Κομμένοι δρόμοι, διακοπές στην ηλεκτροδότηση, τόνοι λάσπης, φόβοι για νέα πλημμυρικά φαινόμενα είναι κάποια από τα προβλήματα που συνθέτουν την επόμενη μέρα της κακοκαιρίας «Ηλίας».
Απόγνωση και οργή στις πληγείσες περιοχές που η κακοκαιρία Elias ισοπέδωσε ό, τι είχε απομείνει όρθιο από τον Daniel. Σοβαρά είναι τα προβλήματα σε Βόρεια Εύβοια, Βόλο, Παλαμά, Φθιώτιδα και Λάρισα όπου το οδικό δίκτυο είναι κατεστραμμένο, η υδροδότηση αμφίβολη έως ανύπαρκτη, οι λάσπες έχουν σκεπάσει τα πάντα, και τα νερά των πλημμυρών έχουν παρασύρει λύματα με αποτέλεσμα η δυσοσμία να είναι αφόρητη και να ελλοχεύει απειλή για τη δημόσια υγεία.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση στις 27/9/2023 από τον διοικητή της 5ης υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Φώτη Σερέτη, έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά στην Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα εννέα κρούσματα λεπτοσπείρωσης εκ των οποίων ένας ασθενής έχει καταλήξει και δυο νοσηλεύονται.
Η ζωή μας πλέον έχει αλλάξει. Με τη πρώτη βροχή θα πρέπει να προσέχουμε
Μιλώντας στο «Mega Σαββατοκύριακο», η Βάσω Παυλίδη, κάτοικος Βόλου, είπε πως στο χωριό της είχαν τα ιδία προβλήματα όπως στην κακοκαιρία Daniel.
«Με την πρώτη βροχή θα πρέπει να προσέχουμε»
«Γέμισαν τα λύματα στο υπόγεια και μυρίζει από τον βόθρο. Έχουν έρθει τα μηχανήματα και έχουν μαζέψει τη λάσπη και τα έχουν αφήσει σε κάθε τετράγωνο. Έχει σκόνη έξω και εγώ που είμαι έγκυος δεν μπορώ να βγω και πρέπει να προσέχω πολύ. Για να κάνω μπάνιο φανταστείτε, βράζω το νερό».
Η ίδια επεσήμανε πως δεν έχουν καμία ενημέρωση.
«Εμείς κάναμε την αίτηση για αποζημίωση γιατί κάηκε ο καυστήρας αερίου στο υπόγειο, ήρθε η Πολιτική Προστασία για αυτοψία αλλά δεν έχουμε ενημέρωση. Αυτό που λέμε εμείς μεταξύ μας με τους κατοίκους είναι πως επειδή τα υπόγεια θεωρούνται βοηθητικοί χώροι, δεν νομίζουμε πως αποζημιωθούμε. Η ζωή μας πλέον έχει αλλάξει. Με τη πρώτη βροχή θα πρέπει να προσέχουμε».
Χωρίς νερό ο Βόλος
Ο Βόλος δεν έχει πόσιμο νερό εδώ και βδομάδες ενώ υπάρχουν και προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Συνεργεία του δήμου και της περιφέρειας προσπαθούν να απομακρύνουν τις λάσπες και τα φερτά υλικά από τους δρόμους και η κυκλοφορία διακόπτεται προκειμένου να γίνουν οι εργασίες.
Τα σχολεία θα ανοίξουν παρόλα αυτά τη Δευτέρα, με τις αρχές να αναφέρουν πως έχουν εξασφαλίσει υδροδότηση και ηλεκτροδότηση σε αυτά ενώ θα διατεθούν δωρεάν εμφιαλωμένα στους μαθητές. Από την επαναλειτουργία των σχολείων ωστόσο εξαιρούνται αυτά που έχουν υποστεί ζημιές.
Τα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά είναι το 6ο Λύκειο και τα 7ο και 9ο Γυμνάσια Βόλου, όπως και το ΕΕΕΕΚ και το 4ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας, λόγω προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση του κτιρίου και το ΙΕΚ και το 4ο ΕΠΑΛ στο Φυτόκο, λόγω σοβαρών ζημιών σε αίθουσες του κτιρίου, ενώ στα σχολεία της περιφέρειας του Δήμου Βόλου η λειτουργία θα γίνει για όσα υπάρχει προσβασιμότητα, ενώ τα άλλα θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεοτέρας.
Αποκομμένο το Πήλιο
Στην υπόλοιπη Μαγνησία, στις περιοχές που επλήγησαν, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και κυρίως στο Νότιο Πήλιο όπου η καταστροφή επαναλήφθηκε στη Μηλίνα για δεύτερη φορά τις τελευταίες 20 ημέρες και οι κάτοικοι είναι σε απόγνωση. Οι χείμαρροι κατέβασαν τεράστιες ποσότητες νερού και «αποτελείωσαν» ό,τι είχε γλυτώσει από την προηγούμενη θεομηνία. Καταστράφηκαν κτίρια, σπίτια, ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ και δεκάδες αυτοκίνητα.
Η θάλασσα σε όλο τον κλειστό κόλπο του Παγασητικού είναι γεμάτη με φερτά υλικά που επιπλέουν και έχουν καλύψει την επιφάνεια του νερού,ενώ το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ξεκινά μετρήσεις από αύριο για να ελέγξει την καταλληλότητα των νερών, ειδικά για τα αλιεύματα της περιοχής, αφού η επιβάρυνση του Παγασητικού είναι μεγάλη από τις φερτές ύλες, αλλά και εξαιτίας της λίμνης Κάρλας που το άνοιγμα του θυροφράγματος για τη διοχέτευση των νερών στη θάλασσα, έχει επιβαρύνει τον θαλάσσιο κόλπο.
Χαριστική βολή στη Β. Εύβοια
Δραματική είναι η κατάσταση στη Βόρεια Εύβοια με τους κατοίκους να μιλούν για χαριστική βολή, καθώς οι περιοχές τους είχαν πληγεί πρόσφατα. Προσπαθούν να απομακρύνουν χιλιάδες τόνους από λάσπη που βρίσκεται κυριολεκτικά μέσα στα σπίτια τους.
Νερά και λάσπες συνεχίζουν να προκαλούν προβλήματα αφού ουσιαστικά τα βουνά δεν έχουν στεγνώσει ακόμη
Στις Ροβιές, που οι χείμαρροι πέρασαν μέσα από το χωριό, συνεχίζονται οι αντλήσεις των υδάτων από την Πυροσβεστική, καθώς έχουν πλημμυρίσει υπόγεια μεταξύ των οποίων και επαγγελματικές εγκαταστάσεις ξενοδοχείων. Εφιαλτικές εικόνες από την Κρύα Βρύση του Δήμου Λίμνης-Μαντουδίου-Αγίας ‘Αννας όπου ένας σπίτι ολόκληρο παρασύρθηκε και βουλιάζει, στην ορμή ενός χειμάρρου της περιοχής.
Ο χείμαρρος, έγινε ένα τεράστιο ποτάμι, λόγω του μεγάλου όγκου των νερών.Διεύρυνε την κοίτη του και ουσιαστικά πέρασε μέσα από τα σπίτια.
Τεράστιος είναι ο όγκος του νερού που έπεσε στην περιοχή της Ιστιαίας. Νερά και λάσπες συνεχίζουν να προκαλούν προβλήματα αφού ουσιαστικά τα βουνά δεν έχουν στεγνώσει ακόμη.
Οι κάτοικοι μιλούν για οικοσκευές που χάθηκαν, για εγκαταστάσεις που θυσιάστηκαν, για επαγγελματικούς χώρους που δεν υπάρχουν πια. Οι κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο είναι συνεχές φαινόμενο και εκατοντάδες χωματουργικά μηχανήματα δουλεύουν ακατάπαυστα σε διάφορες περιοχές για να μπορέσουν να απομακρύνουν τις καταπτώσεις κατά μήκος του οδικού δικτύου.
Καταστροφές στα αντιπλημμυρικά
Οι προσπάθειες των χαματουργικών συνεργείων της Περιφέρειας προσπαθούν να αποκαταστήσουν έστω πρόχειρα το οδικό δίκτυο της Β. Εύβοιας προκειμένου να μπορέσει να επιτραπεί η κυκλοφορία ενώ δεν λείπει η ανησυχία για τα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προσωπικού της Διεύθυνσης Δασών της Εύβοιας τα μικρά τεχνικά έργα «συγκράτησαν αρκετά από τα υλικά αλλά πλέον θέλουν επισκευές ή ακόμα και συμπληρώσεις για να μπορούν να λειτουργήσουν».
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας κ. Γιώργο Κελαϊδίτη «καταβλήθηκε προσπάθεια να θωρακίσουμε τις ευάλωτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας με συνέπεια να αποτρέψουμε, να μετριάσουμε, σε πολλές περιπτώσεις, τις συνέπειες αυτού του φαινομένου» για να συμπληρώσει με νόημα πως «αυτές οι παρεμβάσεις δεν ήταν αρκετές για να εμποδίσουν την καταστροφή που υπέστησαν και πολλές περιοχές αλλά και αγροτικές εγκαταστάσεις και επιχειρήσεις».
Παλαμάς: Ελπίζουν σε υποχώρηση των νερών
Στην υποχώρηση της στάθμης των νερών ελπίζουν οι αρμόδιες αρχές για το δήμο Παλαμά, της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, καθώς περιοχές αντιμετωπίζουν και σήμερα σοβαρά προβλήματα από την τελευταία κακοκαιρία Elias. Ολόκληρα χωριά έχουν εγκαταλειφθεί εκ νέου από τους κατοίκους, ενώ σε άλλα οι δρόμοι τους και οι αυλές των σπιτιών έχουν κατακλυστεί από νερά. Μηχανήματα βρίσκονται σε επιφυλακή και προχωρούν σε τεχνικές παρεμβάσεις όπου είναι αναγκαίο, για να εμποδιστεί η ροή των νερών προς κατοικημένες περιοχές.
Σίγουρα, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Παλαμά κ. Γιώργος Σακελλαρίου, είναι καλύτερη η εικόνα από τι προηγούμενες μέρες, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε πώς θα κινηθεί η στάθμη των νερών των ποταμών που φεύγουν εκτός της κοίτης τους. Οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων περιοχών και στις δύο Περιφερειακές Ενότητες, δίνουν καθημερινή μάχη με τη λάσπη για να επιστρέψουν στην καθημερινότητα, με αρκετές δυσκολίες ενώ με μεγάλη ανησυχία και αγωνία αντιμετωπίζουν την επόμενη μέρα της επιβίωσης καθώς καλλιέργειες και ζωϊκό κεφάλαιο έχουν υποστεί ολοκληρωτικές καταστροφές. Καθημερινή είναι και η μάχη των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου που επλήγη από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Φθιώτιδα
Μπορεί την τελευταία στιγμή να σώθηκε, η νότια πλευρά της πόλης και ένα χωριό, από πλημμυρικά φαινόμενα, αφού τα αναχώματα του Σπερχειού ποταμού άντεξαν, όμως τα προβλήματα υπάρχουν σε ιδιαίτερα μεγάλη ένταση. Δεκάδες χείμαρροι έχουν ξεχειλίσει στο κέντρο του νομού, έχουν καταστρέψει υποδομές σε ένα μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου. Οι αρχές έχουν ξεκινήσει την προσπάθεια να αποκαταστήσουν πρόχειρα ορισμένα σημεία, για να επιτραπεί η κυκλοφορία.
Στο Δομοκό, οι εφιαλτικές εικόνες από την προηγούμενη κακοκαιρία, έγιναν περισσότερο εφιαλτικές, τώρα που τα νερά ανεξέλεγκτα κάλυψαν, πάλι, ολόκληρη την περιοχή.
Στα χωριά Σοφιάδα και Πετρίλια, οι κάτοικοι επέστρεψαν και πάλι στα σπίτια τους, μετά την εκκένωση των χωριών τους, αλλά οι καταστροφές γίνονται εφιαλτικές. Ότι πρόλαβαν να διορθώσουν από την προηγούμενη κακοκαιρία, τώρα πλέον θάφτηκε πάλι κάτω από λασπόνερα.
Πλημμυρισμένες περιοχές στη Λάρισα
Μεγάλα τα προβλήματα που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν αρκετές περιοχές του νομού Λάρισας μετά και τις καταστροφικές πλημμύρες που χτύπησαν τον θεσσαλικό κάμπο. Το χωριό Σωτήριο, η Υπέρεια Φαρσάλων, το Αρμένιο, Χάλκη αλλά και μεγάλες εκτάσεις στο δήμο Κιλελέρ είναι πλημμυρισμένες με τις ζημιές να είναι τεράστιες σε σπίτια και καλλιέργειες. Ακόμη συνοικίες της πόλης της Λάρισας που είχαν πληγεί από τις πρώτες πλημμύρες, όπως η Γιάννουλη και ο Αγιος Θωμάς, βρίσκονται σε διαδικασία αποκατάστασης με μερίδα των κατοίκων να συνεχίζουν να καθαρίζουν τα σπίτια τους.
Την ίδια ώρα μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας συνεχίζουν να επιχειρούν για την αποκατάσταση του οδικού δίκτυο στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας. Στην ΠΕ Λάρισας αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Λάρισα-Φάρσαλα και την ΠΕΟ Λάρισας- Βόλου και Φάρσαλα-Σταυρός-Δομοκός, ενώ μηχανήματα της Περιφέρειας επιχειρούν διαρκώς στην επαρχιακή οδό Καρυές- Χαλκιάδες, Πλατύκαμπος- Νίκαια, Χάλκη-Πλατύκαμπος. Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν περιοχές και με το ζήτημα της δημόσιας υγείας, με τους φόβους μολύνσεων να συνεχίζονται στους κατοίκους.