Ήττα Β.Ζελένσκι-Ο ΟΗΕ δεν θα παραστεί στη σύνοδο «ειρήνης» στην Ελβετία

875

Ξεκάθαρη διπλωματική ήττα υπέστη ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά από την ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τον οποίο κανείς δεν μπορεί να χαρακτηρίσει «φιλορώσο» ότι δεν θα παραστεί στη σύνοδο «για την ειρήνη» που διοργανώνει η Ουκρανία στην Ελβετία την επόμενη εβδομάδα. 

Η ουσιαστική αποχή του ΟΗΕ μετατρέπει τη σύνοδο σε μία απλή συγκέντρωση Δυτικών ή φιλοδυτικών κρατών που δεν έχουν καν τη σφραγίδα του μεγαλύτερου διεθνούς οργανισμού συλλογικής ασφάλειας.

Υπενθυμίζεται πως οι Ανατολικοί (Ρωσία, Κίνα) και οι χώρες στη σφαίρα επιρροής τους αρνήθηκαν τη συμμετοχή, από τη στιγμή που δεν μετέχει η μία από τις δύο πλευρές της θερμής κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και 24 μήνες στην Ουκρανία.

Είναι σαν να γίνεται σύσκεψη ειρήνης μετά από πολεμική εμπλοκή Ελλάδας – Τουρκίας και να μην καλούν την Ελλάδα!

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 7 Ιουνίου ότι ο Γκουτιέρες δεν θα συμμετάσχει στην παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την ειρήνη, που θα διεξαχθεί στο Μπούργκενστοκ στις 15-16 Ιουνίου, ενώ αντί αυτού ίσως παρευρεθεί κάποιος χαμηλόβαθμος αξιωματούχος

Η κυβέρνηση Ζελένσκι θέλει να πιστεύει ότι η σύνοδος θα καλύψει την αδυναμία της να αντιμετωπίσει τη Ρωσία, βάζοντας τους Δυτικούς ανάμεσα στον εαυτό της και στη Ρωσία.

Παρά τις ελπίδες αυτές, η απουσία του Γκουτέρες, μαζί με τις αρνήσεις συμμετοχής από χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και η Κίνα, υπονομεύει την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα της συνόδου.

Η Κίνα, η οποία επίσης δεν θα παραστεί, κατηγορήθηκε μάλιστα από τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ότι «προσπαθεί για να αποτρέψει άλλες χώρες από το να συμμετάσχουν».

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, θα παραστεί, αλλά ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν θα συμμετάσχει «λόγω της προεκλογικής του εκστρατείας».

 

Η απουσία σημαντικών παραγόντων, όπως ο Γκουτέρες, και η άρνηση συμμετοχής από σημαντικές χώρες, προδιαγράφουν ότι η σύνοδος δεν θα επιτύχει τους στόχους της και θα ενισχύσει τις θέσεις της Ρωσίας και των συμμάχων της, που θεωρούν ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς τη συμμετοχή της Μόσχας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας