Κινητοποίηση των καλλιτεχνών–Να αποσυρθεί η ρύθμιση δώρο στους επιχειρηματίες του πολιτισμού!

412

«Απόσυρση της ρύθμισης – δώρο στους επιχειρηματίες του κλάδου. Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας παντού». Με αυτό το σύνθημα καλλιτέχνες ανταποκρίνονται στο..

Απόσυρση της ρύθμισης – δώρο στους επιχειρηματίες του κλάδου. Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας παντού». Με αυτό το σύνθημα καλλιτέχνες ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου για έκτακτη κινητοποίηση αυτή την ώρα στο Υπουργείο απαιτώντας να αποσυρθούν τώρα οι διατάξεις που ήρθαν «εν μια νυκτί» από την κυβέρνηση και να υπογραφούν άμεσα συλλογικές συμβάσεις παντού και μέτρα ασφάλειας στους χώρους συνάθροισης κοινού!

Επόμενο κάλεσμα είναι για την Τετάρτη 29 Μάρτη στις 12 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Πολιτισμού.

Όπως σημειώνει σε κάλεσμά του ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, μετά το ΠΔ85 και τις μεγάλες κινητοποιήσεις, μέσα σε ένα νομοσχέδιο με αφορμή το έγκλημα στα Τέμπη, η κυβέρνηση επιλέγει από την πίσω πόρτα να κάνει ένα δωράκι στους επιχειρηματίες, τα Ιδρύματα, τους «μεγάλους» του πολιτισμού…

Αναφέρει επίσης ότι «η κυβέρνηση κάτω από τον τίτλο “καταπολέμηση της μαύρης εργασίας” στο χώρο των καλλιτεχνών :

  • Διαχωρίζει την εργασία της πρόβας από την εργασία της παράστασης δίνοντας το δικαίωμα η πρόβα να πληρώνεται με ατομικές συμβάσεις (όχι συλλογικές), όποιας μορφής θέλει ο εργοδότης (ωρομίσθιο, μπλοκάκι…). Δηλαδή για μια 2ωρη πρόβα παράδειγμα 5 ευρώ την ώρα…! Η πρόβα δεν αποτελεί παράπλευρη δραστηριότητα στα πλαίσια της δουλειάς του καλλιτέχνη αλλά είναι πολύωρη και κοπιαστική προετοιμασία για την παρουσίαση. Δεν δεχόμαστε με κανένα τρόπο τον διαχωρισμό της από την παρουσίαση και ούτε την επιβολή ειδικού καθεστώτος εργασίας.
  • Ο εργοδότης θα μπορεί να απολύει όποτε θέλει στη μέση των προβών χωρίς να δίνει το λόγο (αυτό καταργεί και τον ίδιο τον αστικό κώδικα). Δηλαδή ο εργοδότης μπορεί να καταγγείλει τη Σύμβαση ενός μουσικού, χωρίς να επικαλεστεί κανένα λόγο ακόμα και όταν ο μουσικός έχει υπογράψει Σύμβαση , έχει ολοκληρώσει τις πρόβες του και είναι έτοιμος να ξεκινήσει τις εμφανίσεις.
  • Μέσα από την υποχρεωτική ψηφιακή κάρτα εργασίας, η δουλειά μας που όλοι γνωρίζουμε τις ειδικές της απαιτήσεις και προετοιμασία (καθημερινή μελέτη), θα καταγράφεται ως δίωρη, τρίωρη και θα αμείβεται με εξευτελιστικά ωρομίσθια. Ειδικά στο επάγγελμα μας που δεν έχει καθοριστεί ποιο είναι το πλήρες ωράριο.»

Ο ΠΜΣ προσθέτει πως αυτή η fast track διάταξη έρχεται να συζητηθεί στη βουλή, ως δωράκι στην εργοδοσία, που σε μια σειρά χώρους πιέζεται ή είναι σε διαδικασία υπογραφής ΣΣΕ, όπως τα μαγαζιά εστίασης, η ΕΡΤ, η ΕΛΣ, αλλά και στα εμπορικά Θέατρα για τους Ηθοποιούς κ.α.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας