Ενόψει της επιδείνωσης του καιρού ήδη από το βράδυ της Τρίτης, πόσο κινδυνεύει η Αττική από μια σφοδρή κακοκαιρία τύπου Daniel
Μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, η νέα κακοκαιρία Elias σημαίνει συναγερμό στους ειδικούς και προκαλεί ανησυχία.
Η κακοκαιρία ξεκίνησε την επέλασή της από χθες, Δευτέρα, κυρίως στα Καλάβρυτα, το Αίγιο, την Κορινθία και τα Τρίκαλα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, τις επόμενες ώρες τα καιρικά φαινόμενα θα ενταθούν σε πολλές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και στην Αττική.
Αυτό που εντείνει την ανησυχία είναι οι προβλέψεις για πολύωρες σφοδρές βροχοπτώσεις σε συγκεκριμένες περιοχές που ίσως προκαλέσουν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.
Ήδη από νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης, τα μηνύματα του 112 έπεφταν βροχή.
Προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα μέσα στο επόμενο 24ωρο, δέχθηκαν το μεσημέρι οι κάτοικοι της Αχαΐας, της Ιθάκης, της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς αλλά και της Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Μαγνησίας, βόρειας Εύβοιας και Καρδίτσας ενώ λίγο πριν τις 22:00 το βράδυ το 112 ήχησε και στην Αττική.
Ο Κηφισός και τα άλλα «επικίνδυνα σημεία» στην Αττική
Μετά τις ανυπολόγιστες καταστροφές που άφησε πίσω του ο Daniel, γεννήθηκε το ερώτημα «τι θα γινόταν αν μια τέτοια σφοδρή κακοκαιρία χτυπούσε την -πολύ πιο πυκνοκατοικημένη Αττική;».
Τι θα συνέβαινε στον Κηφισό, δεδομένου ότι ο Πηνειός στη Λάρισα υπερχείλισε μετά τον Daniel, και η λίμνη Κάρλα έφτασε να είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας.
Όπως έδειξε αυτοψία του MEGA, στην κοίτη του Κηφισού, στο υπογειοποιημένο τμήμα της, στο ύψος του Ρέντη, συναντά κανείς μπάζα, , σκουπίδια, τεράστιες τσιμεντένιες πλάκες μπλεγμένες με πλαστικά, ρούχα, καροτσάκια σούπερ μάρκετ, καρέκλες, ακόμα και μια στέγη από ελενίτ.
«Αν πέσουν σημαντικές ποσότητες νερού, όπως πέσανε στη Θεσσαλία (κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Daniel), μιλάμε για πάρα πολλές καταστροφές σε πολλές περιοχές» τονίζει ο σπηλαιολόγος, Δημήτρης Θεοδοσόπουλος.
Στη διαδρομή, λίγο πριν την υπογειοποίηση του ποταμιού, συναντά κανείς ακόμη και καλαμιές.
Ομάδα σπηλαιολόγων, με επικεφαλής τον Δημήτρη Θεοδοσόπουλο, προσπάθησε να διασχίσει τα 7 χιλιόμετρα της υπόγειας διαδρομής. Όμως σταμάτησαν στα μισά, στο ύψος των ΚΤΕΛ.
«Κατά τμήματα υπάρχουν πολλές συγκεντρώσεις φερτών υλικών με αποκορύφωμα τη λίμνη που ανακαλύψαμε στο ύψος των ΚΤΕΛ όπου πρακτικά έχει φύγει το τσιμέντο και έχει δημιουργηθεί μια λίμνη 2-2,5 μέτρα» εξήγησε.
Τα τρία «καταστροφικά σενάρια»
Σύμφωνα με τους ειδικούς, σε περίπτωση «νέου Daniel» στην Αττική, υπάρχουν τρία διαφορετικά σενάρια με τον Κηφισό και τους παραποτάμους του να πλημμυρίζουν και να προκαλούν καταστροφές. Στο πρώτο σενάριο πλήττονται περιοχές ως το ύψος της Λεωφόρου Αθηνών, στο δεύτερο σενάριο οι καταστροφές φτάνουν ως περιοχές της Νίκαιας της Καλλιθέας και του Ταύρου. Το τρίτο και χειρότερο σενάριο θέλει τον Κηφισό να πλημμυρίζει τα πάντα ως το παραλιακό μέτωπο.
Όπως αναφέρουν τα σενάρια κινδύνου, πάνω από 35 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε 18 δήμους θα καλυφθούν με νερό από τον Κηφισό. Μάλιστα οι ειδικοί προειδοποιούν ότι λόγω της κλιματικής κρίσης οι αυθαιρεσίες του παρελθόντος μπορεί να αποδειχθούν μοιραίες.
«Σίγουρα θα πλημμυρίσουν σας διαβεβαιώ οικοδομικά τετράγωνα κατά μήκος του ρέματος σε όλους τους δήμους», δηλώνει ο Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Χάρης Κοντοές μιλώντας στο ΣΚΑΪ.
«Εκ των πραγμάτων τα έργα από μόνα τους σαν έργα δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν σε τέτοιου επιπέδου ακραία φαινόμενα», προσέθεσε.
«Δυστυχώς υπάρχουν περιοχές όπου η δόμηση είναι τραγική», είπε από την πλευρά του ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων στην Περιφέρεια Αττικής, Αλέξανδρος Καλογερόπουλος.
«Η Αττική σαν μια έντονα αστικοποιημένη περιοχή όπου ζει ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας σε κάθε περίπτωση αντιμετωπίζει μεγάλο κίνδυνο», δηλώνει ο Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο.
Μάλιστα όπως υπογραμμίζει ο Γενικός Γραμματέας Υδάτων στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Πέτρος Βαρελίδης, «μπορεί ο Κηφισός να έχει σχεδιαστεί για πλημμύρα 50 ή ακόμα και 100 ετών σε κάποια σημεία, όμως τα όμβρια, τα δίκτυα όμβριων σε όλες τις πόλεις είναι σχεδιασμένα για πλημμύρες 10 ή 15 ετών, άρα όταν έχεις τέτοια φαινόμενα πριν πλημμυρίσει το ποτάμι θα πλημμυρίσει ο δρόμος».
«Ωρολογιακή βόμβα» η άναρχη δόμηση και το μπάζωμα των ρεμάτων
Η άναρχη δόμηση και το μπάζωμα ρεμάτων αποτελούν για το Λεκανοπέδιο της Αττικής ωρολογιακή βόμβα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο ο Κηφισός μπορεί να προκαλέσει πλημμυρικά φαινόμενα σε μια περιοχή από το Καματερό και τη Φυλή, ως το Μαρούσι και το Χαλάνδρι, αλλά και σε γειτονιές της Αθήνας και του Μοσχάτου ή στον Πειραιά και το Παλαιό Φάληρο.
Σύμφωνα με τον Διευθυντή Τεχνικών Έργων, Περιφέρεια Αττικής ο τελικός αποδέκτης σχεδόν όλων των αντιπλημμυρικών έργων είναι ο Κηφισός κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα να διοχετεύονται ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες νερού στο ποτάμι.
«Ο κύριος αποδέκτης είναι ο Κηφισός. Και με τα έργα που γίνονται τα αντιπλημμυρικά επί της ουσίας τι κάνουμε, παίρνουμε τα νερά από την επιφάνεια και τα διοχετεύουμε μέσα από σωλήνες και φρεάτια πολύ πιο γρήγορα πια στον τελικό αποδέκτη που είναι ο Κηφισός. Αυτό έχει το πρόβλημα ότι φτάνουν ταυτόχρονα από παντού πολύ μεγαλύτερες ποσότητες νερού», σημειώνει ο Αλέξανδρος Καλογερόπουλος.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ρέματος της Πικροδάφνης, που διατρέχει οκτώ δήμους. Ο αντιπλημμυρικός σχεδιασμός άρχισε να εκπονείται το 2004 και ολοκληρώθηκε το 2022, δηλαδή, 18 χρόνια αργότερα, όπου στις όχθες του βρίσκονται κτισμένα σπίτια.
Live η πορεία της κακοκαιρίας
Η κόκκινη ζώνη
Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους οι περιοχές που μπαίνουν στο κόκκινο για τις επόμενες ώρες και μέχρι το βράδυ της Τετάρτης είναι:
Θεσσαλία, Βοιωτία, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Σποράδες, Εύβοια και Ευρυτανία.
Μαρουσάκης: Θα έχει παράταση ο Elias
Αργή εξέλιξη παρουσιάζει η κακοκαιρία Elias που σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη παραμένει εγκλωβισμένη στο Ιόνιο με το φαινόμενο να επηρεάζει τις δυτικές παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας.
Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, σημειώνονται καταιγίδες στη βόρεια Πελοπόννησο και κατευθύνονται βορειότερα και αναμένεται να περάσουν τον Κορινθιακό Κόλπο και να «χτυπήσουν» την κεντρική Στερεά Ελλάδα. Σημείωσε επίσης ότι από τα ξημερώματα οι καταιγίδες θα χτυπήσουν και την περιοχή της Θεσσαλίας.
Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου, τις επόμενες ώρες το βαρομετρικό χαμηλό θα επηρεάσει τα βορειότερα τμήματα της Πελοποννήσου, τη δυτική και κεντρική Στερεά και στη συνέχεια τμήματα της δυτικής και νότιας Θεσσαλίας όπου θα δεχθούν μεγάλο όγκο νερού και ισχυρές βροχές και καταιγίδες.
Αναφορικά με την Τετάρτη, η κακοκαιρία Elias αναμένεται να επιμείνει στις ίδιες περιοχές, ενώ θα κινηθεί λίγο πιο ανατολικά επηρεάζοντας το μεγαλύτερο τμήμα της Πελοποννήσου, την κεντρική βορειοανατολική Στερεά και την κεντρική, ανατολική και νότια Θεσσαλία. Έντονα φαινόμενα θα παρατηρηθούν και στη βόρεια Εύβοια.