Κεϋνσιανή στροφή

1432
Η ιδιωτικοποίηση των πάντων(ενέργεια,δρόμοι,λιμάνια κ.λ.π) οδηγεί αναγκαστικά στην παρέμβαση και στην λήψη μέτρων κευνσιανικού τύπου,δηλαδή στην όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή του κράτους στις ενέργειες των ιδιωτικών εταιρειών σε βασικά κοινωνικά, οικονομικά αγαθά,προκειμένου να περιορίσει τις υψηλές ανατιμήσεις και τις ατελείς υπηρεσίες αυτών. Παρ’ όλα αυτά τα μέτρα,που εν πολλοίς δηλώνουν και την πλήρη αποτυχία του νεοφιλελευθερισμού παγκοσμίως,ως ένα οικονομικό σύστημα που αφήνει στο έλεος των ιδιωτών τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα,οι πολίτες- και όσο ο χρόνος περνάει ακόμη περισσότερο- υφίστανται,ένεκα του αχαλίνωτου στασιμοπληθωρίσμου,σημαντική μείωση του πραγματικού και διαθέσιμου εισοδήματός τους. Λαμβάνοντας υπ’όψιν ότι επί της ουσίας διανύουμε προεκλογική περίοδο,ουδείς γνωρίζει εάν μετά τις εκλογές αυτά τα μέτρα- κευνσιανικού τύπου- θα αυξηθούν- όπως πρέπει και επιβάλλεται- ή όχι.
Οι συστάσεις προς τους πολίτες,από τις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις,δείχνουν ότι όπως και με τον ίο,έτσι και ως προς τις συνέπειες του πολέμου,επιλέγεται συνειδητά αντί του πρόταξης ως πολιτικής των κυβερνητικών ευθυνών και πάλι οι πολίτες να αναλάβουν την ατομική τους ευθύνη. Ο ΥΠ.ΟΙΚ. της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ κάλεσε τους πολίτες της Γερμανίας να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας κατά 10% μη χρησιμοποιώντας αυτοκίνητα κατά την περίοδο του Πάσχα,αλλά ποδήλατα και τρένα. Ο επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Δικτύων πρότεινε την απαγόρευση της σάουνα και να θερμένονται οι πολίτες το πολύ με 19 βαθμούς στα σπίτια τους και να μην κάνουν καθημερίνα ντουζ. Την ίδια στιγμή ο εμπειρογνώμονας του CDU σε θέματα ενέργειας Fabian Gramling δήλωσε στην Bild ότι ” το να λες στους ανθρώπους πόσο ζεστή πρέπει να είναι η κρεβατοκάμαρά τους ακούγεται ως απελπισία”. (www. Capital.gr 16-4-2022).
Η Ομοσπονδιακή Υπουργός Εσωτερικών του Βερολίνου Νάνσυ  Φίσερ σε συνέντευξή της στην Handelsblatt αναφέρθηκε στις προμήθειες αγαθών και συνέστησε στους πολίτες να δημιουργήσουν σταδιακά αποθέματα 10 λίτρων νερού και υγρών,3,5 κιλά σιτηρά,ψωμί,πατάτες,ρύζι,ζυμαρικά,1,5 κιλό κρέας,ψσρι,αυγά. Ταυτοχρόνως δήλωσε ότι γίνεται απογραφή των καταφυγίων στην Γερμανία(www.protothema.gr 2-5-2022).
Στο διάγγελμά του ο Έλληνσς πρωθυπουργός μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ” Η φθηνότερη ενέργεια όμως είναι αυτή που δεν καταναλώνεται ποτέ. Συνεπώς μικρές αλλαγές στις συνήθειές μας,όπως μικρές αλλαγές στις ρυθμίσεις των κλιματιστικών μας θα φέρουν αμέσως και χαμηλότερους λογαριασμούς(dikaiologitika.gr 5-5-2022).
Γίνεται αντιληπτό ότι με διαφορετικό τρόπο απευθύνεσαι στους Γερμανούς πολίτες από ότι στους Έλληνες. Ωστόσο το κοινό σημείο υπάρχει και είναι να μειώσουν οι πολίτες την κατανάλωση ενέργειας. Την ίδια στιγμή το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που αφορά τα αποτελέσματα των εταιρειών κατά την διάρκεια της ενεργειακής κρίσης( Οκτώβριος 2021-Μάρτιος 2022) αναφέρει ότι η κερδοφορία των καθετοποιημένων προμηθευτών ( ΔΕΗ και ιδιώτες) ήταν αυξημένη κατά 927 εκατ.ευρώ. Εξ αυτών αφαιρούνται 336 εκατ. ευρώ που χορήγησε ως έκπτωση η ΔΕΗ στους πελάτες της( Αύγουστος 2021- Μάρτιος 2022). Σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ( Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών) που έγινε μεταξύ 5-10/4/2022 σε δείγμα 1000 καταναλωτών το 61% μείωσε τις αγορές τροφίμων και ειδών παντοπωλείου και το 60% μείωσε την κατανάλωση ρεύματος(ethnos.gr 9-5-2022).
Αυτές οι καταγραφόμενες τάσεις και όσο ο πόλεμος συνεχίζεται προφανώς  θα αυξάνονται. Η επισιτιστική κρίση και ένεκα της επιλεχθείσας πολιτικής επιβολής οικονομικών κυρώσεων από την Δύση στην Ρωσία θα κλιμακωθεί έτι περισσότερον και όσο ο ήδη διψήφιος πληθωρισμός θα αυξάνεται,τόσο οι πολίτες θα υφίστανται αφαίμαξη των εισοδημάτων τους. Ως εκ τούτου ο προστατευτισμός των Ελληνικών προιόντων, τα οποία παράγει κυρίως ο πρωτογενής τομέας παραγωγής, επιβάλλεται,προκειμένου οι παραγωγοί να συνεχίσουν να τροφοδοτούν την εσωτερική αγορά με τα προιόντα τους,έχοντας την στήριξη από την πολιτεία στην μείωση του κόστους παραγωγής,ώστε τα προιόντα τους να είναι προσιτά στον Έλληνα καταναλωτή. Τα μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση θα έπρεπε ήδη να έχουν ληφθεί,προκειμένου να αντιμετωπιστεί επιτυχώς η επάρκεια στην αγορά κυρίως στον άμεσο μέλλοντα χρόνο. Είναι η εποχή του τέλους του νεοφιλελευθερισμού και της επαναφοράς των πλουτοπαραγωγικών πόρων στην υπηρεσία και προς όφελος των πολιτών.
” ΣΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟ ΜΠΑΧ
[….] Χαίρε ψυχρέ Γαλαξία
η παραδείσια σκόνη στα πρόσωπα
χαίρε ουρανοδρόμε και χαίρε ορθόδοξε[….]
έχεις τον άνωθεν έρωτα σα Μάρκος Ευγενικός
έχεις το τρίχινο ράσο του Νικηφόρου Φωκά τη γλώσσα του Χρυσόστομου
τ’άυλα που είδεν Ισαάκ ο Σύρος[….]”
( Νίκος Καρούζος” Τα ποιήματα Α’ 1961-1978″ Γ’ Έκδοση “Ίκαρος” 2002,σελ.169).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας