Κοινή Αεροπορική Δύναμη 250 μαχητικών κατά της Ρωσίας συγκροτούν σκανδιναβικές χώρες

778

Κλιμακώνει όλη η Δύση κατά Ρωσίας

Οι αρχηγοί των Αεροποριών  της Σουηδίας, της Δανίας, της Νορβηγίας και της Φινλανδίας υπέγραψαν την Παρασκευή δήλωση για τη δημιουργία κοινής Αεροπορίας, όπως έγινε γνωστό από τις οι στρατιωτικές διοικήσεις των τεσσάρων σκανδιναβικών χωρών.

Αυτές οι χώρες θα έχουν στη διάθεσή τους περίπου 250 σύγχρονα μαχητικά.

Όλα αυτά εν μέσω του εντοπισμού άγνωστου υποβρυχίου από τη νορβηγική Αεροπορία η οποία ανέφερε πως είναι ρωσικό και το οποίο έπλεε σε βάθος περισκοπίου πάνω από τους υποθαλάσσιους αγωγούς της Νορβηγίας στη βόρεια Θάλασσα.

Το έγγραφο για μια κοινή «σκανδιναβική Αεροπορία» υπογράφηκε στην αμερικανική βάση στο Ramstein της Γερμανίας την περασμένη εβδομάδα παρουσία της διοίκησης του ΝΑΤΟ, κάτι βέβαια που σημαίνει ότι οι ΗΠΑ ήταν σε  πλήρη γνώση της ¨πρωτοβουλίας» αυτής.

Η ολοκλήρωση της «σκανδιναβικής Αεροπορίας» θα καλύπτει τη διοίκηση, τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, την επιτήρηση εναέριου χώρου, την επιμελητεία, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης αεροπορικών βάσεων , της εκπαίδευσης και των ασκήσεων.

Eίναι άγνωστο προς το παρόν  ποιος θα ασκεί καθήκοντα Διοίκησης στη νεα αυτή Αεροπορική Δύναμη αν και το πιο πιθανό είναι να αυτή να είναι εκ περιτροπής.

Η πρώτη κοινή επιχείρηση των αεροπορικών δυνάμεων τεσσάρων χωρών πρόκειται να πραγματοποιηθεί  τον χειμώνα του 2024 κατά τη διάρκεια των ασκήσεων «Ψυχρής Απόκρισης» (Cold Response) του ΝΑΤΟ στη Σκανδιναβία.

Ο απώτερος στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ενιαία δύναμη αναπτύσσοντας τη σκανδιναβική ιδέα των κοινών αεροπορικών επιχειρήσεων με βάση τη μεθοδολογία του ΝΑΤΟ.

Κατά τη γνώμη του αρχηγού της νορβηγικής Αεροπορίας, αντιπτεράρχου  Rolf Folland, «η σκανδιναβική Αεροπορία θα είναι μια ισχυρή δύναμη που «θα λειτουργεί αποτρεπτικά».

«Φυσικά, μπορούμε να δούμε ότι η Ρωσία έχει τη βούληση και την ικανότητα να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη εναντίον των γειτόνων της – υπογράμμισε» ο Folland.

Σύμφωνα με τον Per Erik Solli, εμπειρογνώμονα στον τομέα της άμυνας στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων NUPI, τα σκανδιναβικά πολεμικά αεροσκάφη θα έχουν επαρκή εμβέλεια «για να μπορούν να υπερασπιστούν ευέλικτα τόσο την περιοχή όσο και τις παρακείμενες θαλάσσιες λεκάνες έναντι αεροπορικών επιθέσεων».

Ο ειδικός υπενθύμισε ότι οι σκανδιναβικές χώρες εκσυγχρονίζουν τις αεροπορικές τους δυνάμεις. Η Δανία έχει αγοράσει 27 σύγχρονα μαχητικά F-35, η Φινλανδία – 64 τέτοια αεροσκάφη και η Νορβηγία – 52. – Συνολικά 143 αεροσκάφη πέμπτης γενιάς στις σκανδιναβικές χώρες είναι μια σημαντική δύναμη για τα ευρωπαϊκά πρότυπα – εκτίμησε ο Solli.

Επιπλέον, υπενθύμισε, η Σουηδία θα βάλει σε υπηρεσία 60 νέα αεροσκάφη Gripen E, ενώ θα διατηρήσει 60 αναβαθμισμένα  αεροσκάφη Gripen C/D.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας