονομικής εξάρτησης, αλλά επισημαίνεται η ανάγκη να μην συρθεί η χώρα πίσω από τον αμερικανικό ανταγωνισμό με την δεύτερο οικονομία στον κόσμο.
Επιπλέον, οι συγγραφείς αναθέτουν στη Γερμανία πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρώπη και ζητούν να γίνει η χώρα ισχυρός εταίρος του ΝΑΤΟ με την ενίσχυση του γερμανικού στρατού, όπως αναφέρει το έγγραφο.
Η Ευρώπη και Ρωσία
Ανασκοπώντας τη γερμανική εξωτερική πολιτική, η οποία διαμορφώθηκε από τη σοσιαλδημοκρατία για πολλά χρόνια, οι θέσεις αυτές ακούγονται αυτοκριτικές: καθως επί μακρόν η Γερμανία εμπλέκεται σε μια συνεργατική σχέση με τη Ρωσία.
Εφόσον δεν αλλάζει τίποτα ουσιαστικό στη Ρωσία, πρέπει να οργανωθεί η «ασφάλεια της Ευρώπης από τη Ρωσία».
Το προεκλογικό μανιφέστο του SPD το 2021 έλεγε χαρακητιριστικά: «Μπορεί να υπάρξει ειρήνη στην Ευρώπη μόνο μόνο μαζί με την Ρωσία ».
Στο βασικό πρόγραμμα του SPD του 2007, το οποίο εξακολουθεί να ισχύει, η στρατηγική εταιρική σχέση με τη Ρωσία περιγράφεται ως «απαραίτητη».
Το κείμενο αναφέρει επίσης ότι η Bundeswehr (ο γερμανικός στρατός) πρέπει να είναι εξοπλισμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να εκτελεί πλήρως τα καθήκοντά της ανά πάσα στιγμή.
Ωστόσο, η απροθυμία του SPD να παραδώσει άρματα μάχης εγείρει το ερώτημα του βαθμού στον οποίο το κόμμα έχει εγκαταλείψει πραγματικά αυτές τις ιδέες.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας, Marie Agnes Strack Zimmermann (FDP), χαρακτήρισε τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD Rolf Mützenich στο Twitter ως το «σύμβολο όλων των μεγαλύτερων… παραπτωμάτων στη γερμανική εξωτερική πολιτική».
Αυτή την εβδομάδα, η Ομάδα Επαφής του ΝΑΤΟ για την Υποστήριξη στην Ουκρανία συναντήθηκε στην αεροπορική βάση Ramstein για να συζητήσει το θέμα της αύξησης της στρατιωτικής βοήθειας προς το καθεστώς του Κιέβου.
Οι συμμετέχοντες δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συναίνεση για την προμήθεια γερμανικών αρμάτων μάχης.
Το Βερολίνο μέχρι στιγμής απέφυγε να το κάνει, παρά το γεγονός ότι η πίεση στη Γερμανία έχει αυξηθεί σημαντικά.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ο Γερμανός Καγκελάριος, σε συνομιλία με τον Joe Biden , κατέστησε σαφές ότι η Γερμανία θα προμήθευε στην Ουκρανία άρματα μάχης Leopard 2 μόνο εάν η αμερικανική πλευρά μεταφέρει άρματα μάχης Abrams στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Εξέλιξη που αρνήθηκε το Βερολινο αργότερα.
Οι σχέσεις με την Κίνα πρέπει να επανεκτιμηθούν
Οι σχέσεις με την Κίνα πρέπει επίσης να επανεκτιμηθούν, επισημαίνεται στο εσωτερικό κείμενο του SPD.
«Από τη στιγμή που η Κίνα δεν καταδικάσει την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, πρέπει να καταλάβουμε ότι η Κίνα υπό τον Xi Jinping είναι μια παγκόσμια δύναμη που επιδιώκει να διαμορφώσει την παγκόσμια πολιτική προς όφελός της», αναφέρει.
Υπό τον σημερινό πρόεδρο, η Κίνα έχει γίνει αντίπαλος του συστήματος και εργάζεται προς την «αναδιοργάνωση του διεθνούς συστήματος προς όφελός της».
Στις εξωτερικές της σχέσεις, η Κίνα φαίνεται όλο και πιο σίγουρη και επιθετική – και εσωτερικά, οι περιορισμοί στις πολιτικές ελευθερίες στο Χονγκ Κονγκ ή οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των Ουιγούρων είναι «ανησυχητικές».