K.Μητσοτάκης: Από διαγγέλματα πάει καλά-το οικονομικοινωνικό περιεχόμενό τους είναι το πρόβλημα

1373
μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να κάνει πολλά διαγγέλματα αλλά ελάχιστα έχει αντιληφθεί τη γιγάντια κρίση που επελαύνει και κινδυνεύει να δώσει τη χαριστική βολή στη χώρα.

Πρώτον: Ο Κυρ. Μητσοτάκης στο διάγγελμά του είπε ότι αναθεωρεί τον προϋπολογισμό. Δεν έχει καταλάβει τίποτα ή παραπλανά τον ελληνικό λαό. Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2020, που ψήφισε η Βουλή, δεν υπάρχει πια. Έχει γίνει κουρελόχαρτο μέσα στην κρίση και έχει ήδη πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων. Αυτός ο προϋπολογισμός, επομένως, δεν χρειάζεται αναθεώρηση αλλά γράψιμο από την αρχή, σε μια καινούρια βάση και με ένα καινούριο προσανατολισμό, που βρίσκονται εκτός του πρωθυπουργικού ορίζοντα.

Δεύτερον: Ο Κυρ. Μητσοτάκης έκφρασε ενθουσιασμό γιατί η χώρα απαλλάχθηκε από τα υπερπλεονάσματα και γιατί για πρώτη φορά θα συμμετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Και τα δύο επετεύχθησαν, όχι χάρη στις πολιτικές διάλυσης της χώρας των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και της δικής του αλλά χάρη σε μια θανατηφόρα πανδημία: την πανδημία του Κοροναϊού.

Οι “Θεσμοί” και η Λαγκάρντ δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα άλλο μπροστά στην πανδημία, παρά να διακόψουν την ανάλγητη τιμωρία της χώρας.

Τρίτον: Ο Κυρ. Μητσοτάκης ενθουσιασμένος ανακοίνωσε ότι θα φτάσουν τα 10 δις τα ποσά που θα διατεθούν για να αντιμετωπιστεί η εξελισσόμενη κρίση. Δεν αντιλαμβάνεται, δυστυχώς, ότι και αυτά είναι ελάχιστα μπροστά στις ανάγκες που απαιτούνται.

Όπως έχει γράψει η Iskra, η χώρα χρειάζεται αυτήν την ώρα ένα έκτακτο εθνικό σχέδιο και πρόγραμμα, σε μέγεθος πολύ πάνω από το 20% του ΑΕΠ και με ένα νέο πρωτότυπο προοδευτικό παραγωγικό επενδυτικό και κοινωνικό προσανατολισμό.

Όποιος και να είναι πρωθυπουργός της χώρας, θα συρθεί να καταβάλλει σταδιακά και ασθμαίνοντας ένα ποσό όπως το παραπάνω το επόμενο διάστημα. Το θέμα, όμως, είναι ο πολιτικός προσανατολισμός αυτού του ποσού και ο έγκαιρος σχεδιασμός του ώστε να έχει αντίστοιχο παραγωγικό και κοινωνικό αποτέλεσμα και αντίκρυσμα για το μέλλον της χώρας.

Τέταρτον: Ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε ένα τρικ. Έβαλε τον Χρήστο Σταϊκούρα το πρωί να αμφισβητήσει την χορήγηση του δώρου του Πάσχα, για να εμφανιστεί αυτός το βράδυ ως γαλαντόμος θείος Σαμ να επιβεβαιώνει το αυτονόητο και ως “ευεργέτης” των γιατρών και των νοσηλευτών της χώρας.

Πέμπτον: Το πενιχρό ποσό των 800€ φαίνεται ότι θα γνωρίσει πολλές περιπέτειες. Τα 800 € θα τα πάρουν, ακόμα, όσους η εργοδοσία έσπευσε να απολύσει μέσα στον Μάρτιο. Θα τα πάρουν, επίσης, χωρίς να διευκρινιστεί το πως και το τι και όσοι συνεχίζουν να δουλεύουν σε επιχειρήσεις με μειωμένο τζίρο (πάνω από τον μισθό τους;), δηλαδή θα τα πάρουν σχεδόν όλοι  οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, εκτός από όσους,για παράδειγμα, υπαλλήλους δουλεύουν στα σούπερ μάρκετ, αφού ο τζίρος αυτών επιχειρήσεων θα αυξηθεί, αν και οι εργαζόμενοι αυτοί διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν από τον κοροναϊό σε σχέση με τους περισσότερους εκ των υπόλοιπων.

Τελικά, οι μόνοι που δεν θα πάρουν τίποτα θα είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες παλιοί άνεργοι και φυσικά οι μακροχρόνια άνεργοι.

Το ερώτημα, όμως, είναι αυτό που θέσαμε εξαρχής: Τι να κάνουν τα 800€ για δύο μήνες όταν υπάρχει πίσω τους οικογένεια, παιδιά και σειρά από υποχρεώσεις που δεν μπορούν παρά να καλυφθούν.

Εκτός κι’ αν ισχύει η ρήση του Άδωνι Γεωργιάδη: Πως αν “μένουμε σπίτι“, τα 400 ευρώ τον μήνα φτάνουν και παραφτάνουν. Παίρνει προφανώς ως παράδειγμα τον εαυτό του!

 

Κ.Λ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας