Και επισήμως τέλος η Gazprom από την Ελλάδα

1781

Οριστικοποιήθηκε  η αποχώρησης της ρωσικής Gazprom από την κοινή εταιρεία με τον όμιλο Κοπελούζου καθώς η  Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε την   απόκτηση του μεριδίου της  «Προμηθέας Gas» του ρωσικού ομίλου,  από «την Πυρσός Συμμετοχών».

Με την εξέλιξη αυτή λύθηκε μια μακροχρόνια εταιρική σχέση  που μετρούσε πάνω από 3 δεκαετίες ζωής.

Βασική αιτία του «βελούδινου διαζυγίου» είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπιζουν οι εταιρείες με ρωσικές συμμετοχές στις συναλλαγές τους με την ΕΕ μετά τ5ην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και το άνοιγμα του Ομίλου Κοπελούζου σε άλλες δραστηριότητες (FSRU, ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου, συμμετοχή στην μονάδα ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης κ.α.).

Για την αποτίμηση της αξίας της Προμηθέας Gas-και συνεπώς του μεριδίου της Gazprom- υπήρξε συμφωνία των δύο πλευρών με βάση εκτιμήσεις ανεξάρτητων οίκων στους οποίους ανατέθηκε η αποτίμηση.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού:

«Σε συνεδρίαση του Τμήματος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις 22 Φεβρουαρίου 2022 (Απόφαση 809/2023), αποφασίστηκε ομόφωνα η έγκριση, σύμφωνα με τα άρθρα 5 έως 10 του ν. 3959/2011, της συγκέντρωσης που αφορά στην απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου από την εταιρεία με την επωνυμία «ΠΥΡΣΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ» επί της εταιρίας με την επωνυμία «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΗ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ – ΕΜΠΟΡΙΚΗ – ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», κατά την έννοια του άρθρου 5, παρ. 2 (β) του ν. 3959/2011.»

Οι αγορές που εξετάστηκαν για το αν υπάρχει επίπτωση από την εξαγορά είναι, σύμφωνα με την Αρχή Ανταγωνισμού: «α) Αγορά πρωτογενούς προμήθειας φυσικού αερίου, β) Αγορά λιανικής προμήθειας φυσικού αερίου, γ) Αγορά κατασκευής μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δ) Αγορά παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, ε) Αγορά κατασκευής έργων και στ) Αγορά κτηματομεσιτικών υπηρεσιών».

Σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού: «Στην συγκέντρωση δεν υφίστανται επηρεαζόμενες αγορές σε οριζόντιο ή/και κάθετο επίπεδο, καθώς σε καμία σχετική αγορά δεν πληρούνται σωρευτικά τα κριτήρια α) δραστηριοποίησης τουλάχιστον δύο εκ των συμμετεχουσών εταιρειών και συνολικού μεριδίου αγοράς τουλάχιστον 15% (όσον αφορά στις οριζόντιες αγορές) ή β) δραστηριοποίησης μίας τουλάχιστον εκ των συμμετεχουσών εταιρειών και συνολικού μεριδίου αγοράς τουλάχιστον 25% (όσον αφορά στις κάθετες αγορές)».

Και καταλήγει στην ανακοίνωση της: «Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, σε Τμήμα, ομόφωνα εγκρίνει την κατ’ άρθρο 8 παρ. 3 του Ν. 3959/2011 γνωστοποιηθείσα συγκέντρωση που αφορά την απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου από την «ΠΥΡΣΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ» επί της ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΗ-  ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ – ΕΜΠΟΡΙΚΗ – ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΊΑ, δεδομένου ότι η εν λόγω συγκέντρωση, παρ’ ότι εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παραγράφου 1 του άρθρου 6 Ν. 3959/2011, δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες, ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις επιμέρους αγορές στις οποίες αφορά».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας