Jinping(Kίνα): Η ΕΕ, αντί να σέρνεται από ΗΠΑ, να καταστεί ανεξάρτητη

1094
αντί να σέρνεται από ΗΠΑ

Σύμφωνα με παρατηρητές, η Κίνα προσφέρει ρεαλιστικές λύσεις, ενθαρρύνοντας παράλληλα την ΕΕ να γίνει, επιτέλους, διπλωματικά ανεξάρτητη.

Προτάσεις για το πώς η Κίνα και η ΕΕ θα μπορέσουν να συνεργαστούν στο μέλλον έκανε ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping στους Ευρωπαίους επιτελείς, ενώ σημαντικό μέρος στις διμερείς συνομιλίες κατέλαβε το ζήτημα της Ουκρανίας, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, αλλά και η οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού και βιώσιμου πλαισίου ασφάλειας.
Σύμφωνα με παρατηρητές, η Κίνα προσφέρει ρεαλιστικές λύσεις, ενθαρρύνοντας παράλληλα την ΕΕ να γίνει, επιτέλους, διπλωματικά ανεξάρτητη.
Όπως είπε ο Xi Jinping, «αντί να πιέζει την Κίνα να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, η ΕΕ θα πρέπει να αρχίσει να ελέγχει τη μοίρα της και να αναλάβει δράση για την ασφάλειά της».
Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος Xi συνομίλησε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen στην 23η συνάντηση ηγετών Κίνας-ΕΕ την Παρασκευή και αντάλλαξαν απόψεις για τη διμερή συνεργασία και την ουκρανική κρίση.
«Η Κίνα εκφράζει τη βαθιά λύπη της που η κατάσταση στην Ουκρανία έχει φτάσει στο σημείο που είναι σήμερα.
Η θέση της στο ζήτημα της Ουκρανίας είναι συνεπής και ξεκάθαρη.
Η Κίνα στέκεται πάντα στο πλευρό της ειρήνης και εξάγει τα συμπεράσματά της.
Υποστηρίζει τις προσπάθειες της ΕΕ για μια πολιτική διευθέτηση του ουκρανικού ζητήματος και ενθαρρύνει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τον δικό της τρόπο.
Η Κίνα θα παραμείνει σε επαφή με την ΕΕ για να αποτρέψει μια μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση» δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος.
Ο Χi σημείωσε ότι η βασική αιτία της κρίσης στην Ουκρανία είναι οι περιφερειακές εντάσεις στην Ευρώπη που έχουν δημιουργηθεί προϊόντος του χρόνου.
Μια λύση θα ήταν να ικανοποιηθούν οι θεμιτές ανησυχίες όλων των ενδιαφερομένων μερών.
Η Κίνα υποστηρίζει την Ευρώπη και την προοπτική να διαδραματίσει πρωταρχικό ρόλο στη διεξαγωγή διαλόγου Ρωσίας – Ουκρανίας, ώστε να αντιμετωπιστούν οι εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια και να βρεθούν λύσεις για μια ισορροπημένη, αποτελεσματική και βιώσιμη πολιτική ασφαλείας.
Ο Χi επεσήμανε επίσης ότι η Κίνα και η ΕΕ πρέπει να δεσμευτούν να διατηρήσουν την κατάσταση υπό έλεγχο, να αποτρέψουν τη διάχυση της κρίσης και, το πιο σημαντικό, να διατηρήσουν το σύστημα, τους κανόνες και τα θεμέλια της παγκόσμιας οικονομίας σταθερά, για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη του κοινού.

Οι προτάσεις

Οι προτάσεις του Xi για την κρίση στην Ουκρανία είναι ρεαλιστικές και ορθολογικές και λαμβάνουν υπόψη τους μακροπρόθεσμους προβληματισμούς.
Δεδομένου ότι η κρίση έχει ήδη συμβεί, το «κλειδί» δεν είναι να κατηγορούμε συναισθηματικά ο ένας τον άλλον αλλά να προσφέρουμε πρακτικές λύσεις, δήλωσε στους Global Times ο Wang Yiwei, διευθυντής του ινστιτούτου διεθνών υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο Renmin της Κίνας.
Το να αποτρέψει την επέκταση μιας περιφερειακής σύγκρουσης δείχνει επίσης ότι η Δύση δεν πρέπει να επιβάλει κυρώσεις, αλλά να μειώσει τις επιπτώσεις τους, είπε ο Wang, προειδοποιώντας ότι μπορεί να οδηγήσουν σε οικονομική στασιμότητα, πληθωρισμό, ακόμη και κρίση χρέους.
«Εάν η ΕΕ λάβει μέτρα κατά της Κίνας λόγω Ουκρανίας, θα υποστεί πλήγμα» είπε ο Wang Yiwei.

Διεύρυνση της συνεργασίας

Η κρίση στην Ουκρανία ήρθε μετά την πανδημία Covid-19 και μια παραπαίουσα παγκόσμια ανάκαμψη.
Σε ένα τέτοιο σκηνικό, η Κίνα και η ΕΕ, ως δύο μεγάλες δυνάμεις, μεγάλες αγορές και μεγάλοι πολιτισμοί, θα πρέπει να εντείνουν τη μεταξύ τους επικοινωνία για μείζονα ζητήματα που αφορούν την παγκόσμια ειρήνη και την ανάπτυξη, και να διαδραματίσουν εποικοδομητικό ρόλο για την παγίωση σταθεροποιητικών παραγόντων σε έναν ταραγμένο κόσμο.
Ο Χi τόνισε ότι, από πέρυσι, οι σχέσεις Κίνας-ΕΕ έχουν σημειώσει πρόοδο παρά τις προκλήσεις και η διμερής συνεργασία έχει παραγάγει αποτελέσματα.
Έχει αποδειχθεί ότι η Κίνα και η ΕΕ μοιράζονται κοινά συμφέροντα και μια σταθερή βάση για συνεργασία, και ότι μόνο μέσω της συνεργασίας και του συντονισμού μπορούν οι δύο πλευρές να επιλύσουν προβλήματα και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις, είπε ο Κινέζος πρόεδρος.
Το περασμένο έτος παρατηρήθηκαν αυξανόμενες προκλήσεις στις σχέσεις Κίνας-ΕΕ, ωστόσο, οι οικονομικοί και εμπορικοί δεσμοί μεταξύ των δύο παραμένουν ισχυροί και συνεχίζουν να επεκτείνονται.
Τους πρώτους δύο μήνες του 2022, η ΕΕ ξεπέρασε τον ASEAN ως ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας, καθώς το εμπόριο μεταξύ Κίνας και ΕΕ αυξήθηκε κατά 14,8% σε ετήσια βάση, στα 137,16 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τέλος, ο Xi τόνισε ότι η Κίνα και η ΕΕ πρέπει να λειτουργήσουν ως δύο μεγάλες δυνάμεις και να αντισταθμίσουν τις αβεβαιότητες στο διεθνές τοπίο με τη σταθερότητα των σχέσεων Κίνας-ΕΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας