Και για επικουρικές συντάξεις έρχονται fast-track διαδικασίες αμφίβολης έκδοσης και αξιοπιστίας

770
Και για επικουρικές συντάξεις έρχονται

Διαδικασία fast track θα ακολουθήσει η κυβέρνηση και για την έκδοση επικουρικών συντάξεων. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του στόχου για τον εκμηδενισμού των εκκρεμών ληξιπρόθεσμων αιτήσεων για κύριες συντάξεις τον Αύγουστο, ο e-ΕΦΚΑ θα “τρέξει” σχέδιο για τη δραστική μείωση των ληξιπροθέσμων αιτήσεων για επικουρικές συντάξεις, οι οποίες αυτήν τη στιγμή εκτιμώνται από υπηρεσιακά στελέχη του ασφαλιστικού υπερ-φορέα σε 90.000.

Βασικό στοιχείο του σχεδίου αυτού θα είναι η διαδικασία fast track την οποία έχει ήδη θεσπίσει η κυβέρνηση για τις κύριες συντάξεις. Η ίδια διαδικασία, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στελέχη του e-ΕΦΚΑ, θα ισχύσει και για τις επικουρικές συντάξεις από το ερχόμενο φθινόπωρο.

Σύμφωνα με αυτή, για τις αιτήσεις οι οποίες έχουν υποβληθεί έως 31 Μαρτίου 2022 θα μπορεί να εκδοθεί αμέσως εγκριτική συνταξιοδοτική απόφαση με βάση το ηλεκτρονικό ασφαλιστικό ιστορικό του ασφαλισμένου.

Για τις αιτήσεις που υποβάλλονται μετά την 1η Απριλιου 2022, εάν δεν έχει εκδοθεί απόφαση εντός τριών μηνών από την υποβολή της αίτησης, μετά την πάροδο του τριμήνου οι εισηγητές διακόπτουν κάθε αλληλογραφία για επαλήθευση των στοιχείων που έχει υποβάλει ο αιτών και η πράξη απονομής σύνταξης ή η απορριπτική απόφαση εκδίδεται με βάση τα στοιχεία του ηλεκτρονικού ασφαλιστικού ιστορικού του αιτούντος (σύστημα “ΑΤΛΑΣ” ή άλλα ηλεκτρονικά συστήματα που τηρούνται στον ΕΦΚΑ).

Το δεύτερο βασικό στοιχείο του σχεδίου επιτάχυνσης της έκδοσης των επικουρικών συντάξεων προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, τη μεταφορά, από το φθινόπωρο, 200 εισηγητών από την έκδοση κύριων συντάξεων στην έκδοση επικουρικών συντάξεων. Έτσι, γύρω στους 300 εισηγητές θα ασχολούνται με την έκδοση επικουρικών συντάξεων (έναντι 100 που απασχολούνται σήμερα) και γύρω στους 300 εισηγητές θα ασχολούνται με τις κύριες συντάξεις (έναντι 500 που είναι σήμερα).

Το τρίτο στοιχείο του σχεδίου της κυβέρνησης για πιο γρήγορη απονομή επικουρικών συντάξεων προβλέπει την ενασχόληση των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων, οι οποίοι απασχολούνται με την έκδοση κύριων συντάξεων, και με την έκδοση επικουρικών συντάξεων.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται πως ψηφιακά, δηλαδή μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ, μπορούν να γίνουν όλες οι αιτήσεις για επικουρικές συντάξεις.

Πηγή: capital – Δημήτρης Κατσαγάνης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας