Τον αντιμετώπισαν σα να ήταν… ληστής τραπεζών
Εικόνες που θυμίζουν Ισπανία εκτυλίχθηκαν στην Καστοριά όπου το ξενοδοχείο «Αιολίς» κατασχέθηκε και ο ιδιοκτήτης αντιμετωπίστηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις της κυβέρνησης Μητστοτάκη σα να ήταν ο… Τζον Ντίλιγκερ.
Έξω από το ξενοδοχείο βρισκόταν μεγάλη αστυνομική δύναμη, με δικαστικό επιμελητή να ξεκινάει τη διαδικασία κατάσχεσης του ξενοδοχείου και ενώ, όπως ανέφεραν οι ιδιοκτήτες, εκκρεμεί η υπόθεση τους.
Στο σημείο ήταν και ασθενοφόρο, προφανώς επειδή γνώριζαν τι θα επακολουθούσε.
Η κατάληξη ήταν οι αστυνομικοί να σέρνουν τον ιδιοκτήτη, να τον πετάνε στο πεζοδρόμιο και τον κόσμο να οργίζεται και να φωνάζει «ντροπή» και «αλήτες» προς τις αστυνομικές δυνάμεις.
Η δε μάνα του ιδιοκτήτη φώναζε να μην χτυπάνε το παιδί της και στα όρια της κατάρρευσης ήταν και ο ηλικιωμένος πατέρας του.
Βέβαια αυτό είναι το «σήμα» που δόθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τον Άρειο Πάγο ο οποίος απεφάνθη με μεγάλη πλειοψηφία (56-9) ότι οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers) μπορούν να κάνουν πλειστηριασμούς ως δικαιούχοι διάδικοι για λογαριασμό των funds ανοίγοντας τον δρόμο σε μαζικούς πλειστηριασμούς των λεγόμενων “κόκκινων” οφειλετών που σε πρώτη φάση υπολογίζονται σε… 150.000!
Ο Άρειος Πάγος κινήθηκε με πρωτοφανείς ταχύτητες (ούτε οι servicers το περίμεναν αυτό και φυσικά ούτε και οι δανειολήπτες) και έδωσε επί της ουσίας τα ακίνητα χιλιάδων Ελλήνων στα funds.
Mε λίγα λόγια θα σταματήσουν οι αναστολές που «πατούσαν» στο θέμα της νομιμοποίησης των servicers.
Εκτιμάται ότι την επόμενη τριετία αναμένεται να βγουν σε πλειστηριασμό, κυρίως από τους servicers, 150.000 ακίνητα, εκ των οποίων τα μισά θα είναι οικιστικά και τα άλλα μισά επαγγελματικά.
Από αυτούς τους πλειστηριασμούς επιτυχείς θα είναι το 30%, δηλαδή σε ετήσια βάση περί τα 15.000 ακίνητα, οικιστικά και επαγγελματικά θα αλλάξουν ιδιοκτήτη.