Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυρίου Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στην επερχόμενη σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους μπαίνουν στο μικροσκόπιο του Καθηγητή της σχολής Ευελπίδων, Κυρίου Κώστα Γρίβα
Για την προσεχή Τετάρτη, 12 Ιουλίου, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, είναι προγραμματισμένο το τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν. Αν το χρονοδιάγραμμα της συνόδου τηρηθεί τότε οι δύο ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν περί τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης.
Στο πλευρό του πρωθυπουργού θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, παρούσα θα είναι και η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και η διπλωματική σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη, η Άννα Μαρία Μπούρα. Από πλευράς Τουρκίας, μαζί με τον κ. Ερντογάν θα βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο εκπρόσωπος Τύπου Τσαγατάι Κιλίτς, στενός σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, και ενδεχομένως ο επικεφαλής της ΜΙΤ Κύριος Καλίν.
Στην ομιλία του στην Ελληνική Βουλή, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά συζητάει μόνο μια διαφορά με την Τουρκία, δηλαδή τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, με τον πρωθυπουργό να επισημαίνει ότι για το θέμα αυτό το Δικαστήριο της Χάγης θα μπορούσε να είναι μια διέξοδος. Η χάραξη υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ ήταν πάντα ένα δύσκολο θέμα λόγω των Τουρκικών διεκδικήσεων. Γκρίζες ζώνες, αμφισβήτηση κυριαρχίας ήταν στο τραπέζι από την δεκαετία του 1990. Τα τελευταία χρόνια προστέθηκαν το Τουρκολιβυκό σύμφωνο και η Γαλάζια Πατρίδα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει δείξει για το θέμα η Ουάσιγκτον με τον υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν να έχει επικοινωνία τόσο με τον Έλληνα Πρωθυπουργό όσο και με τον Τούρκο Υπουργό εξωτερικών μέσα στην εβδομάδα που μας πέρασε.
Ο Κύριος Καθηγητής μιλάει και για τα νέα Τουρκικά αιτήματα για τα στενά και την Κύπρο.
Το ένα ζήτημα σχετίζεται με την ονομασία των Στενών των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου, Στους επιχειρησιακούς χάρτες του ΝΑΤΟ τα Δαρδανέλια και ο Βόσπορος αναφέρονται ως Στενά. Η Τουρκία αξιώνει να αναφερθούν στα έγγραφα και στους χάρτες του ΝΑΤΟ ως Τουρκικά Στενά ενώ το άλλο ζήτημα αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία, με δεδομένο ότι το ΝΑΤΟ επεκτείνει την επιχειρησιακή του δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβάνοντας και την Κύπρο, παρότι δεν είναι μέλος του. Η χώρα θα παίξει σημαντικό ρόλο, με δεδομένη την ισχυρή παρουσία της Ρωσίας στην περιοχή της Δυτικής Συρίας. Η Τουρκία δεν δέχεται την παρουσία σε χάρτες του ΝΑΤΟ κράτους με το όνομα Κυπριακή δημοκρατία.