Κιμ: “Ο ρώσικος στρατός θα κερδίσει μια σπουδαία νίκη”-Ιστορική συνάντηση Πούτιν-Κιμ

1308

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε πρόποση για «τη μελλοντική ενίσχυση της συνεργασίας» με την Πιονγιάνγκ, με την ευκαιρία του γεύματος που οργανώθηκε προς τιμήν του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος επισκέφθηκε το κοσμοδρόμιο του Βοστότσνι στη ρωσική Άπω Ανατολή και αναχώρησε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Ρώσο πρόεδρο, όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Μια πρόποση για την ενίσχυση της φιλίας και της συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες μας», δήλωσε ο Πούτιν, όρθιος πίσω από ένα μακρύ τραπέζι και έχοντας γύρω του υψηλόβαθμούς Ρώσους και Βορειοκορεάτες αξιωματούχους, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν από τη ρωσική κρατική τηλεόραση.

«Στην ευζωία και την ευημερία των λαών μας», πρόσθεσε σε επίσημο τόνο, πριν σηκώσει το ποτήρι του με κόκκινο κρασί και έχοντας στα δεξιά του τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

«Η επίσκεψή σας διεξάγεται επίσης σε ατμόσφαιρα συντροφικότητας και φιλίας», είπε ακόμη ο Ρώσος πρόεδρος ενώπιον του Κιμ Γιονγκ Ουν. Στη συνέχεια κοίταξε στα μάτια τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του και τον διαβεβαίωσε: «Ένας παλιός φίλος αξίζει περισσότερο από δύο νέους».

«Σήμερα προσπαθούμε να ενισχύσουμε τους δεσμούς συντροφικότητας και καλής γειτονίας, ενεργώντας υπέρ της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην κοινή περιφέρειά μας», είπε ακόμη ο Πούτιν, σύμφωνα πάντα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν από τη ρωσική κρατική τηλεόραση.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπενθύμισε πως οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα «εγκαθιδρύθηκαν στη διάρκεια του αγώνα για την ελευθερία της Κορέας το 1945, όταν οι Σοβιετικοί και οι Κορεάτες στρατιώτες συνέτριψαν δίπλα δίπλα τους Ιάπωνες στρατιωτικούς».

Ο Κιμ από την πλευρά του είπε στον Ρώσο πρόεδρο μέσω διερμηνέα πως είναι σίγουρος ότι ο στρατός και ο λαός της Ρωσίας θα θριαμβεύσουν εναντίον του «κακού», στο οποίο συμπεριέλαβε τον ιμπεριαλισμό της Δύσης στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πριν κάνει μια πρόποση υπέρ της υγείας του Πούτιν, της νίκης της «μεγάλης Ρωσίας», της ρωσοκορεατικής φιλίας και της υγείας όλων των παρευρισκομένων, ο Κιμ δήλωσε πως έχει την πεποίθηση ότι η Ρωσία θα νικήσει σ’ αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρησή» της στην Ουκρανία.

«Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι ο ηρωικός ρωσικός στρατός και λαός θα είναι οι λαμπροί κληρονόμοι της παράδοσης της νίκης, θα επιδείξουν με αυτοπεποίθηση ανεκτίμητη αξιοπρέπεια και τιμή στα μέτωπα της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», δήλωσε ο Κιμ μέσω διερμηνέα, πριν υψώσει ένα ποτήρι κρασί.

«Ο ρωσικός στρατός και λαός θα κερδίσουν σίγουρα μια σπουδαία νίκη στον ιερό αγώνα για την τιμωρία ενός μεγάλου κακού που διεκδικεί ηγεμονία και τροφοδοτεί μια επεκτατική αυταπάτη», πρόσθεσε ο Κιμ.

Πριν από το επίσημο γεύμα τους, οι δύο ηγέτες είχαν συνομιλήσει για περισσότερο από δύο ώρες, πρώτα παρουσία των αντίστοιχων αντιπροσωπειών και στη συνέχεια σε τετ-α-τετ, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Επίσκεψη του Κιμ Γιονγκ Ουν στο Βλαδιβοστόκ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν θα συνεχίσει την περιοδεία του στη ρωσική Άπω Ανατολή με μια επίσκεψη στο Βλαδιβοστόκ και σε στρατιωτικές και σε άλλες βιομηχανίες στο Κομσομόλσκ-ον-Αμούρ, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος είχε νωρίτερα συνομιλίες με τον Κιμ στο Κοσμοδρόμιο του Βολτότσνι, δήλωσε επίσης πως υπάρχουν ευκαιρίες για διμερή στρατιωτικοτεχνική συνεργασία, αν και πρόσθεσε πως η Ρωσία θα συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις της.

Ο Πούτιν διευκρίνισε πως στο Βλαδιβοστόκ η Ρωσία θα επιδείξει στον Κιμ τις δυνατότητες του ρωσικού Στόλου του Ειρηνικού. Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε πως η χώρα του έχει επίσης κάτι να προσφέρει στη Βόρεια Κορέα στον τομέα της γεωργίας.

Προοπτικές για συνεργασία με την Πιονγιάνγκ στο Διάστημα

Οι συνομιλίες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν ήταν «σημαντικές και ουσιαστικές», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Μιλώντας μετά τις συνομιλίες των δύο ηγετών στη ρωσική περιφέρεια της Άπω Ανατολής, ο Πεσκόφ πρόσθεσε πως η Βόρεια Κορέα ενδιαφέρεται για συνεργασία με τη Ρωσία στους τομείς της αεροπορίας και των μεταφορών.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε επίσης πως η Ρωσία θεωρεί ότι υπάρχουν προοπτικές για να συνεργασθεί με τη Βόρεια Κορέα στο Διάστημα, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Πεσκόφ πρόσθεσε πως η Ρωσία θα ενισχύσει τη συνεργασία με τη Βόρεια Κορέα σε όλα τα μέτωπα, ενώ διευκρίνισε πως οι δύο ηγέτες δεν συζήτησαν για τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου.

Λαβρόφ: Η Δύση αθέτησε υποσχέσεις για τη Βόρεια Κορέα

Το γεωπολιτικό κλίμα έχει αλλάξει εντελώς από τότε που ο ΟΗΕ επέβαλε κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγορώντας τη Δύση ότι αθετεί τις δεσμεύσεις της για την παροχή ανθρωπιστικής υποστήριξης στην Πιονγιάνγκ.

Ο Λαβρόφ έκανε τις δηλώσεις αυτές σε δημοσιογράφο της ρωσικής τηλεόρασης κατά τη διάρκεια της συνάντησης κορυφής ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στην ρωσική Άπω Ανατολή. Από το 2006 ο ΟΗΕ έχει επιβάλει κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα για τα απαγορευμένα προγράμματά της πυρηνικών όπλων και πυραύλων, τις οποίες είχε υποστηρίξει η Ρωσία.

«Οι κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας υιοθετήθηκαν σε μια εντελώς διαφορετική γεωπολιτική κατάσταση, όταν υπήρχαν προβλήματα για την εδραίωση διαλόγου (με την Πιονγιάνγκ), όταν υπήρχαν αρκετά σοβαρές συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας», δήλωσε ο Λαβρόφ στον δημοσιογράφο της ρωσικής τηλεόρασης Πάβελ Ζαρούμπιν.

Ο Λαβρόφ σημείωσε ότι ο λόγος που η Ρωσία και η Κίνα μπλόκαραν πέρυσι περαιτέρω σχέδιο κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας που είχαν συντάξει οι ΗΠΑ ήταν ότι η Δύση είχε δώσει τον καιρό που επιβλήθηκαν οι αρχικές κυρώσεις ψευδή υπόσχεση για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.

«Αυτό ήταν άλλο ένα ψέμα. Εμείς, οι Κινέζοι και οι Βορειοκορεάτες εξαπατηθήκαμε», σημείωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Σε ξεχωριστό απόσπασμα που αναρτήθηκε από τον Ζαρούμπιν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο δημοσιογράφος έθεσε ξανά το ζήτημα των κυρώσεων στον Λαβρόφ και του ζήτησε να σχολιάσει τις πληροφορίες δυτικών μέσων ενημέρωσης ότι η συνάντηση Πούτιν-Κιμ μπορεί να οδηγήσει στον εφοδιασμό της Βόρειας Κορέας με όπλα από τη Ρωσία ή το αντίστροφο.

Ο Λαβρόφ δεν απάντησε ευθέως, αλλά δήλωσε ότι η Δύση αθέτησε τις συμβατικές συμφωνίες, παρέχοντας όπλα σοβιετικής εποχής στην Ουκρανία -σε αναφορά στα όπλα που έχουν παρασχεθεί στο Κίεβο από χώρες στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη που κάποτε ανήκαν στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας, αλλά τώρα είναι μέλη του NATO.

Ο Λαβρόφ τόνισε ότι αυτό παραβιάζει «κάθε δυνατή συμβατική υποχρέωση», επειδή τα όπλα είχαν αρχικά παρασχεθεί από τη Μόσχα με πιστοποιητικά τελικού χρήστη που εμπόδιζαν τη μεταβίβασή τους σε τρίτα μέρη.

Ο ισχυρισμός του Λαβρόφ ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Βόρεια Κορέα είναι προϊόν διαφορετικής παγκόσμιας κατάστασης και κακής πίστης εκ μέρους αναξιόπιστων δυτικών δυνάμεων έρχεται τη στιγμή που η τήρηση των κυρώσεων αυτών από την ίδια τη Ρωσία βρίσκεται στο μικροσκόπιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας